• Business

    Samsung: Νέα βουτιά 35% στα λειτουργικά κέρδη τριμήνου

    • Bloomberg
    Jay Y. Lee, Εκτελεστικός πρόεδρος, Samsung Electronics

    Jay Y. Lee, Εκτελεστικός πρόεδρος, Samsung Electronics


    Το έκτο σερί μειωμένου λειτουργικού κέρδους ανακοινώνει η Samsung, αποτυπώνοντας στα αποτελέσματά της την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση, αλλά και την έντονη αβεβαιότητα σχετικά με την ευρύτερη ανάκαμψη της τεχνολογίας.

    Η μεγαλύτερη εταιρεία της Κορέας ανέφερε μεγάλη πτώση κατά 35% στα λειτουργικά έσοδα στα 2,8 τρισεκατομμύρια γουόν (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια), περίπου 24% λιγότερο από τις εκτιμήσεις.

    Τα έσοδα υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο στα 67 τρισεκατομμύρια γουόν, ενώ για όλο το 2023, η Samsung ανέφερε τα χαμηλότερα λειτουργικά της κέρδη των τελευταίων 15 ετών.

    Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Samsung προέρχονται εν μέρει από την επιχείρηση chipmaking, δήλωσε ο Sanjeev Rana, αναλυτής της CLSA Securities Korea.

    Η μονάδα ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης δέχτηκε επίσης πλήγμα από τον έντονο ανταγωνισμό και το υψηλότερο κόστος μάρκετινγκ, ενώ το κέρδος από την επιχείρηση smartphone πιθανότατα έφτασε σε χαμηλότερο επίπεδο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 2,4% στη Σεούλ σήμερα Τρίτη.

    Υποτονική ζήτηση – Αργή ανάκαμψη

    Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πώς η ζήτηση για smartphone και τα τσιπ μνήμης που τροφοδοτούν τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, παραμένει υποτονική, λόγω οικονομικής αστάθειας των καταναλωτών.

    Επίσης, “θολώνουν” τις προοπτικές για ανάκαμψη της αγοράς, την οποία ανέμεναν οι επενδυτές για το 2024.

    Ωστόσο, τον Δεκέμβριο, η αντίπαλη Micron Technology έδωσε μια καλύτερη πρόβλεψη εσόδων.

    «Αυτό δείχνει ότι η ανάκαμψη είναι πιο αργή από όσο πιστεύαμε όλοι», δήλωσε ο Tom Kang, διευθυντής έρευνας στην Counterpoint Technology Market Research.

    «Οι τιμές δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα και η ζήτηση από ορισμένους κλάδους δεν είναι τόσο ισχυρή», συμπλήρωσε.

    Οι ελπίδες στην τεχνητή νοημοσύνη

    Εντούτοις, η ελπίδα που διαφαίνεται στον ορίζοντα, στηρίζεται σχεδόν εξ όλοκλήρου στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

    Η Samsung προέβλεψε τον Οκτώβριο ότι το memory market των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ανακάμψει σταδιακά το 2024, λόγω της έκρηξης στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

    Οι τιμές θα αρχίσουν να αυξάνονται κατά το β’ εξάμηνο του 2023, δήλωναν τότε τα στελέχη της εταιρείας.

    Τον Νοέμβριο, η βιομηχανία ημιαγωγών της Νότιας Κορέας κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη εδώ και χρόνια, τόσο στην παραγωγή όσο και στις αποστολές.

    Δεδομένης της αύξησης των τιμών των τσιπ μνήμης και της βελτίωσης της ζήτησης, «είναι πιθανό αυτή η δραστηριότητα της Samsung να επιστρέψει στην κερδοφορία εντός του α’ εξαμήνου του 2024», επεσήμανε ο Rana.

    Ωστόσο, οι επενδυτές θα θελήσουν να ενημερωθούν για τα πιο μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια της Samsung, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όταν τα στελέχη της θα ανακοινώσουν τα πλήρη αποτελέσματα στις 31 Ιανουαρίου.

    Η εταιρεία στοχεύει τώρα να φτάσει την αντίπαλη SK Hynix στον αναπτυσσόμενο τομέα των τσιπ μνήμης υψηλής πυκνότητας, όπου σχεδιάζει να αυξήσει τη χωρητικότητα κατά 2,5 φορές το 2024.

    Το HBM, ένα προηγμένο τσιπ που επεξεργάζεται τα δεδομένα πιο γρήγορα, λειτουργεί με υλικό όπως οι επιταχυντές της Nvidia, για την επιτάχυνση της επεξεργασίας δεδομένων και ολοκλήρωση εντατικών εργασιών, όπως η εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

    Σύμφωνα με τον CEO της Hynix, Kwak Noh-Jung, η ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη θα διπλασιάσει την αξία της κορεατικής εταιρείας σε διάστημα τριών ετών.

    «Η Samsung ενδέχεται να χρειαστεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να επιτύχει σταθερή αύξηση κερδών το 2024», έγραψαν μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence Masahiro Wakasugi και Phu Pham.

    Νέες συσκευές και gadgets

    Η Samsung υπολογίζει επίσης σε μια νέα σειρά νέων πρωτοποριακών συσκευών, προκειμένου να βελτιώσει τα νούμερά της το 2024.

    Η εταιρεία ετοιμάζεται να αποκαλύψει τα τελευταία της gadgets στις ΗΠΑ αργότερα αυτόν τον μήνα, τη στιγμή που οι επενδυτές ανησυχούν ότι το ενδιαφέρον για το  iPhone 15 της Apple θα εξασθενίσει, λίγους μήνες μετά την εμφάνισή του.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μicrosoft: Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το deal 13 δισ. δολαρίων με την OpenAI

    Public Group: Ξεπέρασε τα €500 εκατ. σε πωλήσεις το 2023, αυξάνοντας τη λειτουργική κερδοφορία

    Hewlett Packard: Κοντά σε mega deal για την εξαγορά της Juniper



    ΣΧΟΛΙΑ