ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όλο και περισσότεροι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα από τις χώρες με μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη, καθώς κυνηγούν ελκυστικές αποδόσεις.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ του γερμανικού και του ιταλικού ομολόγου τείνει να μειώνεται με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι εντός του τρέχοντος έτους θα είναι ακόμα πιο έντονο το φαινόμενο.
Η ανάκαμψη του Νότου
Οι traders, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενθαρρύνουν την αγορά χρέους σε χώρες όπως η Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία και οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται σε μία σημαντική μεταστροφή του κλίματος για την ευρωζώνη, ύστερα από μία δεκαετία μακροχρόνιας κρίσης χρέους, που οδήγησε πολλές χώρες στη λήψη δανείων για τη διάσωσή τους.
Η μείωση των spreads έρχεται παρά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ ότι θα μπει πρόωρο τέλος στο έκτακτο πρόγραμμα επανεπενδύσεων στα ομόλογα (PEPP), το οποίο εφαρμόστηκε λόγω πανδημίας το 2020.
«Πιστεύουμε ότι το 2024 θα είναι το έτος κατά το οποίο τα όρια μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας στην ευρωζώνη θα γίνουν ακόμα πιο θολά», υποστήριξε στους FT o Aman Bansal, στρατηγικός αναλυτής της Citi.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στη Γαλλία και το Βέλγιο τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ μέτρια μείωση προβλέπεται επίσης στην Ιταλία και την Ισπανία.
Το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας ήταν 4,8% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, από 4,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat αυτή την εβδομάδα, ενώ η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία σημείωσαν πλεόνασμα η καθεμία.
Τα βλέμματα στη Λαγκάρντ
Αυτήν την εβδομάδα, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην Ευρώπη, καθώς η ΕΚΤ συνεδριάζει για την πορεία των επιτοκίων και στην Κριστίν Λαγκάρντ για τυχόν ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα της νομισματικής χαλάρωσης.
Όπως σημειώνουν οι FT, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ αύξησε με μεγάλη ταχύτητα το επίπεδο των επιτοκίων «κλειδώνοντάς» το στο 4,5% για το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οικονομική ανάπτυξη σε Ισπανία, Ελλάδα και Γαλλία ήταν υψηλότερη, ενώ η οικονομία της Ιταλίας έμεινε στάσιμη.
Διαβάστε επίσης:
«Ψήνεται» το νέο δεκαετές ομόλογο για δανεισμό 2,5-3 δισ. ευρώ – Οι κρίσιμοι σταθμοί
Vanguard: Γιατί αυξάνει τις θέσεις του στα ελληνικά ομόλογα ο επενδυτικός κολοσσός
Μακκόλ (ΕΚΤ): Αργοπορία τραπεζών στην αντιμετώπιση των ριψοκίνδυνων δανείων real estate
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση GPO: Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ – Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ – Οκτακομματική Βουλή
- Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές προοπτικές για την οικονομία το 2025 – Σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις
- Public: Εγγύηση Χαμηλότερης Τιμής στο 99,98% των Προϊόντων – Ρεκόρ Ικανοποίησης Πελατών
- Jefferies για Εθνική Τράπεζα: Κορυφαία επιλογή από τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2025