Το πρωί της 21ης Δεκεμβρίου 1992 οι υπάλληλοι της τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρόης 19 μπαίνουν στο κτίριο και παθαίνουν σοκ. Διαπιστώνουν ότι το θωρακισμένο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας έχει παραβιαστεί και 301 θυρίδες πλούσιων πελατών έχουν αδειάσει. Κι όμως, οι πόρτες είναι απαραβίαστες και τώρα αποκαλύπτεται το «ριφιφί του αιώνα» το οποίο είχε λεία σύμφωνα με τους τότε υπολογισμούς περί τα 5 δισ. δραχμές.

Οι δράστες έσκαψαν τούνελ στην κοίτη του ποταμού Ιλισσού, διέσχισαν 25 μέτρα και μπήκαν στην τράπεζα ανενόχλητοι. Οι αρχές λένε ότι μπορεί να έσκαβαν έως και τρεις μήνες.

1

Δημοσίευμα για το ριφιφί του αιώνα

Λίγες ημέρες αργότερα στη Βουλιαγμένη άδειες κοσμηματοθήκες, ομόλογα και επιταγές αλλά οι δράστες ήταν άφαντοι και η αστυνομία άπραγη.

Δύο χρόνια αργότερα ένας Σύρος κρατούμενος στον Κορυδαλλό, ο Τζουμάκ Χαλίντ, αποκαλύπτει ονόματα ατόμων που όπως υποστηρίζει έκαναν το ριφιφί του αιώνα. Ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Στέλιος Κολοβός, ο υποδιευθυντής του υποκαταστήματος, Αναγνώστης Καλαφάτης, ο επιχειρηματίας Εμμανουήλ Σπανουδάκης, ο υπάλληλος των ΕΛΤΑ, Λάμπρος Κότσαλος και ο «βασιλιάς της νύχτας» εκείνη την εποχή, ο επιχειρηματίας νυκτερινών κέντρων, Ντίνος Βοιδονικόλας.

Κάποιοι φυλακίζονται και ελευθερώνονται αργότερα ενώ χωρίς αποδείξεις αθωώνονται πανηγυρικά και η υπόθεση του ριφιφί μπαίνει στο αρχείο χωρίς ποτέ να μάθει κανείς τι ακριβώς συνέβη.

Ενας από τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας, που ουδέποτε αποδείχθηκε ότι είχε σχέση με το ριφιφί, ο Μανιάτης επιχειρηματίας Ντίνος Βοϊδονικόλας, πέθανε τις προηγούμενες ημέρες στον Καναδά.

Η ιστορία του μυθιστορηματική, άλλωστε στον Καναδά είχε καταφύγει αφού είχε δραπετεύσει από τον Κορυδαλλό για άλλη υπόθεση. Πήρε άδεια και δεν γύρισε ποτέ.

O Βοϊδονικόλας σε νεαρή ηλικία

Εντάλματα σύλληψης και δραπέτης

Καταζητούμενος για πάνω από 24 χρόνια, με διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του, με την Interpol, υποτίθεται, να τον αναζητά, ο «σκληρός» επιχειρηματίας είχε στήσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μια νέα ζωή. Κι ενώ θα έλεγε κανείς ότι ως καταζητούμενος έπρεπε να κρύβεται, ο Βοϊδονικόλας έκανε το αντίθετο.

Εστησε εταιρεία real estate, ήταν επιφανές μέλος της ελληνικής κοινότητας και πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης «Greek Τown on the Danforth». Φωτογραφιζόταν με φίλους σε κοινωνικές εκδηλώσεις, τον γνώριζαν όλοι και κανείς δεν τον ενόχλησε ποτέ για τις…παλιές αμαρτίες του παρελθόντος στην Ελλάδα.

To πρώτο του κτίριο που απέκτησε ήταν ένα παλιό θέατρο το οποίο μετατράπηκε σε πολυτελές κλαμπ, το Extreme Fitness. Στη συνέχεια αγόρασε άλλα 4 εμπορικά ακίνητα που τα ενοικίαζε ενώ συνεργάστηκε με έναν ομογενή, τον Π. Μπούσουλα.

To 2007 ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή Bridle Path και σφαίρες εντοπίστηκαν στην εξώπορτα του σπιτιού του Βοϊδονικόλα. Λίγες εβδομάδες πριν είχαν πυροβολήσει και στο γραφείο του επιχειρηματία και συνεργάτη του, Π. Μπούσουλα ενώ αργότερα ο τελευταίος στράφηκε κατά του Βοϊδονικόλα κατηγορώντας τον ότι τον απειλούσε: «Δηλώνω ότι ο εναγόμενος [κ. Voidonicolas] με απειλούσε προηγουμένως με ένα όπλο, δείχνοντάς το στο στήθος μου», είχε αναφέρει ο κ. Μπούσουλας.

