Να λειάνουν τις γωνίες και να αποφύγουν τις εμπρηστικές αναφορές, επιλέγουν Κυβέρνηση και Εκκλησία σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Το νομοσχέδιο παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και παίρνει το πράσινο φως για να ψηφιστεί το επόμενο 15νθήμερο, στη σκιά της παρέμβασης της Ιεράς Συνόδου που συνεδρίασε χθες εκτάκτως.

1

Το «ιερό» ανακοινωθέν που συντάχθηκε και υπερψηφίστηκε ομόφωνα από τους Μητροπολίτες, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «διπλωματικό».

Από τη μια ξεκάθαρα η Εκκλησία της Ελλάδος τάσσεται κατά του γάμου των ομοφύλων, παρουσιάζοντας τις πάγιες, θεολογικές και ακραία συντηρητικές θέσεις της για την έννοια της οικογένειας ή τον θρησκευτικό γάμο, τον μοναδικό που αναγνωρίζει.

Κι από την άλλη δείχνει να μη θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα. Αποφεύγει έτσι ακραίες αναφορές, δεν ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, δεν καλεί σε λαοσυνάξεις, περιορίζοντας τις αντιδράσεις της στις επιστολές που θα στείλει στους βουλευτές ή στα κείμενα που θα διαβαστούν στους πιστούς μετά τη θεία λειτουργία.

«Η Εκκλησία δεν νομοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για τους νόμους. Αν σιωπήσει, όμως, φέρει βαρύτατη ευθύνη και αυτοκαταργείται», είναι η αναφορά που δείχνει την προσπάθεια να αναδειχθεί ο αλληλοσεβασμός των δύο θεσμών.

Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση στη διαρροή που έκανε χθες μετά το επίσημο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου απάντησε με ένα: «Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας, Κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Ούτε δηλαδή αναφορές σε χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, ούτε διάθεση για σύγκρουση με τους Μητροπολίτες και γενικά αποφυγή εμπρηστικών αναφορών και δηλώσεων από υπουργούς ή βουλευτές που θα έριχναν λάδι στη φωτιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει προσηλωμένος στο πλάνο του για ψήφιση του νομοσχεδίου με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και με τους περισσότερους «γαλάζιους» βουλευτές να πείθονται να ψηφίσουν.

Αν, δε, οι διαρροές με καταψήφιση του νομοσχεδίου ή αποχή από την ψηφοφορία περιοριστούν σε 30 ή κάτω από αυτό το νούμερο, τότε στο Μέγαρο Μαξίμου θα μιλούν για μεγάλη, προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού αλλά και όσων στήριξαν με νύχια και με δόντια τις αλλαγές που έρχονται.

Καταδικαστικό ψήφιο… πιο ήπιοι τόνοι

Είναι σαφές ότι στις τάξεις της Ιεραρχίας η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι όλοι οι Μητροπολίτες, τάσσονται κατά του νομοσχεδίου. Δεν θα μπορούσε, επομένως, να μην εκδοθεί ένα καταδικαστικό ψήφισμα, ένα καθαρό «όχι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ωστόσο, επελέγη ο πιο ήπιος τόνος και η αποφυγή δημιουργίας καταστάσεων που θα θύμιζαν παλαιότερες εποχές. Υπερίσχυσε δηλαδή η «γραμμή Ιερώνυμου» ώστε να μη δημιουργηθεί κλίμα λαοσυνάξεων και κατά μέτωπο σύγκρουσης και ρήξης με την κυβέρνηση.

Ο Αρχιεπίσκοπς έκανε ένα βήμα πίσω, ωστόσο, από τη θέση που είχε εκφράσει πριν από μερικές εβδομάδες στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον ΑΝΤ1. Τότε είχε ταχθεί υπέρ της ελευθερίας του ανθρώπου αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για τον γάμο, αλλά όχι για την τεκνοθεσία. Είχε πει τότε: Την ελευθερία τη σεβόμαστε για κάθε άνθρωπο, εγώ πρώτος, και πιστεύω εξίσου και οι αρχιερείς. Το να μου αλλάξουν όμως τον τρόπο ζωής δεν το επιτρέπω. Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί το θέμα της συμβίωσης, αλλά εκείνο της τεκνοθεσίας».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στο χθεσινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για τη δυνατότητα δημοψηφίσματος για το θέμα, κάτι που είχε φέρει στον δημόσιο διάλογο ο κ. Ιερώνυμος πριν από μερικές ημέρες.

