• Business

    Αύξηση φόρων έως και 36% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

    • NewsRoom
    Αχτσιόγλου

    Έφη Αχτσιόγλου (Φωτογραφία Αρχείου)


    Μια από τις “απαιτήσεις” που αναγράφονται στο κείμενο του τελικού μνημονίου της κυβέρνησης, η οποία προκαλεί και μεγάλες αντιδράσεις, είναι αυτή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών από το 2018 για 1,4 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, κάτι που “σκοτώνει” εντελώς τα μεσαία εισοδήματα. Η αύξηση μπορεί να φτάσει και 36%.

    Στα πιο ψηλά εισοδήματα, το βάρος θα είναι από 110-170 ευρώ τον μήνα, ενώ και οι ασφαλισμένοι με εισόδημα 6.000 ευρώ, θα δίνουν 270 ευρώ ανά έτος. Ένας έμπορος, πχ, με εισόδημα 15.000 ευρώ, από 1/1/2017, έχει εισφορές της τάξης των 4042 ευρώ. Όμως, αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους, τότε μιλάμε για ένα ποσό περίπου 2953 ευρώ (15.000 – 4.042 = 10.958 x 26.95% = 2.953 ευρώ).

    Οι εισφορές, πλέον, θα έχουν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού. Θα υπολογίζονται επίφορολογητέου εισοδήματος, προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Μαζί με την έκπωση 15% στις εισφορές επί του αυξημένου εισοδήματος, από το 2018, θα πληρώσει 3.436 ευρώ, η αύξηση θα αγγίξει το 14% και αυτό σημαίνει ότι αντι για 246 ευρώ, θα δίνει 286,3. Από το 2019, όμως, οι εισφορές θα ανέβουν ξανά στα 4.042, ήτοι 336,8 ευρώ τον μήνα, 100 ευρώ παραπάνω δηλαδή από σήμερα.

    Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, να προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα, με το επιχείρημα ότι με τις εκπτώσεις οι εισφορές παραμένουν οι ίδιες, με μια απλή ματιά ή έναν υπολογισμό από κάποιον, αυτό θα αποδειχτεί ψευδές.

    Πάντως, η κυβέρνηση σκέφτεται ήδη για το 2019 τις διορθωτικές παρεμβάσεις, καθώς δεν θέλει κανείς να αλλάξουν οι εισφορές, αλλά να μείνουν στα ίδια επίπεδα. Ακόμη, τονίζεται ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής στον τρόπο που φορολογούνται οι επαγγελματίες. Κάτι που σημαίνει πως, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν επιπλέον φόροι.

    Ο Γιάννης Βρούτσης, τομεάρχης της ΝΔ, μίλησε για εξόντωση, την στιγμή που από το υπουργείο Εργασίας μιλούν για διαστρέβλωση δηλώσεων με απώτερο στόχο να τρομοκρατηθούν οι ασφαλισμένοι.

    Με ανακοίνωσή της, η ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, μιλάει για επίταση του δημευτικού αποτελέσματος, λόγω αύξησης εισφορών, που με την σειρά του οδηγεί σε ελάττωση της εισπραξιμότητάς τους και δείχνει το πόσο αναξιόπιστη είναι η Κυβέρνηση.

    Γιατί όμως δέχτηκε τα νέα αιτήματα των δανειστών η κυβέρνηση; Εξαιτίας της χαμηλής εισπραξιμότητας των εισφορών από τον ΕΦΚΑ. Ενώ το πρώτο δίμηνο το ΕΦΚΑ πανηγύριζε για αύξηση εισπραξιμότητας πάνω από 60%, εν τέλει, οι εισφορές του Μαρτίου φανερώνουν ένα μηνιαίο έλλειμμα 45 εκ. ευρώ.

    Αυτό σχολίασε καυστικά και ο βουλευτής της ΝΔ και Χίου, Νότης Μηταράκης, όταν συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΠΟΣΕ- ΙΚΑ και της ΠΟΠΟΠΚ. Μαζί, διαπίστωσαν τα εξής:

    -Ούτε μία οριστική σύνταξη δεν έχει εκδοθεί βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.
    -Λείπουν βασικές διευκρινιστικές εγκύκλιοι.
    -Η διοίκηση του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου επιλέγουν να διοικούν πίσω από κλειστές πόρτες.
    -Επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια σε δομές, διαδικασίες και χορήγηση στοιχείων.
    Οι εργαζόμενοι έχουν εκτοπιστεί από τις διαδικασίες οργάνωσης του ΕΦΚΑ.
    Αδιαφάνεια, αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα συνθέτουν το σκηνικό του ασφαλιστικού σήμερα.

    Τέλος, η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, αναμένεται να φέρει μειώσεις στις συντάξεις έως και 100% της προσωπικής διαφοράς και αύξηση στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών από 37% έως 61%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βρούτσης – Μηταράκης: Η κυβέρνηση συμφώνησε σε αύξηση έως και 61% στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλες και δυσάρεστες «εκπλήξεις» για τους τραπεζίτες ετοιμάζει η κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων – Μάρτιος 2017


     



    ΣΧΟΛΙΑ