Η ναυτιλιακή κοινότητα της Χίου τίμησε μέσα σε μια πανηγυρική εκδήλωση, τρεις Χιώτες. Τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο από τα Καρδάμυλα, τον Σίμο Παληό και τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Σταμάτη Κριμιζή, από το Βροντάδο.

Ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων, Αντώνης Πιτσιλός, μιλώντας για την τεράστια οικονομική και κοινωνική προσφορά των τριών κορυφαίων “παιδιών” της Χίου, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα και των δύο εφοπλιστών, αλλά και του λαμπρού επιστήμονα που τίμησε την Ελλάδα, στις ΗΠΑ, ο οποίος διακρίθηκε στον τομέα της έρευνας του Διαστήματος.

1

Ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων, Αντώνης Πιτσιλός
Ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων, Αντώνης Πιτσιλός

Ο Παναγιώτης Τσάκος, φανερά συγκινημένος, εξιστόρησε με λίγα λόγια τη ζωή του στη θάλασσα και είπε μεταξύ άλλων ότι ξεκίνησε από τζόβενο και έγινε αυτό, που οι μανάδες στη Χίο, έλεγαν στα παιδιά τους: “άντε και καπετάνιος”. “Αν δεν ήσουν καπετάνιος, δεν ήσουν τίποτα, ήσουν ένας αποτυχημένος, για τους Χιώτες”.

Ο Σταμάτης Κριμιζής, αποκάλυψε ότι από έφηβος μπαρκάρησε για τρεις μήνες και έχει την εμπειρία της θάλασσας, άλλωστε, τόνισε, συνέχισα να ταξιδεύω στη θάλασσα του Διαστήματος και συνέχισα με άλλη πλοήγηση. Ευχαρίστησε την Αμερική, γιατί δεν γνώρισε διακρίσεις, αλλά αντίθετα του δόθηκε η δυνατότητα, μέσα από μια διαδικασία αξιοκρατίας και αριστείας να φτάσει σε κορυφαίες θέσεις στη ΝΑΣΑ.

Ο Συμεών Παληός, τόνισε ότι γνώρισε τον πατέρα του, σε ηλικία 4 1/2 ετών. Όταν ήρθε ο καπετάν Παντελής Παληός στο σπίτι στο Βροντάδο, του είπε: “εγώ είμαι ο πατέρας σου”. Ο νεαρός τότε Σίμος, τον έπιασε από το χέρι του, τον οδήγησε στο σερβάν, που ήταν μια φωτογραφία και του απάντησε: “αυτός είναι ο πατέρας μου”. Ο Σίμος Παληός, είπε ακόμη ότι έκανε πάνω από ενάμιση χρόνο στα βαπόρια και εργάστηκε και στη μηχανή και στη γέφυρα.”Αν δεν γνωρίσεις το πλοίο πως λειτουργεί, δεν μπορείς να διαχειριστείς μια ναυτιλιακή επιχείρηση”.

Την αναμνηστική πλακέτα στον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, παρέδωσε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στον Σίμο Παληό, ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης και στον Σταμάτη Κριμιζή, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Ο Παναγιώτης Τσάκος

Ο Καπετάν Παναγιώτης Νικολάου Τσάκος γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου και είναι γόνος παραδοσιακής ναυτικής οικογένειας. Tο έτος 1970 απέκτησε το πρώτο του πλοίο και ίδρυσε την εταιρεία Tsakos Shipping & Trading S.A., η οποία σήμερα αποτελεί τον κορμό του ομίλου εταιρειών ΤΣΑΚΟΣ.

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος
Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος

Αποφοίτησε από το Λιβάνειο Ναυτικό Γυμνάσιο Καρδαμύλων και ξεκίνησε το ναυτικό επάγγελμα ως δόκιμος Πλοίαρχος -Τζόβενο σε πλοίο του Σταύρου Λιβανού και αργότερα στην εταιρεία του Παπαλιού. Στις δραστηριότητες του ομίλου περιλαμβάνονται τα ναυπηγεία Tsakos Industial Navales στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης που παρέχουν παντός είδους επισκευαστικές και κατασκευαστικές υπηρεσίες.

Σημαντικές είναι και οι δραστηριότητές του σε κοινωφελή έργα και φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην γενέτειρά του Χίο με επίκεντρο το «Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης» και τη «Στέγη της Μαρίας» στα Καρδάμυλα, καθώς επίσης και το «Fundacion Maria Tsakos» στο Μοντεβιδέο, το οποίο από το 1978 προάγει τον Ελληνικό Πολιτισμό στη Λατινική Αμερική, τις δράσεις των οποίων παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και ευαισθησία.

