Διπλασιασμό των τρεχουσών αποτιμήσεων των τραπεζών παγκοσμίως “βλέπει”, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, η νέα έκθεση της Boston Consulting Group, που δημοσιεύεται στις αρχές της εβδομάδας.

Ειδικότερα,  σύμφωνα με την έκθεση, οι τράπεζες παγκοσμίως θα μπορούσαν να αυξήσουν τις αποτιμήσεις τους κατά 7 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία, εάν λάβουν σημαντικά μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της παραγωγικότητας και επιδιώξουν τη βελτίωση του δείκτη τιμής προς λογιστική αξία παρά τους “αντίθετους ανέμους”.

1

Η κύρια αιτία του αρνητικού κλίματος στον τραπεζικό τομέα που εντοπίστηκε από την BCG είναι η σημαντική πτώση της κερδοφορίας.

Μάλιστα, το 2022, σχεδόν το 75% των τραπεζικών μετοχών είχαν δείκτες τιμής προς λογιστική αξία χαμηλότερη από 1, ενώ οι πολλαπλασιαστές τιμής προς κέρδη ήταν σχεδόν στο μισό των επιπέδων του 2008.

Υστερούν οι αποδόσεις

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των μετόχων των τραπεζικών μετοχών υστερούν σε σχέση με τις αποδόσεις των κύριων δεικτών της αγοράς από την κρίση και μετά.

Παρά τις προσπάθειες να απλοποιήσουν τις λειτουργίες τους και να επενδύσουν στην παραγωγικότητα, οι τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν περιορισμένα κέρδη και το χάσμα διευρύνεται.

Αυτά αποδίδονται κυρίως στις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις και τον αυξημένο ανταγωνισμό από νεοεισερχόμενες στην αγορά εταιρείες, όπως τις fintech.

“Οι τράπεζες δύσκολα θα επιστρέψουν στα επίπεδα κερδοφορίας και στις αποτιμήσεις που υπήρχαν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση”, δηλώνει σύμβουλος της Boston Consulting Group.

Επομένως, στην έκθεση της BCG τονίζεται ότι είναι κρίσιμο να θέσουν το βλέμμα τους σε αυτόν τον στόχο όχι μόνο για να δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους, αλλά και για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης.

“Ο τολμών νικά”

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτές οι φιλοδοξίες μπορούν να επιτευχθούν εάν οι τράπεζες θέσουν μια “τολμηρή” ατζέντα που προωθεί την ανάπτυξη, βελτιώνει δραματικά την παραγωγικότητα και κάνει τις τράπεζες πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.

“Σε περισσότερο από μια δεκαετία από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα πραγματικότητα στην οποία δραστηριοποιούνται”, επισημαίνει ο Axel Weber, ανώτερος σύμβουλος της BCG, πρώην πρόεδρος της UBS Group και συντάκτης της έκθεσης.

“Χρειάζονται άμεσες δράσεις και ένα ‘τολμηρό’ όραμα: οι τράπεζες πρέπει να επαναπροσδιορίσουν πού θα ανταγωνίζονται, με ποιον θα συνεργαστούν και πώς θα αυξήσουν την αξία τους, εν μέσω μίας συνεχιζόμενης και πολύπλευρης αναταραχής“, εξηγεί.

Τα κατάλληλα “εργαλεία”

Εάν οι τράπεζες θέλουν να κερδίσουν στον ανταγωνισμό, θα πρέπει να οδηγηθούν προς μία πολύ υψηλότερη παραγωγικότητα και να μειώσουν ριζικά το κόστος της “πολυπλοκότητας”.

Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία, είναι δυνατό να σχεδιαστεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα επιτρέψει μια σταδιακή αλλαγή στην παραγωγικότητα, αυξάνοντάς την κατά 40% από ό,τι θεωρείται φυσιολογικό σήμερα.

Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να λάβουν αποφάσεις χαρτοφυλακίου που ενισχύουν την αξία.

Θα πρέπει να εξέλθουν από τις επιχειρηματικές γραμμές ή τουλάχιστον να μειώσουν την έκθεση κεφαλαίου σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων χαμηλής απόδοσης και να επενδύσουν σε νέους τομείς στρατηγικής ανάπτυξης που διαθέτουν ευνοϊκότερα επίπεδα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.

Αρωγός το AI

Όπως διευκρινίζεται στην έκθεση, τα ιδιαίτερα απλουστευμένα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών, θα πρέπει να υποστηρίζονται από έναν ενεργά διαχειριζόμενο ισολογισμό, ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας πλατφόρμας, την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης και έναν ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό λειτουργιών που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη.

Το νέο μοντέλο λειτουργίας θα συμβάλει στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων σε δεδομένα και τεχνολογία, καθώς και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών και ικανοτήτων που θα αφορά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

“Οι τράπεζες δεν μπορούν να φιλοδοξούν να γίνουν εταιρείες τεχνολογίας’, δηλώνει ο Berz, προσθέτοντας ότι “Πρέπει να είναι εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνολογικά προϊόντα προς όφελος του πελάτη, να δοκιμάζουν και να μαθαίνουν την απλοποίηση”.

Συμπληρώνει οτι οι τράπεζες “Πρέπει ακόμη να δουν τη διαχείριση κινδύνου και τη προσαρμοστικότητα ως δύναμη“.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση εδώ 

Διαβάστε επίσης: 

Eurobank: Εφάπαξ ενίσχυση €1.000 στους χαμηλόμισθους – Στα €1.020 ο κατώτερος μισθός

Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά από σήμερα «σαφάρι» αναζήτησης επενδυτών ενόψει του placement

VISA: Οι έξι τάσεις που θα επικρατήσουν το 2024 στον κλάδο των πληρωμών παγκοσμίως