• Κοινωνία

    Προσοχή: Δεν… έχετε πακέτο από τα ΕΛΤΑ – Μεγάλη απάτη με SMS από Σρι Λάνκα και Βιετνάμ-Τι πρέπει να κάνετε

    ΕΛΤΑ

    ΕΛΤΑ


    Πλήθος μηνυμάτων στα τηλέφωνα χιλιάδων πολιτών, αποκαλύπτουν την απάτη με υποτιθέμενα δέματα στα ΕΛΤΑ που δεν μπορούν να παραδοθούν για διάφορους λόγους. Η απάτη έχει πάρει διαστάσεις και οι κρυφοί απατεώνες που στέλνουν τα συγκεκριμένα μηνύματα έχουν… ξεφύγει, ανακαλύπτοντας διάφορα κόλπα για να «ψαρέψουν» ανυποψίαστους πελάτες.

    Ενα μήνυμα που έρχεται από τηλεφωνικό αριθμό ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπει σε ελληνικό νούμερο, πολλώ δε μάλλον σε κάποια υπηρεσία των ΕΛΤΑ ή άλλη ταχυδρομική εταιρεία αναφέρει:

    «Το δέμα σας είναι μη παραδοτέο λόγω έλλειψης διεύθυνσης και λανθασμένου ταχυδρομικού κώδικα, παρακαλούμε να το αντιμετωπίσετε αμέσως. Μπορείτε να ενημερώσετε τη διεύθυνσή σας και να ζητήσετε νέα παράδοση online».

    Ακολουθεί ένα link το οποίο πρέπει να πατήσουν οι… τυχεροί για να παραλάβουν το θέμα και το μήνυμα συνεχίζεται: «Παρακαλούμε ολοκληρώστε την αλλαγή εντός 12 ωρών για να αποφύγετε περιττές απώλειες! Ομάδα ΕΛΤ».

    Δίνουν δηλαδή και τελεσίγραφο 12 ωρών θέλοντας να ασκήσουν πίεση στους ανυποψίαστους πολίτες.

    Ο αριθμός του συγκεκριμένου τηλεφώνου απ’ όπου ήρθε το μήνυμα είναι +94717410259. Αν ψάξει κανείς βρίσκει ότι ο συγκεκριμένος τηλεφωνικός κώδικας παραπέμπει στην… Σρι Λάνκα.

    Σε ένα άλλο μήνυμα από αριθμό +84928593525 αναφέρεται το εξής:

    «Το πακέτο σας έχει τεθεί σε αναμονή λόγω έλλειψης αριθμού οδού στο πακέτο. Ενημερώστε τις πληροφορίες παράδοσης…» Ακολουθεί ένα λινκ που πρέπει να μπει το… θύμα της απάτης.

    Στην περίπτωση αυτή το +84 οδηγεί στο… Βιετνάμ από το οποίο μας ειδοποιούν για το πακέτο που πρέπει να παραλάβουμε.

    Οπως αντιλαμβάνεται κανείς πρόκειται για καλοστημένη παγίδα που κανείς δεν πρέπει να την «πατήσει».

    Η απάτη αυτή δεν είναι πρόσφατη, αλλά έχει πάρει διαστάσεις σε ό,τι αφορά τα SMS που στέλνονται. Στο παρελθόν ανάλογες απάτες είχαν στηθεί με μηνύματα στο facebook όπου οι απατεώνες ανέβαζαν και φωτογραφίες από χιλιάδες (δήθεν) ξεχασμένα πακέτα.

    Οποιος, όμως, τσιμπήσει» και στο σχετικό λινκ κινδυνεύει να «παραδώσει» προσωπικά δεδομένα, κωδικούς λογαριασμών κ.λπ. σε επιτήδιους χάκερς.

    Τα ΕΛΤΑ έχουν κινητοποιηθεί κι έχουν ενημερώσει για τον κίνδυνο υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing).

    Επισημαίνουν, δε, ότι πρόκειται για απόπειρες εξαπάτησης και προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) και συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

    «Με αφορμή τη διακίνηση παρόμοιων μηνυμάτων, τα ΕΛΤΑ ενημερώνουν, για ακόμα μία φορά, ότι δεν αποστέλλουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (sms), μέσω των οποίων ζητούνται στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας, με σκοπό την παράδοση κάποιου δέματος.

    Επισημαίνουν, δε, ότι πρόκειται για απόπειρες εξαπάτησης και προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) και συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί», τονίζεται στην προειδοποίηση.

    Ο βασικός κίνδυνος είναι να μπει κάποιος σε ιστοσελίδα – κλώνο, να συμπληρώσει προσωπικά στοιχεία, ακόμη και νούμερα της χρεωστικής του κάρτας και να δει να κάνουν… φτερά σε λίγο χρόνο, λεφτά από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

    «Τα ΕΛΤΑ επισημαίνουν ότι πρόκειται για απόπειρες εξαπάτησης και προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) και συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και, σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους κακόβουλα μηνύματα,
    • να μην απαντήσουν σε αυτά,
    • να μην ακολουθήσουν τυχόν συνδέσμους ((Links)
    • να μη δώσουν τους προσωπικούς κωδικούς (Username και Password) των τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών τους καρτών.

    Η χρήση της επωνυμίας και των λογοτύπων ΕΛΤΑ από τους αποστολείς τέτοιων κακόβουλων μηνυμάτων είναι παράνομη».

    Δείτε εδώ ένα τέτοιο μήνυμα:

     

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΑΣΑ: Προσοχή! Απάτη στο Facebook με ετήσιες κάρτες έναντι δύο ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