Επίσης με ιδιαίτερη ευαισθησία και υπερηφάνεια καλλιεργεί κι απολαμβάνει τις προσωπικές του σχέσεις με τους ανθρώπους της εταιρείας, ιδιαίτερα δε τους συναδέλφους του ναυτικούς, με τους οποίους βρίσκεται σε στενή επαφή.

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος - Δόμνα Μιχαηλίδου
Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος – Δόμνα Μιχαηλίδου

Ο Παναγιώτης Τσάκος γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου, από ναυτική οικογένεια. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από την Ναυτική Ακαδημία Λιβανού, στην Χίο. Στη συνέχεια εργάσθηκε ως Operations Manager στις μεγαλύτερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες. Η ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις δεξιότητες του, έγινε στην εταιρεία του Παπαλιού. Με πίστη στην επιχειρηματικότητα, ίδρυσε, στη δεκαετία του 1970 την εταιρία Tsakos Shipping and Trading S.A., η οποία αργότερα έγινε η πιο σημαντική εταιρεία της Tsakos Group.

Σήμερα, τόσο μέσω της ιδιωτικής δραστηριότητας όσο και της Tsakos Energy Navigation (TEN), με έδρα την Νέα Υόρκη, η Tsakos Group ελέγχει ένα στόλο άνω των 100 σκαφών διαφόρων τύπων (τάνκερ, μπάλκ κάριερ, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πλοία μεταφοράς LNG), συνολικής χωρητικότητας περί τους 9 εκατ., τόνους.

Πέραν της ναυτιλιακής δραστηριότητας, στον όμιλο ανήκει ένα ναυπηγείο στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, το οποίο και διαχειρίζεται, ενώ δραστηριοποιείται επίσης και στον τραπεζικό τομέα, στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, της γεωργοδασοπονίας, της κτηνοτροφίας και της γεωργίας. Συνιδρυτής της HELMEPA και των θυγατρικών της στην Ουρουγουάη και τις Φιλιππίνες. Ταυτόχρονα, παρέχει χορηγίες σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στις Φιλιππίνες, απόφοιτοι των οποίων είναι τόσο ναυτεργάτες όσο και αξιωματικοί.

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος είναι ο ιδρυτής και αποκλειστικός χρηματοδότης τριών ιδρυμάτων (στο Μοντεβίδεο, στη Χίο και στην Γκάνα) αφιερωμένων στην μνήμη της μητέρας του και της κόρης του, τα οποία προάγουν το ελληνικό πνεύμα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, με συγκεκριμένους στόχους στους τομείς της εκπαίδευσης, διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, της έρευνας, της ναυτικής πρόνοιας, της ναυτικής παράδοσης. Ο καπετάν Τσάκος έχει επιδείξει τεράστιο ενδιαφέρον για την πρόοδο και την εκπαίδευση των νεαρών Ελλήνων. ».

Ο καπετάν Τσάκος ήταν νυμφευμένος με την Δρ. Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου, η οποία είχε αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής της καριέρας δίνοντας διαλέξεις στο προσωπικό των γραφείων αλλά και ναυτικών κυρίως σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας καθώς και στη συγγραφή ιατρικών και ιστορικών βιβλίων.

Ο γιός του, Νικόλας Π. Τσάκος, έχει ιδρύσει την TEN, εισηγμένη στο New York Stock Exchange (NYSE), της οποίας είναι πρόεδρος και CEO. Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, με πολλές τιμητικές διακρίσεις στη μακρά του διαδρομή, είναι άνθρωπος που πιστεύει ότι ο πλούτος που δημιουργείται από την θάλασσα θα πρέπει να μοιράζεται με την ευρύτερη κοινότητα.

Ο Συμεών Παληός

Η οικογένεια Παληού ασχολείται με την ναυτιλία πάνω από δύο αιώνες και ο σημερινός τιμονιέρης της είναι ο Σίμος Παληός, που είναι γιος του Παντελή Παληού και γεννήθηκε το 1941 στο Βροντάδο της Χίου. Οι ναυτικές ρίζες του συνδέονται με τις οικογένειες Παληού, Κολάκη και Μαργαρώνη. Ο Συμεών Παληός, αποφοίτησε από το ιστορικό γυμνάσιο Αρρένων Χίου και στη συνέχεια σπούδασε μηχανολογία και ναυπηγική στο Πανεπιστήμιο του Durham στη βορειοανατολική Αγγλία.

