Ακουστική ξενάγηση καθιερώνει το Μουσείο Ακρόπολης για την έκθεσή του «ΝοΗΜΑΤΑ.

Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα», στην οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να εμβαθύνουν και φυσικά να απολαύσουν, αναζητώντας το QR code κάθε ενότητας. Προσωποποιημένες έννοιες και νοήματα με ανθρώπινη ή ζωική μορφή και ιστορίες αλληγορικές ζωντανεύουν σ’ αυτήν την έκθεση στη οποία συμμετέχουν 55 μουσεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και από συλλογές ιδιωτών.

1

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό σύνολο 164 έργων, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην χώρα μας, κάτι που κατέστη δυνατό με τα σπουδαία δάνεια από αρκετά μουσεία της Ιταλίας και του Βατικανού (Musei Capitolini, Φλωρεντίας, N. A. Museo di Napoli, Gallerie Uffizi και Borghese, κ.ά.), από το Μουσείο Prado της Μαδρίτης, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Ιστορίας Τέχνης της Βιέννης αλλά και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, κ.ά. Εντυπωσιακά υψηλή είναι ως εκ τούτου και η προσέλευση του κοινού.

Σύγχρονα αντικείμενα  εμπνευσμένα από έργα της έκθεσης

Το ταξίδι

Ένα ταξίδι από την Αρχαιότητα ως το Βυζάντιο, την Αναγέννηση και τη Νεότερη Τέχνη είναι τα «ΝοΗΜΑΤΑ», όπως λέει ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης και επιμελητής της έκθεσης. Ένα ταξίδι, που μέσα από τους επιμέρους σταθμούς του, το Χρόνο,  τη Φύση, τις Θεότητες,  τον Άνθρωπο και την Ανθρώπινη Φύση, τους Θεσμούς και τις Αλληγορίες οδηγεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει αγγεία, ανάγλυφα, αγάλματα, νομίσματα, κεραμικά και πήλινα όστρακα, χειρόγραφα και βιβλία, τοιχογραφίες, εικόνες και μοναδικούς πίνακες ζωγραφικής.

Ο κατάλογος της έκθεσης

Παράλληλα ισχύουν οι εβδομαδιαίες ξεναγήσεις με οδηγούς τους αρχαιολόγους του μουσείου (κατόπιν κράτησης θέσεων) ενώ στο πωλητήριο του μουσείου έχει εμπλουτισθεί και με αντικείμενα, τα οποία έχουν πηγή έμπνευσης ειδικά επιλεγμένα εκθέματα. Όπως η σειρά «Άνοιξη», εμπνευσμένη από την «Φλώρα», μια τοιχογραφία του 1ου αι. μ.Χ. από την Πομπηία που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης και αντίστοιχα  με τη σειρά «Θέρος», που προέρχεται από τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με την προσωποποίηση του Ωκεανού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Την έκθεση συνοδεύει ο επιστημονικός κατάλογος των αντικειμένων, ο οποίος διατίθεται σε απλή και σκληρόδετη έκδοση, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμος και στα αγγλικά.

Διαβάστε επίσης

Ουίνστον Τσόρτσιλ: Σε δημοπρασία σπάνια και ιστορικά αντικείμενα από τη συλλογή του Steve Forbes

Ψεύτικο ή αληθινό; Τα πλαστά έργα τέχνης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους  

Σουζάνα Λασκαρίδη: Πώς με την BlueCycle αποκτά διεθνές κοινό