ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Η προώθηση της διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου και η διεύρυνση του East Med Gas Forum και στις ΑΠΕ ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή επίσκεψη της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου στο Κάιρο.
Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Σδούκου βρέθηκε στο Κάιρο προκειμένου να συμμετάσχει σε διμερείς συναντήσεις για θέματα που αφορούν θέματα ενέργειας μαζί με τον ειδικό σύμβουλο του ΥΠΕΝ και συντονιστή επί θεμάτων διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας κ. Θεόδωρο Τσακίρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για το Greek Egypt Interconnector και η υφυπουργός μετέφερε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του υπουργείου για την προώθηση του έργου και τα επόμενα βήματα ωρίμανσης μετά την επιτυχία που κατέγραψε το σχέδιο να συμπεριληφθεί με την αρωγή Ελλάδας και Αίγυπτου στην 6η λίστα PCI/PMI.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τον όμιλο Κοπελούζου, βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση αφού την περίοδο αυτή θα πραγματοποιηθούν οι μελέτες που θα δείξουν τα τελικά κόστη του GREGY.
Επίσης, πρέπει να εντοπιστούν εξεύρεση οι εκτάσεις που απαιτούνται και οι συνεργασίες για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ 9,5 GW, παράμτετροι σημαντικοί για την τελική επενδυτική απόφαση.
Είχε προηγηθεί στις 22 Ιανουαρίου η συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου Abdel Fattah El-Sisi με τον Πρόεδρο του ελληνικού Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτριο Κοπελούζο, παρουσία του Πρωθυπουργού, Dr. Mostafa Madbouly, του Υπουργού Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Dr. Mohamed Shaker, και ορισμένων ανώτερων στελεχών της εταιρείας.
Αποτέλεσμα της συνάντηση ήταν ότι δόθηκε το σήμα να επιταχυνθούν οι κοινές προσπάθειες συνεργασίας, να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες και να εξαλειφθούν τυχόν εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου.
Πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη της επόμενης φάσης υλοποίησης του έργου, δηλαδή την εκπόνηση των τελικών τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και της μελέτης για τον καθορισμό της διαδρομής των θαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης.
East Med Gas Forum
Επίσης, η κυρία Σδούκου στη χθεσινή συνάντηση ενημέρωσε τον κ. Shaker για την ανάληψη της προεδρίας του EMGF (east med gas forum) από την Ελλάδα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Σημειώνεται ότι μέλη του Forum είναι και το Ισραήλ και η Παλαιστίνη γι’ αυτό προς το παρόν έχουν παγώσει οι εργασίες του.
Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία για το 2024 και θα προωθήσει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αντικειμένου του οργανισμού και σε θέματα ΑΠΕ και Ηλεκτρισμού, κάτι το οποίο είναι πρόθεση και άλλων κρατών μελών του Forum.
Τέλος, συζητήθηκε η προοπτική ανάπτυξης πράσινου Η2 στις δύο χώρες και διερευνήθηκε η σχετική επενδυτική ωριμότητα ανάλογων πρωτοβουλιών στις δύο χώρες.
Διαβάστε επίσης:
Σδούκου: Η Ελλάδα κέντρο διαμετακόμισης και εξαγωγέας καθαρής ενέργειας
Mytilineos: Ενεργειακή επέκταση στην Ευρώπη σε τρεις άξονες – Όλο το σχέδιο