Συμεών Παληός
Συμεών Παληός

Το 1972 ίδρυσε την Diana Shipping Inc., με βαπόρια από δεύτερο χέρι, τα οποία αγοράζονταν συνεταιρικά με φίλους, με συγγενείς. Η ανοδική εξέλιξη της εταιρείας επέτρεψε στην Diana Shipping Inc., να κάνει το μεγάλο άλμα στο Χρηματιστήριο και από το 2005 μέχρι και σήμερα, οι μετοχές της διαπραγματεύονται δημόσια μέσω του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η οικογένεια Παληού δεν είχε μόνο παρουσία στη Χίο, αλλά είχε και στην Αθήνα. Μάλιστα, ο πρόγονος του Συμεών Παληού, Αντώνης Παληός αγόρασε στις αρχές του 20ου αιώνα το Παλατάκι, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που βρίσκεται στο Χαϊδάρι. Μάλιστα, ο Αντώνης Παληός ανακαίνισε το Παλατάκι και τότε έγιναν και οι οροφογραφίες των αιθουσών, όπως και η επιγραφή «Κρείσσον Φθόνος Οικτιρμού», που σημαίνει «Καλύτερα να σε ζηλεύουν παρά να σε λυπούνται», επάνω από το τζάκι της κεντρικής αίθουσας του πρώτου ορόφου.

Ο Συμεών Παληός, θήτευσε στην θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Diana Shipping από τις 13 Ιανουαρίου 2010 και ως Διευθύνων Σύμβουλος από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2020.

Έχει επίσης υπηρετήσει σε ανώτερες θέσεις στην Diana Shipping Inc., συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου από τις 21 Φεβρουαρίου, 2005, έως την 1η Μαρτίου 2020, και ως Διευθυντής από τις 9 Μαρτίου 1999 , υπηρετώντας ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου από τις 21 Φεβρουαρίου 2005.

Ο Σ. Παληός ήταν επίσης πρόεδρος της Diana Shipping Services SA. και πριν από τις 12 Νοεμβρίου 2004, ο Α. Παληός ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Diana Shipping Agencies SA. Από το 1972, όταν ίδρυσε την Diana Shipping Agencies SA, ο Σ. Παληός είχε συνολικά ευθύνη για τις δραστηριότητές της εταιρείας.

Ο Σ. Παληός έχει εμπειρία στον ναυτιλιακό κλάδο από το 1969 και εξειδίκευση σε τεχνικά και λειτουργικά θέματα. Έχει υπηρετήσει ως σημαιοφόρος στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για την επιθεώρηση επιβατηγών σκαφών για λογαριασμό του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και έχει τα προσόντα του ναυπηγού και μηχανικού.

Ο Σ. Παληός είναι μέλος διάφορων κορυφαίων νηογνωμόνων παγκοσμίως και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της United Kingdom Freight Demurrage and Defense Association Limited. Από τις 7 Οκτωβρίου 2015, ο Σ. Παληός είναι Πρόεδρος του Συλλόγου «Ίδρυμα Φίλων Βιοϊατρικών Ερευνών, Ακαδημία Αθηνών». Είναι κάτοχος πτυχίου στη Ναυτική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Durham.

Ο Σταμάτης Κριμιζής

Γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου το 1938. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Minnesota (πτυχίο Φυσικής 1961) και Iowa (M.Sc. 1963, PhD. 1965) των ΗΠΑ. Διετέλεσε καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Iowa. Το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (JHU/APL).

Το 1980 διορίστηκε Chief Scientist στη Διοίκηση Διαστημικής, της οποίας έγινε διευθυντής το 1991. Ήταν υπεύθυνος για τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου προσωπικού. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι ομότιμος διευθυντής. Ανέλαβε ως Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) (12/2006 – 09/2010) και διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2010-2013).

Χρήστος Στυλιανίδης - Σταμάτης Κριμιζής
Χρήστος Στυλιανίδης – Σταμάτης Κριμιζής

Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν το γήινο περιβάλλον, τη μαγνητόσφαιρα της Γης, τον Ήλιο, τη διαπλανητική ύλη, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και άλλα αντικείμενα αστροφυσικού ενδιαφέροντος. Έχει εργαστεί ως επικεφαλής ερευνητής (Principal Investigator) ή συνεργάτης (Co-Investigator) της NASA και ESA με όργανα σε 21 διαστημικές αποστολές προς όλους τους πλανήτες, συμπεριλαμβανομένου και του Πειράματος Ανίχνευσης Φορτισμένων Σωματιδίων Χαμηλών Ενεργειών (Low Energy Charged Particle-LECP-Experiment), των διαστημοπλοίων Voyager 1 και 2. Είναι από τους επικεφαλής ερευνητές της αποστολής Cassini/Huygens στον Κρόνο και συνεργάτης ερευνητής στις αποστολές Galileo, Ulysses, ACE, MESSENGER και New Horizons.

Πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του προγράμματος Discovery της NASA, που αφορά στις πλανητικές αποστολές χαμηλού κόστους. Η πρώτη απ’ αυτές τις αποστολές, το διαστημόπλοιο NEAR (Near Earth Asteroid Rendezvous) σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Johns Hopkins, εκτοξεύθηκε το 1996, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Έρωτα για ένα χρόνο και προσεδαφίστηκε επιτυχώς στις 12 Φεβρουαρίου 2001. Η ομάδα NEAR έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Smithsonian Air and Space Museum Trophy for Achievement το 2001.

Ο Δρ. Κριμιζής, μαζί με δύο άλλους συναδέλφους, τιμήθηκε από το περιοδικό Aviation Week & Space Technology με το Laurels in Space για την επίτευξη του NEAR (1997 και 2001). Επίσης, τιμήθηκε το 2001 με το Laurels για το ρόλο του στην επαναφορά στο προσκήνιο της αποστολής New Horizons, που εκτοξεύθηκε προς Πλούτωνα στις 19 Ιανουαρίου 2006. Υπήρξε μέλος των ομάδων που απονεμήθηκαν το Smithsonian Collier Trophy για το Voyager (1980) και το Air and Space Museum Trophy για τις αποστολές Voyager (1989) και Cassini (2012) της NASA.

Έχει κατασκευάσει όργανα που έχουν πετάξει σε οκτώ πλανήτες, ο μοναδικός επιστήμονας που το έπραξε, και το έργο του σχετικά με την αποστολή New Horizons στον Πλούτωνα (τον ένατο πλανήτη μέχρι το 2007) θα ολοκληρώσει το σύνολο των πλανητών το 2015. Σήμερα είναι συνεργάτης ερευνητής στο Proba-3 ASPIICS όργανο του ESA, στην αποστολή JUICE στον Δία, και το πείραμα Solar Probe Plus EPI-Lo της NASA. Μοναδική επίτευξή του παγκοσμίως είναι ότι όργανά του έχουν εξερευνήσει όλους τους πλανήτες.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 570 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και βιβλία, με άνω των 13.000 έτερο-αναφορών, και είναι ένας από τους τρεις εκδότες του βιβλίου “Saturn from Cassini”, Springer, 2009. Έχει τιμηθεί με το Exceptional Scientific Achievement Medal της NASA (1981,1986 kai 2014) και πάνω από 40 ομαδικά βραβεία (Group Achievement Awards) της NASA για τις αποστολές Voyager, AMPTE, Galileo, Ulysses, Cassini, NEAR, ACE, MESSENGER και New Horizons, μεταξύ άλλων.

Είναι διακεκριμένο μέλος (Εταίρος) της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής (AGU), της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας (APS), της Αμερικανικής Οργάνωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής (AIAA),πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Βασικών Επιστημών της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (IAA) και επίτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU). Το 2002 ο Παγκόσμιος Οργανισμός για το Διάστημα, του απένειμε το βραβείο COSPAR Space Science Award. Το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή “1979 UH” σε “8323 Krimigis”.

Το 1997 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικος. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας των Πανεπιστημίων Αιγαίου (2009), Αθηνών (2010) και Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (2011). Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Αεροδιαστημικών Οργανώσεων (CEAS) του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο (2010). Έλαβε από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής (IAA) το βραβείο Laurels Award for Team Achievement για την αποστολή του διαστημόπλοιου MESSENGER της NASA, το οποίο έγινε ο πρώτος δορυφόρος του Ερμή (09/2012).

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών του απένειμε το Jean Dominique Cassini Μετάλλιο (2014),η ΑΙΑΑ το James Van Allen Space Environment Award (2014), το Smithsonian National Air and Space Museum το Trophy for Lifetime Achievement (2015) και η American Astronautical Society το Space Flight Award for 2015 (2016) .

Σύμφωνα με ειδική παρουσίαση του ScienceWatch του Thomson Reuters (http://sciencewatch.com/ana/st/planet/11sepPlanetKrim/), είναι ανάμεσα στους 10 πιο παραγωγικούς επιστήμονες στο χώρο της Διαστημικής Φυσικής για τη δεκαετία 2001-2011.

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2005.