Καλά γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά τονίζουν ότι η επιλογή της μέσης οδού στο ψήφισμα της Εκκλησίας ήταν αποτέλεσμα διεργασιών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ των ιεραρχών και επισφραγίστηκαν στη χθεσινή πολύωρη συζήτηση στη Μονή Πετράκη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρεται να ζητήθηκε από συγκεκριμένους «σκληρούς» Μητροπολίτες να αποφεύγουν ακραίες αναφορές, όπως π.χ. τις αρρώστιες που μπορεί να έχουν οι ομοφυλόφιλοι ή γενικότερα ατάκες που δεν συνάδουν με την Εκκλησία.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιο δυναμικοί Μητροπολίτες θα φιμωθούν, αφού έχουν το ελεύθερο να συζητούν πάνω στο πλαίσιο που τέθηκε με το χθεσινό ψήφισμα.

Ένα ψήφισμα που επίσης επιχειρεί να διατηρήσει τις ισορροπίες και στις τάξεις της Εκκλησίας, να μην προκληθούν δηλαδή ρήγματα και τάσεις αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου από επίδοξους «μνηστήρες».

Γενικά η Εκκλησία δεν επιθυμεί τη ρήξη με την κυβέρνηση, δεν επιδιώκει να δημιουργήσει καταστάσεις που θα θυμίζουν την εποχή του μακαριστού Χριστόδουλου, δεν θέλει να κόψει εντελώς τις γέφυρες με το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης η εντολή που έχει δοθεί είναι να μην υπάρξει σύγκρουση με την Εκκλησία, αλλά τα στελέχη που μιλούν να εμμένουν στη ρήση «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού τω Θεώ».

Δηλαδή «ακούμε με προσοχή και σεβασμό όσα λέει η Εκκλησία, αλλά εμείς πρόκειται για αλλαγές που αφορούν την Πολιτεία και η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει».

Επιμένουν επίσης στο δόγμα «ακόμη κι ένα ζευγάρι να αφορά το νομοσχέδιο, ακόμη κι ένα παιδί, εμείς πρέπει να αποκαταστήσουμε την αδικία».

Σ’ αυτό το κλίμα θα γίνει και το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, όπου αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη γύρω από το θέμα και τις εκκλησιαστικές αντιδράσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση ούτε η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Ιερώνυμο, δεν θα επιδιώξει την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων με την Εκκλησία.

Αλλωστε, σε ένα συντηρητικό κόμμα, όπως η ΝΔ, πολλοί βουλευτές έχουν στενές σχέσεις με τους κατά τόπους Μητροπολίτες, κάτι που επηρεάζει και την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων…

Τι έλεγε το ψήφισμα της Ιεράς Συνόδου

Στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση στη Μονή Πετράκη αναφερόταν πως «η Εκκλησία είναι κάθετα αντίθετη στο νομοσχέδιο», ενώ «η Ιεραρχία της Εκκλησίας ηγείται και δεν άγεται». Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε «ναρκοθετημένο, που αφήνει παραθυράκια» ενώ επισημάνθηκε πως «η Εκκλησία δεν νομοθετει αλλά δεν δέχεται να επεμβαίνει η πολιτεία. Η εκκλησία δεν μπορεί να είναι κράτος εν κρατεί, πρέπει να υπάρχει οριοθέτηση μεταξύ εκκλησιαστικής και κρατικής διοίκησης». Ακόμη τονίστηκε πως «οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο θα έχουν βαρύτατη ευθύνη».

Στο σημείο αυτό ουσιαστικά έστειλε μήνυμα σε βουλευτές, πιέζοντάς τους να μην ψηφίσουν.
Η  Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τέλος να κάνει τα ακόλουθα τρία βήματα για να δηλώσει τις θέσεις της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο:

α. Αποστολή επιστολής προς τους βουλευτές του κοινοβουλίου όπου θα παρουσιάζονται με νομικά επιχειρήματα οι θέσεις της Εκκλησίας.

β. «Κείμενο προς το Λαό» σε πιο απλή γλώσσα, που θα αποσταλεί προς ανάγνωση στις Μητροπόλεις στις 4 Φεβρουαρίου (μαζί με διανομη φυλλαδίων) και

γ. Εξουσιοδότηση σε Μητροπολιτες για ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποιησης  στις επαρχίες τους.

Διαβάστε επίσης:

Ιερά Σύνοδος: Ομόφωνο «όχι» στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών – Όλη η ανακοίνωση

Ανδρουλάκης: Διπλό «ναι» για ομόφυλα ζευγάρια και επιστολική ψήφο

Γεωργιάδης: Το σ/ν για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει δυσκολίες, όμως οι πολιτικοί εκλέγονται για να παίρνουν αποφάσεις