Ωστόσο, στη λεωφόρο Danforth ο Βοϊοδονικόλας ήταν ιδιαίτερα σεβαστός.

Διαβάζουμε σε άρθρο του 2015: « Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η μεγάλη δεξίωση του Οργανισμού Ελλήνων Επιχειρηματιών της Danforth – ΒΙΑ του Τορόντο του Καναδά, προς τιμή των επισήμων και άλλων παραγόντων του ομογενειακού Φεστιβάλ «Taste of the Danforth». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (6/8) στην πολυτελή αίθουσα του κέντρου «The FORTH» επί της Ντάνφορθ, στην καρδιά του ελληνισμού του Τορόντο. Ο πρόεδρος Ντίνος Βοϊδονικόλας με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ του ΒΙΑ, δεξιώθηκαν τους προσκεκλημένους τους, επίσημους πολιτικούς παράγοντες της πόλης και συντελεστές της εκδήλωσης «Taste οf the Danforth».

Είχε καναδική υπηκοότητα καθώς έζησε εκεί μικρός, προτού μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στην Ελλάδα.

Δεξιά στη φωτογραφία ο Βοϊδονικόλας

Ο καημός του, όπως λένε όσοι τον γνώριζαν, ότι δεν κατάφερε να επιστρέψει ποτέ στην πατρίδα.

Η ουσία είναι ότι απέφυγε τη σύλληψη και την έκδοσή του όλα αυτά τα χρόνια διότι είχε καναδικό διαβατήριο και οι διαδικασίες έκδοσής του μπλόκαραν στις εκεί αρχές. Ο Καναδάς είχε απορρίψει αιτήματα από την Ελλάδα για την έκδοσή του.

Ο 76χρονος Κωνσταντίνος Βοϊδονικόλας, πέθανε από καρκίνο το περασμένο Σάββατο μετά από μακρά νοσηλεία και θα ταφεί στο Τορόντο.

Σε νεκρολογία που δημοσιεύτηκε διαβάζουμε: «Η κηδεία θα τελεστεί το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 από τις 10:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. στον Ελληνικό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Δημητρίου (30 Thorncliffe Park Dr, East York, ON M4H1H8). Η ταφή θα τελεστεί το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 από τις 12:00 μ.μ. έως τη 13:00 στο νεκροταφείο Mount Pleasant (375 Mt Pleasant Rd, Τορόντο, ON M4T2V8). Ήταν πυλώνας της ελληνικής κοινότητας του Τορόντο, κάνοντας πρωτοφανείς δωρεές στην Danforth Business Improvement Area (BIA) ως Πρόεδρός τους για 15 χρόνια».

Σε άλλη νεκρολογία διαβάζουμε ότι γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1947 από τη Ρωξάνη και τον Δημήτρη Βοϊδονικόλα, στον Πειραιά. Ηταν το μικρότερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας και μετανάστευσε στο Τορόντο το 1965 για να χτίσει την καριέρα του ως επιχειρηματίας μόλις 18 ετών. Αφησε πίσω του τη σύζυγό του, Ντόρα, τις κόρες του Ρωξάνη και Λένα και τρία εγγόνια.

Όμως, η ιστορία του και το όνομα που έκανε στη νύχτα της Αθήνας, αλλά και οι «περίεργες» εμπλοκές του σε πολύκροτες παράνομες υποθέσεις, έμειναν στην ιστορία.

Ιστορικό μπουζουξίδικο το «City» των αδερφών Βοϊδονικόλα στη Λεωφόρο Συγγρού, στη στροφή της Λεωφόρου Αμφιθέας, όπως κι άλλα νυκτερινά μαγαζιά που είχε η οικογένεια των Μανιατών.

Ο Ντίνος, όπως τον φώναζαν οι φίλοι του, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχε γράψει πολλά… χιλιόμετρα στη διασκέδαση της Αθήνας και με την αγαπημένη του σταρ της εποχής, Σου Κύρκου, είχε κάνει θραύση στα μαγαζιά της Συγγρού και του Παλαιού Φαλήρου.

Τα… στραβοπατήματα

Για κάποιους… απροσδιόριστους λόγους (ο ίδιος έλεγε ότι είναι κυνηγημένος και στοχοποιημένος από την Αστυνομία) έμπλεξε σε αρκετές υποθέσεις.

Η μία είχε να κάνει με τον τραυματισμό με κροτίδα μιας γυναίκας μέσα σε νυκτερινό κέντρο το 1992. Δέκα χρόνια πριν είχε κατηγορηθεί για εκβιασμούς, αλλά καμιά υπόθεση δεν είχε δικαστική εξέλιξη.

