Τα ισχυρά αποτελέσματα και η εκτόξευση στους χρηματιστηριακούς δείκτες δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας ούτε και το νέο έτος.

Το προηγούμενο χρόνο συνολικά στον κλάδο της τεχνολογίας έγιναν 260.000 απολύσεις  και σύμφωνα με τους CEOs των αμερικανικών κολοσσών, ένας νέος γύρος ετοιμάζεται από τις πρώτες ημέρες του 2024.

1

Οι απολύσεις στη τεχνολογία

Η πρώτη που άνοιξε το θέμα των απολύσεων ήταν η Amazon στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία ανακοίνωσε απολύσεις 500 ατόμων στον ιστότοπο streaming Twitch, ο οποίος της ανήκει, απολύσεις του 5% στο τμήμα Audible και στις ομάδες Prime Video και MGM Studios. Πρόκειται για το 35% του συνολικού προσωπικού, με τον CEO Dan Clancy της Twitch να αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειες για περικοπές κόστους, εντοπίστηκε πλεόνασμα θέσεων εργασίας, οι οποίες έπρεπε να περικοπούν. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Amazon δείχνουν ότι έχει συνολικά 1,5 εκατομμύριο υπαλλήλους πλήρους και μερικής απασχόλησης.

Μία ημέρα αργότερα, τη σκυτάλη πήρε η Google, μία εταιρεία που μόνο μέσα στον Ιανουάριο του 2023 είχε απολύσει περίπου 12.000 άτομα.

Αυτή τη φορά έκανε λόγο για εκατοντάδες απολύσεις σε εργαζόμενους της υπηρεσίας  Google Assistant και στην ομάδα δημιουργίας hardware επαυξημένης πραγματικότητας, ενώ κάποιοι προέρχονται και από το κεντρικό τμήμα μηχανικών της εταιρείας.

Η Google τους τελευταίους μήνες δέχεται πιέσεις από την ανταγωνίστρια εταιρεία Microsoft, η οποία έχει κάνει επιτυχημένες επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με τη σημαντικότερη κίνηση να είναι η συνεργασία της με την OpenAI, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT. Βέβαια οι απολύσεις στις οποίες προχωράει είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με τους περίπου 128.000 εργαζόμενούς της συνολικά.

Τέλος, μία ακόμα εταιρεία, η Discord προχωρά σε απολύσεις που ανέρχονται στο 17% του προσωπικού της. Ο CEO Jason Citron δηλώνει ότι οι περικοπές, οι οποίες θα επηρεάσουν 170 άτομα σε όλη την εταιρεία, γίνονται στην προσπάθεια «να εστιάσουμε καλύτερα και να βελτιώσουμε τον τρόπο που συνεργαζόμαστε για να φέρουμε περισσότερη ευελιξία στον οργανισμό μας».

Για πολλούς αναλυτές, οι εταιρείες τεχνολογίας παρά την εκτόξευσή τους το προηγούμενο έτος, προσπαθούν να ολοκληρώσουν μία εκκαθάριση των «υπερβολών» που έκαναν στο παρελθόν. Μέχρι το 2021, όταν ο κλάδος τεχνολογίας βρέθηκε στο ζενίθ του, οι περισσότερες εξ’ αυτών γιγαντώθηκαν και προχώρησαν σε αθρόες προσλήψεις. Θέσεις εργασίας, που στη συνέχεια αναγκάστηκαν να περικόψουν, όταν ήρθε το sell off του 2022 και συνέχισαν και τα επόμενα χρόνια, με στόχο να περιορίσουν το εργατικό τους δυναμικό.

Ακόμα και από την άβολη θέση του απολυμένου, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η περίοδος δεν θα είναι τόσο δύσκολη για τους χιλιάδες που ανακοινώθηκε ότι θα απολυθούν, καθώς ο κλάδος της τεχνολογίας παραμένει κερδοφόρος.

Η περίπτωση των τραπεζών

Ούτε στον τραπεζικό κλάδο είναι καλύτερη η εικόνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τράπεζες απέλυσαν περίπου 60.000 άτομα τον προηγούμενο χρόνο, με τις μισές από τις περικοπές να γίνονται από τους κολοσσούς της Wall Street, όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs. Για κάποιους αναλυτές δεν έχει τελειώσει αυτός ο γύρος απολύσεων.

Με τις πιέσεις στην οικονομία να συνεχίζονται και αυτή τη χρονιά και αρκετούς τραπεζίτες και αναλυτές να προειδοποιούν για μία δύσκολη περίοδο, λόγω των πιέσεων από τα υψηλά επιτόκια, οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street σε πρώτη φάση θα εξετάσουν τις επόμενες ημέρες τα bonus των εργαζομένων, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν και απολύσεις στον σχεδιασμό τους.

Η Citigroup, η οποία κατέγραψε το χειρότερο τρίμηνο της τελευταίας 15ετίας ήδη ανακοίνωσε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για 20.000 απολύσεις εργαζομένων, με στόχο την εξοικονόμηση 2,5 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε επίσης:

Google: Αντιμέτωπη με αγωγή $7 δισ. για αντιγραφή πατέντας – «Μήλον της Έριδος» το AI

Qualcomm: Ετοιμάζει τον ανταγωνιστή του Vision Pro της Apple – Τι είναι το «mixed reality»

Nikesh Arora: Από την Google στο club των δισεκατομμυριούχων – Πώς εξασφαλίζει «χρυσά» προνομιακά πακέτα