Αλαλούμ συνεχίζει να προκαλεί ο διαχωρισμός των συντελεστών ΦΠΑ για χυμούς, ροφήματα και μη αλκοολούχα ποτά, καθώς άλλον ΦΠΑ έχει το take away και άλλον όταν ο καταναλωτής κάθεται στο κατάστημα.

Με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο ορίζεται σε ποιες περιπτώσεις μπαίνει ΦΠΑ 24% και σε ποιες 13%. Κριτήριο είναι αν τα προϊόντα προορίζονται για επιτόπια κατανάλωση, πράξη η οποία χαρακτηρίζεται ως παροχή υπηρεσίας εστιατορίου και εστίασης ή αν προορίζονται να παραδοθούν σε «πακέτο».

1

Μάλιστα, αντίστοιχη εγκύκλιος είχε εκδοθεί και στις αρχές του μήνα, ωστόσο όπως φαίνεται, απαιτήθηκαν νέες διευκρινίσεις για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Πότε μπαίνει ΦΠΑ 24%

Για να θεωρηθεί ότι ο πελάτης ενός καταστήματος κάνει επιτόπια κατανάλωση των προσφερόμενων ειδών στους χώρους των καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και συναφών επιχειρήσεων, όπως είναι οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ – μπαρ, τα γαλακτοπωλεία και τα λοιπά καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών, κ.λ.π., θα πρέπει να κάνει χρήση των επιτραπέζιων σκευών και λοιπού εξοπλισμού, της υπηρεσίας σερβιρίσματος, του καθαρισμού του χώρου και των τραπεζιών κ.ά.

Take away και delivery

Σε περίπτωση παράδοσης έτοιμου φαγητού ή λοιπών ειδών ως «πακέτο» για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ανεξάρτητα από το εάν το «πακέτο» παραλαμβάνεται από τον ίδιο τον πελάτη (take away) ή γίνεται delivery, πρόκειται για πράξη παράδοσης αγαθών και όχι για παροχή υπηρεσίας, καθώς δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες από μέρους της επιχείρησης για την άμεση επιτόπια κατανάλωσή τους.

Κατά συνέπεια, στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για κάθε είδος. Όσον αφορά λοιπόν την παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away ή delivery) εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ 13%.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα αν η αποστολή του «πακέτου» στον πελάτη γίνεται από τον ίδιο τον υποκείμενο στον φόρο ή μέσω τρίτου (π.χ. εταιρείες που διαχειρίζονται πλατφόρμες διανομής φαγητού).

Σουβλατζίδικα, fast food και αναψυκτήρια

Σε περίπτωση πώλησης τροφίμων και ποτών π.χ. από αναψυκτήριο το οποίο διαθέτει, για περιορισμένο αριθμό πελατών, απλούς πάγκους γύρω από τους οποίους οι πελάτες μπορούν να σταθούν, για περιορισμένο χρόνο, για να καταναλώσουν τα είδη που αγόρασαν, χωρίς την παροχή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας εστίασης, εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ 13%.

Στην περίπτωση επιχειρήσεων εστίασης, όπως, για παράδειγμα, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ – μπαρ, που δύνανται να διαθέτουν τρόφιμα, μεταξύ των οποίων και μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα, στους πελάτες τους τόσο για επιτόπια κατανάλωση εντός του καταστήματος όσο και ως «πακέτο», για την εφαρμογή του ορθού συντελεστή ΦΠΑ, θα πρέπει να συνεκτιμάται και η υποκειμενική αντίληψη του εκάστοτε καταναλωτή.

Ειδικότερα, όταν ο καταναλωτής επιλέγει να μην επωφεληθεί των υλικών μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού που θέτει στη διάθεσή του η επιχείρηση εστιατορίου ή εστίασης, δηλαδή η ύπαρξη τους δεν είναι καθοριστικής σημασίας για τον συγκεκριμένο καταναλωτή, η προμήθεια των τροφίμων ή των ποτών δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνοδεύεται από κάποια συναφή υπηρεσία στήριξης και ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται ως παράδοση αγαθών.

Συνεπώς, όταν οι εν λόγω επιχειρήσεις διαθέτουν μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα σε πελάτες οι οποίοι δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των συναφών υπηρεσιών στήριξης που διαθέτει η επιχείρηση, θα εφαρμόζεται ο οικείος συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για το αγαθό.

Διευκρινίζεται ότι το νερό, φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό, αεριούχο ή μη, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ούτε αρωματισμένο, δεν περιλαμβάνεται στα μη αλκοολούχα ποτά της, και ως εκ τούτου υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ είτε παραδίδεται σε «πακέτο» είτε διατίθεται για άμεση επιτόπια κατανάλωση.

Τέλος, υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση που αφορά τον καφέ, τη σοκολάτα και το τσάι, τα οποία θα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, ανεξάρτητα εάν καταναλώνονται στο κατάστημα ή παραδίδονται «πακέτο».

Διαβάστε επίσης:

Εργασία κατά την διάρκεια κακοκαιρίας – Πότε μια επιχείρηση οφείλει να καταβάλει κανονικά τις αποδοχές

Τέλος χρόνου για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας – Από την 3η και πάνω υψηλότερες συντάξεις έως και 1.000 ευρώ

Golden Visa: Έως και 1 εκατ. ευρώ το όριο επένδυσης για Αττική, Μύκονο και Σαντορίνη