ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Όχι ως προς την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, που είναι δεδομένη. Ούτε αν το ΠΑΣΟΚ έχει σίγουρη τη δεύτερη θέση, κάτι που επίσης είναι δεδομένο.
Αλλά γιατί οι πολίτες ερωτώνται για το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την τεκνοθεσία κ.λ.π.
Ζητήματα ασφαλώς σημαντικά, που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαριστούν ώστε να μην υπάρχουν πολίτες διαφορετικών κατηγοριών στον τομέα αυτό.
Αν και οι ενστάσεις είναι πολλές και εντός της ΝΔ, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή σε λίγες εβδομάδες και να πάρει το ρίσκο ακόμη και της μη ψήφισής του επειδή δεκάδες κυβερνητικοί βουλευτές, αλλά και πολλοί από την αντιπολίτευση θα δηλώσουν την αντίθεσή τους.
Βεβαίως, οι περισσότεροι μάλλον θα απόσχουν από την ψηφοφορία, κάτι που σημαίνει ότι όσο λιγότεροι είναι μέσα στην αίθουσα, τόσο μικρότερος είναι και ο αριθμός των βουλευτών που θα χρειαστούν για να περάσει το νομοσχέδιο.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία, με βασικό την ακρίβεια, η επικαιρότητα έχει κατά κύριο λόγο ως βασικό θέμα το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Παράλογο θα έλεγε κανείς, αν και στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει το συγκεκριμένο ζήτημα σε προτεραιότητα, ούτε καν το συζητά.
Ωστόσο, η πολιτική και κοινωνική ατζέντα δεν είναι απαραίτητο να διαμορφώνεται με βάση την κοινή γνώμη. Αλίμονο, τότε δεν θα είχαμε κυβέρνηση να κυβερνά και αντιπολίτευση να αντιπολιτεύεται.
Οι δημοσκοπήσεις
Αλλά ας δούμε τα ευρήματα των δύο δημοσκοπήσεων:
Στην έρευνα της Interview το 51% συμφωνεί με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα στην τεκνοθεσία, αλλά χωρίς τη δυνατότητα απόκτησης παιδιού από παρένθετη μητέρα, άρα μέσω υιοθεσίας. Το 45% εμφανίζεται σύμφωνο, ωστόσο ενώ 7 στους 10 (70%) είναι αρνητικοί στους όρους «Γονέας 1» και «Γονέας 2».
Στη δημοσκόπηση της Marc, το 54,8% απαντά καταφατικά στο ερώτημα αν συμφωνεί στη νομοθέτηση και στην Ελλάδα του πολιτικού γάμου μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου, όπως ισχύει στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες στις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει και το 42,5% που διαφωνεί με την προοπτική αυτή.
Ομως, υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια τάσσεται το 52,9% και κατά το 40,9%.
Συντριπτική είναι η επικράτηση των διαφωνούντων στην πρόταση να μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών να αποκτούν παιδιά με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας. Στο σχετικό ερώτημα αρνητικά απαντά το 65,6%, ενώ μόνον το 29,6% εμφανίζεται σύμφωνο.
Τέλος, Δύο στους τρεις (66,9%) αξιολογούν το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ως λιγότερο ή καθόλου σημαντικό σε σχέση με τα άλλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι η ακρίβεια, η ασφάλεια, η υγεία κ.λπ., και μόνο το (32%) εκτιμά πως είναι περισσότερο ή το ίδιο σημαντικό με τα άλλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι ξεκάθαρα. Η ελληνική κοινωνία έχει πάει πολλά βήματα μπροστά ως προς τη θεσμοθέτηση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό στην υιοθεσία, αλλά διαφωνεί με τη χρήση παρένθετων μητέρων ή με τους νέους όρους περί «Γονέα 1 και 2».
Είναι ίσως τέτοιες μετρήσεις που κάνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να περάσει τώρα το σχετικό νομοσχέδιο. Ετσι θα έχει «ξεμπερδέψει» με ένα θέμα που χτυπά στο μαλακό υπογάστριο της ΝΔ, στο συντηρητικό εκείνο κομμάτι του κόμματος, αλλά και αυτό θα γίνει αρκετό καιρό πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες.
Βεβαίως, ο κόσμος δεν ψηφίζει μονοδιάστατα, δεν θα επηρεαστούν όλοι από αυτόν τον νόμο, όμως, στη ΝΔ μετρούν τις εντυπώσεις που θα αφήσει στο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας.
Αναβρασμός
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί σχετικός αναβρασμός. Πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ δεν θέλουν αυτό το νόμο ενώ άλλοι αναρωτιούνται γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να ψηφιστεί εδώ και τώρα.
Τα «φροντιστήρια» του Ακη Σκέρτσου στους βουλευτές μπορεί να είναι εποικοδομητικά, αλλά υπάρχουν πολλές αντίθετες φωνές ενώ και τα μηνύματα που στέλνει η βάση της Νέας Δημοκρατίας στα κεντρικά γραφεία του Μοσχάτου, δεν είναι και τόσο καλά.
Το πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος λειτουργεί απόλυτα θεσμικά και ό,τι λέει το κάνει, δεν είναι η ψηφοφορία στη Βουλή και ποιοι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν ή θα προτιμήσουν την αποχή.
Το πρόβλημα και ο μεγάλος φόβος του είναι αν το νομοσχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα εξελίξεων μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στις τάξεις των ψηφοφόρων της.
Ο πρωθυπουργός είναι απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού κι έχει καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ της Δεξιάς και του Κέντρου.
Ομως, το θέμα με τα ομόφυλα ζευγάρια είναι αν θα «χτυπήσει» αρνητικά στο συντηρητικό κομμάτι του κόμματος, όπως αυτό εκφράζεται από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, πολλούς βουλευτές που δηλώνουν ότι θα πουν όχι ή ότι θα επιλέξουν την αποχή.
Και το πρόβλημα είναι αν στη συμπαγή αυτή τη στιγμή Νέα Δημοκρατία, σε κόμμα και ψηφοφόρους, θα δημιουργηθούν ρωγμές ή θα υπάρξουν φυγόκεντρες δυνάμεις. Και κυρίως αν αυτό το θέμα θα μπορούσε να ανοίξει τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός κόμματος δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, και είναι αρκετοί αυτοί που θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο.
Διαβάστε επίσης:
ΝΔ: Δεύτερος γύρος ενημέρωσης των «γαλάζιων» βουλευτών για τον γάμο ομοφύλων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δούκας για Διπλή Ανάπλαση: Αγωνιζόμαστε να λύσουμε το πρόβλημα που δημιούργησε ο Μπακογιάννης
- Ερντογάν: Στο Κάιρο μεταβαίνει αύριο για τη σύνοδο κορυφής της D-8
- TikTok: Δεκτή έγινε η προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατά του νόμου Μπάιντεν
- Ευρωαγορές: Κλείνουν ελαφρώς υψηλότερα καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της Fed- η Renault σημειώνει άλμα 5%