Περισσότερο σημαντική, ίσως και από το 2023 που κρινόταν αν θα έσπαγε το ταμπού της έναρξης μετάβασης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, θα είναι η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού καθώς ενδεχόμενη θετική έκπληξη με μια υπεραπόδοση θα μπορούσε να αποτελέσει το «πάτημα»  για μια αναβάθμιση φέτος από την Moody’s.

Αυτό εκτιμούν παράγοντες στην αγορά που θεωρούν ορόσημο την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου από τον διεθνή οίκο που σε περίπτωση αναβάθμισης θα ανοίξει στην Ελλάδα παράθυρο για πρόσθετη ζήτηση έως 8 – 10 δισ. ευρώ για ελληνικούς τίτλους. Ταυτόχρονα όμως και αρκετά σημαντικό είναι το ότι μια νέα κίνηση από τη Moody’s θα συνηγορήσει υπέρ της αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς σε καθεστώς αναπτυγμένης που είναι ο μεγάλος στόχος κατά την τρέχουσα διετία.

1

Υπό αυτό το πρίσμα τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού ο οποίος φέτος στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024 από 1,1% το 2023 και η δυναμική μείωσης του καθαρού χρέους που θα αναπτυχθεί μέσα στη χρονιά, θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αναλυτών των διεθνών οίκων που αναζητούν εγγυήσεις πως η δημοσιονομική εξυγίανση στη χώρα έχει βάθος και διάρκεια. Ιδιαίτερα κρίσιμες θα είναι οι εκτιμήσεις που θα συγκεντρωθούν στα τέλη του καλοκαιριού οι οποίες θα προσφέρουν μια καλή ένδειξη για το πώς εξελίσσεται ο προϋπολογισμός και εάν αναμένονται, και φέτος, θετικές εκπλήξεις.

Θετικά σημάδια

Την ίδια στιγμή, στην αγορά καταγράφονται ήδη τα πρώτα θετικά σημάδια από την διεύρυνση της ζήτησης για ελληνικούς τίτλους από πιο «βαριά» επενδυτικά funds καθώς οι αναβαθμίσεις του 2023 έχουν ξεκινήσει να «γράφουν» σταδιακά. Υπενθυμίζεται πως μόνο με τις αναβαθμίσεις που έχουν ήδη γίνει εκτιμάται πως ανοίγει σταδιακά, καθώς η χώρα θα μπαίνει σε πιο σύνθετους δείκτες,  κύκλος εισροών της τάξης των 7 δισ. ευρώ, ο οποίος μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω όταν πάρουμε και τη σφραγίδα από τη Moody’s. Βέβαια όλες αυτές οι εισροές δεν είναι αυτόματες, πρόκειται για μια δυναμική που θα ξεδιπλώνεται σταδιακά και υπό προϋποθέσεις, αλλά το σημαντικότερο όλων αυτή τη στιγμή είναι ότι έχει εκκινήσει.

Ένα μεγάλο κρας τεστ αναμένεται να είναι η επικείμενη έκδοση του Δημοσίου, η πρώτη μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση για φέτος, η οποία είναι θέμα λίγου χρόνου όπως όλα δείχνουν. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ ζήτησης σε εκδόσεις που πραγματοποίησαν άλλες χώρες, καθώς οι επενδυτές λειτουργούν πλέον εν αναμονή της έναρξης μείωσης των επιτοκίων ποντάροντας πλέον στην ταχύτητα μείωσης τους. Να σημειωθεί επίσης πως την επόμενη εβδομάδα στις 17 Ιανουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί επανέκδοση υφιστάμενου ελληνικού ομολόγου, στο πλαίσιο των τακτικών δημοπρασιών, μικρής εμβέλειας, που υλοποιεί κάθε χρόνο ο ΟΔΔΗΧ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Ερώτημα είναι εάν και πως η κίνηση αυτή θα επηρεάσει τελικά το χρόνο μιας μεγάλης κοινοπρακτικής έκδοσης, δηλαδή εάν θα δρομολογηθεί τις επόμενες μέρες ή εάν θα πάει για τις αρχές Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Μίλησε για την ευρωστία των ελληνικών τραπεζών με την πρόεδρο του SSM της ΕΚΤ
Έκρηξη στις τιμές ελαιόλαδου κατά 58,5% το Δεκέμβριο – Στο 3,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός
ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για 7.000 ανέργους – Συνολικά 47.000 θέσεις το 2024