Το πρόβλημα της νοθευμένης φέτας στο εξωτερικό με συνεπακόλουθο της δυσφήμιση, ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας δεν είναι νέο.

Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, έχουν βρεθεί στο παρελθόν αλλά και τώρα στο μικροσκόπιο του ΕΛΓΟ Δήμητρα για την πώληση φέτας με αγελαδινό γάλα σε σούπερ μάρκετ του εξωτερικού. Τα νέα κρούσματα που ελέγχονται  εντοπίστηκαν σε ράφια σούπερ μάρκετ στη Γερμανία και στη Γαλλία και προέρχονται από δύο θεσσαλικές ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στο εξωτερικό.

Μπαράζ ελέγχων στην αγορά

Αν και το πρόβλημα δεν είναι τωρινό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ ελέγχων τις τελευταίες ημέρες με ελέγχους σε σούπερ μάρκετ, σε σημεία λιανικού εμπορίου στις πύλες εισόδου της χώρας και σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες.

Έλεγχοι επίσης γίνονται σε supermarkets, όπου λαμβάνονται δείγματα των ελεγχομένων προϊόντων γάλακτος με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι γίνονται, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

«Μιλάμε για ένα θέατρο του παραλόγου. Θέματα τα οποία δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν» αναφέρει στο mononews o πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ,  κ. Χρήστος Αποστολόπουλος συμπληρώνοντας ότι δυστυχώς το υπουργείο είναι αποδέκτης διαμαρτυριών από τον οποιοδήποτε και πολλές φορές από ανθρώπους που θέλουν. Και συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν να συκοφαντήσουν ο ένας τον άλλον.

«Όσες καταγγελίες υπάρχουν θα έπρεπε  να πηγαίνουν άμεσα προς έλεγχο στις αρχές και όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα να τα αναρτούν με τις κυρώσεις που ενδεχομένως έχουν υποβληθεί αποτελέσματα να τα αναρτούν με τις κυρώσεις και τίποτα άλλο» τονίζει.

Την ίδια ώρα στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας σημειώνει στο mononews ότι οι έλεγχοι σωστά γίνονται ωστόσο αν θέλει η πολιτεία και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προστατεύσει το προϊόν και να μην δυσφημείται συλλήβδην η ελληνική γαλακτοβιομηχανία  θα μπορούσε να το πετύχει με έναν πολύ απλό τρόπο. Κάνοντας δειγματοληπτικούς ελέγχους στα ράφια ξένων αλυσίδων, συστηματικά και με διαπιστευμένα εργαστήρια ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιστοποιημένα και άμεσα.

Σε μια συγκυρία όπου οι εξαγωγές φέτας συμπιέζονται λόγω ανατιμήσεων- με το πρόβλημα της ακρίβειας να είναι έντονο και για τους ευρωπαίους καταναλωτές- οποιοδήποτε θέμα δυσφημεί το προϊόν και τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες μπορεί να πλήξει και τις  εξαγωγές σημειώνουν στο mononews οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς.

Οι τιμές στη φέτα όπου τα τελευταία δύο χρόνια έχει εκτιναχθεί φτάνοντας και τα 16 ευρώ το κιλό έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμά τους στις πωλήσεις του εξωτερικού.

Καταγράφεται περίπου μια μείωση στον όγκο πωλήσεων που κυμαίνεται από 3%-5% και η μείωση των τιμών στους κτηνοτρόφους φέτος στο 1,55 ευρώ το κιλό ανάλογα με την περιοχή μπορεί να μην αποτυπωθεί άμεσα στο ράφι ωστόσο θα αποτελέσει ανάχωμα στην ανοδική πορεία της τιμής.

«Οι τιμές έχουν μειωθεί περίπου 20 λεπτά το κιλό σε σχέση με πέρυσι.  Αυτή η μείωση έχει γίνει γιατί υπάρχει επίπτωση στην αγορά του προϊόντος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και για να μπορέσει να παραμείνει ο κλάδος ζωντανός και για τον κτηνοτρόφο και για τον τυροκόμο. Με αυτήν την έννοια έγιναν οι μειώσεις» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ.

Διευρυμένη σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ

Πάντως το πρόβλημα της φέτα και των γαλακτοκομικών προϊόντων θα βρεθεί στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που έχει συγκαλέσει για σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στην οποία θα μετέχουν ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, στελέχη γαλακτοβιομηχανιών, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Φέτας Γιάννης Βιτάλης, ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος Γιάννης Φασουλάς, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ b, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Τάκης Πεβερέτος και ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας και οι αντιπρόεδροι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης και Παναγιώτης Χατζηνικολάου.

Διαβάστε επίσης

Πώς η «κόκκινη κάρτα» της Επιτροπής Ανταγωνισμού οδήγησε στα πρόστιμα στις πολυεθνικές

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έφοδος των ελεγκτών σε τουριστικά γραφεία – Αποκλειστικό ρεπορτάζ

Αυτές είναι οι πέντε εταιρείες που έτρεξαν να παρακάμψουν το «μπλόκο» Σκρέκα στις προσφορές