Περισσότερο τεχνοκράτισσα παρά πολιτικός, η νέα υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη γνωρίζει σε βάθος τα εκπαιδευτικά θέματα.

Με εξειδικευμένες σπουδές  σε πολιτικές εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης και κατάρτισης κι ένα επιτυχημένο πέρασμά από τον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού), έναν οργανωτικά «δύστροπο» φορέα τον οποίο κατάφερε να «ξεμπλοκάρει» σε θέματα πιστοποίησης, η βουλευτής της ΝΔ  θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Σε μία περίοδο μάλιστα, που ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ήδη θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της ΕΕΚ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή.

Το στοίχημα του νέου χαρτοφυλακίου

To εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί ένα σύνθετο πλέγμα διατάξεων για την οργανωτική αναδιάρθρωση των ΕΠΑΛ και των ΙΕΚ, τα οποία μετονομάζονται σε ΣΑΕΚ (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης). Προβλέπει δημιουργία δομών campus, τριετές στρατηγικό σχέδιο ανά δομή αλλά κα μία ψηφιακή πύλη που θα συνδέει τους αποφοίτους με τις εταιρείες, για την άμεση επαγγελματική αποκατάστασή τους βάσει των αναγκών της εθνικής ή τοπικής οικονομίας.

Η νέα υφυπουργός θα αναλάβει τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα έχει η Ζέττα Μακρή, η οποία αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Και η πρόκληση εφαρμογής του νέου νόμου θα είναι άμεση, καθώς τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ιδιαίτερα «σφιχτά».

Μέσα στον τρέχοντα μήνα θα πρέπει να λειτουργήσουν τα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας, τα οποία θα καταγράφουν τις κενές θέσεις εργασίας σε τοπικές επιχειρήσεις με μεσοπρόθεσμο στόχο την λειτουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο οι απόφοιτοι που αναζητούν εργασία όσο και οι εταιρείες που θα ενημερώνονται για τις ειδικότητες της κάθε δομής και τις δεξιότητες των υποψήφιων εργαζόμενών τους.

Από τον Φεβρουάριο προβλέπεται και η ενσωμάτων 130 νέων οδηγών κατάρτισης στα ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ), οι οποίοι έχουν συγκροτηθεί σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους.

Προτεραιότητα η επαγγελματική εκπαίδευση

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αναλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι ένα στοίχημα από την προηγούμενη τετραετία, με στόχο την κατεύθυνση περισσότερων νέων σε τεχνικά επαγγέλματα, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα εύρεσης ειδικά καταρτισμένου προσωπικού.

Με το νέο νόμο, η πολιτική ηγεσία προσβλέπει στην προσέλκυση όλο και περισσότερων ιδιωτών για θέσεις μαθητείας σε σπουδαστές ΙΕΚ, ανοίγοντας ένα δίαυλο γι’ αυτούς με πιθανούς νέους εργοδότες. Ήδη την τρέχουσα χρονιά, κατεγράφη αύξηση στις θέσεις κατά 45%, με τις 6.000 των 9.500 θέσεων, να αφορά ιδιωτικές εταιρείες.

Η σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η σχέση της Ιωάννας Λυτρίβη με την πολιτική ξεκίνησε ήδη από την ηλικία των 30, όταν βρέθηκε στο πλευρό του Ηλία Μόσιαλου, κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2011 ως επιστημονική σύμβουλος. Ακολούθησε η θητεία της στην Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στη συνέχεια στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά το 2013.

Η εργατικότητά της και η τεχνοκρατική δομή της σκέψης της  λέγεται ότι έκαναν τον  Κυριάκο Μητσοτάκη να την ξεχωρίσει. Κατά την προηγούμενη τετραετία, της ανέθεσε τον ρόλο της Διευθύνουσας Συμβούλου στον ΕΟΠΠΕΠ και στη συνέχεια μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές του 2023.

Πριν εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά το 2023, είχε δοκιμάσει την τύχη της και στον τόπο καταγωγής της, ως υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Αρκαδία το 2019.

Η εμπειρία στον χώρο της Εκπαίδευσης

 Μ διδακτορικό στις Πολιτικές δια βίου Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης, η Ιωάννα Λυτρίβη απασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με τον μέχρι πρότινος ελάχιστα ελκυστικό χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στις λιγοστές συνεντεύξεις που έχει δώσει αλλά και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με δημοσιογράφους, επαναλαμβάνει όλα αυτά τα χρόνια τα τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτής στηρίζονται τόσο το παραγωγικό κομμάτι για τις εταιρείες που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και το κοινωνικό με την δημιουργία ενός εναλλακτικού δρόμου για όσους μένουν εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η νέα υφυπουργός του υπουργείου Παιδείας εργάστηκε ως Επιστημονική Υπεύθυνη σε δημόσιες δομές δια βίου μάθησης και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κατάρτισης της ΕΕ και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμβουλευτική Ομάδα της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.

Το 2019 ανέλαβε Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ θέτοντας ως προτεραιότητα τη συνέπεια του οργανισμού –ο οποίος λειτουργούσε με σημαντικές δυσλειτουργίες και σοβαρές ελλείψεις-στην πιστοποίηση των αποφοίτων, για τη διευκόλυνση τους στην εύρεση εργασίας.

Εν μέσω κορονοϊού πέτυχε την διεξαγωγή εξετάσεων πιστοποίησης 10.000 υποψηφίων και διατήρησε αυτό τον ρυθμό και τα επόμενα χρόνια σε πάνω από 180 ειδικότητες, ενώ παράλληλα «έτρεξε» τη ψηφιακή έκδοση Βεβαιώσεων και διπλωμάτων, νέους οδηγούς κατάρτισης των ΙΕΚ και την επικαιροποίηση των Επαγγελματικών Περιγραμμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Αναβρασμός σε 35 κολλέγια για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Τι φοβούνται οι κολλεγιάρχες

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Με ποια κριτήρια θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2025

Το σχέδιο Πιερρακάκη για την Επαγγελματική Εκπαίδευση- Τι αλλάζει στα ΕΠΑΛ και τα ΙΕΚ