ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Την έκθεση «Η Δημοκρατία στην Κλασική Αρχαιότητα» πρόκειται να στείλει το υπουργείο Πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή τα 250 χρόνια της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, που εορτάζονται το 2026.
Η έκθεση μάλιστα, την οποία προετοιμάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα περιοδεύσει σε τουλάχιστον οκτώ Πολιτείες, ξεκινώντας από το Tampa Museum of Art της Φλόριντα, το οποίο εκτός από την μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη περιλαμβάνει στις συλλογές του ελληνικές αρχαιότητες. Νωρίτερα εξάλλου, το 2025 θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Γκέτι του Λος Άντζελες τα εκπληκτικά ευρήματα από τον τάφο του λεγόμενου «Πρίγκιπα της Πύλου» (ή Γρύπα Πολεμιστή, όπως είχε επικρατήσει αρχικά), τα οποία είχαν έρθει στο φως το 2015 από τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, εντυπωσιάζοντας το διεθνές κοινό.
Για τις εκθέσεις αυτές, όπως και για άλλα θέματα που εντάσσονται στον στρατηγικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και υπουργείου Πολιτισμού ενημέρωσε στην Ουάσινγκτον την Βοηθό Γραμματέα της αμερικανικής κυβέρνησης για Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά Θέματα, Λι Σάτερφιλντ, η ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εθνικό Αρχαιολογικό
Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
Συγκεκριμένα η υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε την κυρία Σάτερφιλντ για το 2ο Εργαστήριο που αφορά στην προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, από το ΥΠΠΟ σε συνεργασία με το State Department, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το ελληνικό τμήμα του ICOM.
Στο Εργαστήριο θα συμμετάσχουν –πέραν των αμερικανών ειδικών- εμπειρογνώμονες από 11 χώρες, κυρίως, της ΝΑ Ευρώπης. Με δεδομένη μάλιστα την επιτυχία της συνεργασίας και στο πλαίσιο του διμερούς Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση –το οποίο έχει αποφέρει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα- η κυρία Μενδώνη πρότεινε να εφαρμοστεί το ίδιο πρότυπο μεταξύ του ΥΠΠΟ, του State Department και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, για την διοργάνωση Εργαστηρίου σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και τη συμμετοχή των βαλκανικών κρατών. Κάτι για το οποίο η κυρία Σάτερφιλντ εκφράστηκε ιδιαιτέρως θετικά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.
Κινηματογράφος
Εκτενής ήταν η συζήτηση εξάλλου σχετικά με θέματα που αφορούν στον κινηματογράφο και το νέο Οργανισμό που τελεί υπό θεσμοθέτηση, στον οποίον συγχωνεύονται το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το ΕΚΟΜΕ, αλλά και για την υπό ίδρυση Σχολή για τεχνικούς κινηματογράφου. Ενώ από την πλευρά της η κυρία Σάτερφιλντ είχε να προτείνει και την συνδρομή αμερικανών ειδικών για την εκπαίδευση των σπουδαστών.
Μουσείο για την Αρχαία Σπάρτη, όπως είπε επίσης η υπουργός Πολιτισμού θα εγκαινιαστεί το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟ με το Paideia Center στο Πανεπιστήμιο του Connecticut. Τέλος, ειδική αναφορά έγινε για την εξέλιξη του έργου του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη αλλά και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δανεισμού από το υπουργείο Πολιτισμού προς το US Holocaust Memorial Museum, αντικειμένων από το ναυάγιο του πλοίου “Αθηνά”.
Η κυρία Μενδώνη ξεναγήθηκε όμως από την κυρία Σάτερφιλντ στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, όπου μεταξύ άλλων φυλάσσονται παρτιτούρες και επιστολές του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και αλληλογραφία του Δημήτρη Μητρόπουλου με τον Λέοναρντ Μπερστάιν.
Διαβάστε επίσης
Θωμάς Δοξιάδης: Η συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση στο Πάρκο του Ελληνικού
Βρετανική κυβέρνηση Vs Βρετανικό Μουσείο: Αντίθεση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Ονειρεύονται τα σπίτια; Στη ζωγραφική του σπουδαίου καλλιτέχνη Μιχάλη Οικονόμου, ναι