Το 1994 σκάει μια ακόμη πολύκροτη υπόθεση. Αφορούσε στην κλοπή και εξαργύρωση εντόκων ομολόγων της Εθνικής, αξίας 3 εκατ. ευρώ. Ο Βοϊδονικόλας κατηγορήθηκε ότι πήρε 1,3 εκατ. αλλά ο ίδιος υποστήριζε ότι είχε πουλήσει δύο καταστήματα.

Δεξιά στη φωτογραφία ο Βοϊδονικόλας σε γλέντι ομογενών το 2011

Αφού διέφυγε καταδικάστηκε ερήμην σε 11 χρόνια φυλάκιση που δεν εξέτισε ποτέ. Είχε εκδοθεί και ένταλμα σύλληψης από την Interpol που δεν εκτελέστηκε. Ο τότε δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας είχε πει: «Υποβλήθηκε αίτημα των ελληνικών Αρχών προς τον Καναδά για την έκδοση του πελάτη μου. Απορρίφθηκε, όμως, διότι ο κ. Βοϊδονικόλας έχει καναδική υπηκοότητα και υπήρχε διαφορετική νομική άποψη των Αρχών της συγκεκριμένης χώρας για την αναγκαιότητα της έκδοσής του στην Ελλάδα. Ο ίδιος θα ήθελε πολύ να έλθει στην Ελλάδα να δικαστεί για τις εκκρεμείς υποθέσεις του, αφού εκτιμά ότι κατηγορείται άδικα».

Οι πυροβολισμοί

Στις 24 Ιουνίου 1999 ο Κ. Βοϊδονικόλας κατηγορείται ότι πυροβόλησε τέσσερις εργάτες οι οποίοι είχαν παρκάρει το αυτοκίνητό τους μπροστά στην πόρτα του γκαράζ του στη Βούλα. Ο επιχειρηματίας τους έκανε παρατήρηση, τα αίματα άναψαν, ο Βοϊδονικόλας πήρε το όπλο του, πυροβόλησε στην κοιλιά τον ένα και στα πόδια τους άλλους τρεις.

Το ρεπορτάζ της εποχής έγραφε: Ο κατηγορούμενος εξαγριώθηκε, ακολούθησε λογομαχία και ο Βοϊδονικόλας άρχισε να πυροβολεί, με αποτέλεσμα να τραυματίσει τους τέσσερις εργάτες. Ακολούθησε η σύλληψη του δράστη και η παραπομπή του στην 1η τακτική ανακρίτρια με τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροήν, της παράνομης οπλοκατοχής, οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Ο Κ. Βοϊδονικόλας, ο οποίος έχει και στο παρελθόν απασχολήσει τις δικαστικές αρχές, δεν θέλησε να μιλήσει στους δημοσιογράφους για όσα τον κατηγορούν. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του έχει προβάλει τον υπερασπιστικό ισχυρισμό πως εκπυρσοκρότησε το όπλο του και δεν είχε πρόθεση να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή.

Ο ισχυρισμός του αυτός όμως, όπως αποδείχθηκε, έπεσε στο κενό, καθώς μετά την απολογία του η ανακρίτρια και η εισαγγελέας αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας έπρεπε να προφυλακιστεί».

Προφυλακίστηκε λοιπόν και το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε έπειτα από λίγο καιρό την αίτηση αποφυλάκισής του αναφερόμενο «στην κοινωνική απαξία της πράξης του, από όπου προκύπτει η επικινδυνότητα της προσωπικότητάς του». Πολύ αργότερα καταδικάζεται σε 10ετή κάθειρξη.

Στις 27 Ιανουαρίου 2000, ωστόσο, λαμβάνει 24ωρη άδεια από τις Φυλακές Κορυδαλλού. Μετά ζητά 12ωρη παράταση προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Εκτοτε χάνονται τα ίχνη του. Με άγνωστο τρόπο διαφεύγει στο εξωτερικό, η δραπέτευσή του προκαλεί αναταραχή στις τάξεις της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

Όμως, ο Βοϊδονικόλας καταφέρνει να πάει στον Καναδά και να ζήσει τα υπόλοιπα 24 χρόνια της ζωής του μακριά από τις φυλακές.

Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Βοϊδονικόλα, του ανθρώπου που είχε ονομαστεί «Μανιάτης Capo», ήρθε να σφραγίσει το μυθιστορηματικό τρόπο που έζησε επί 76 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Χάντερ Μπάιντεν: «Ποιος τύπος κρακ σας αρέσει;» – Η αιφνιδιαστική ερώτηση ρεπόρτερ στο Καπιτώλιο

Πώς θα εντοπίζονται τα αυθαίρετα – Το σχέδιο Σκυλακάκη για την πολεοδομική μεταρρύθμιση

Τι απειλεί τα «χρυσά διαβατήρια» της Καραϊβικής;