Τις αγορές σκανάρει προσεκτικά ο ΟΔΔΗΧ αναζητώντας παράθυρο για να υλοποιήσει την πρώτη μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση για το 2024, έτος κατά το οποίο «ζητά» από τις αγορές έως 10 δισ. ευρώ σύμφωνα με το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα για το 2024.

Ο ακριβής χρόνος για την πρώτη έκδοση δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».

1

Όπως εκτιμούν αναλυτές, κομβική για τη λήψη αποφάσεων θεωρείται η δεύτερη εβδομάδα του μήνα κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εκδηλωθεί και η ζήτηση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που θα αξιολογηθούν από το οικονομικό επιτελείο.

Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για το είδος της έκδοσης,  εντούτοις ιστορικά η πρώτη έκδοση τα τελευταία χρόνια είναι συνήθως νέο δεκαετές ομόλογο αναφοράς, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο δεν έχει κάποια ιδιαίτερη βιασύνη να προσφύγει στις αγορές, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Ιταλία.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια είθισται το Δημόσιο να επιχειρεί την πρώτη του έκδοση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται η νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια μεταβολή στα επιτόκια από την αγορά, ενώ στις 26 Ιανουαρίου πρόκειται να δημοσιοποιήσει την έκθεση της για την ελληνική οικονομία η Scope Ratings, ο γερμανικός οίκος που έδωσε πρώτος στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα τον Αύγουστο.

Αυτό εκ των πραγμάτων δεν θα ευνοούσε κάποια έκδοση κοντά σε εκείνες τις ημέρες γεγονός πουτ αφήνει πιο πιθανή την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου για την διενέργεια της έκδοσης, εφόσον αποφασιστεί να γίνει τελικά, εντός του Ιανουαρίου και όχι στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Το μοναδικό σενάριο

Σύμφωνα με το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα για το 2024, το πρώτο που ανακοινώνει ο ΟΔΔΗΧ μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει ένα μόνο σενάριο και όχι εναλλακτικά σε αντίθεση με άλλες χρονιές:

Η Ελλάδα θα αναζητήσει από τις αγορές 10 δις. ευρώ μέσω ομολογιακών εκδόσεων με το χρέος της χώρας να παραμένει σε τροχιά σταθερής αποκλιμάκωσης ακόμη και στο «πλέον συντηρητικό σενάριο», που προβλέπει μεταξύ άλλων και σταδιακή αξιοποίηση 15 δισ. ευρώ από τα 30 δισ. ευρώ του μαξιλαριού αποκλειστικά για περιορισμό του χρέους.

Το Δημόσιο σχεδιάζει να προβεί σε πρόωρες αποπληρωμές χρέους 12 δις. που θα περιλαμβάνουν μειώσεις εντόκων γραμματίων, πρόωρες αποπληρωμές δανείων του δημόσιου τομέα αλλά και άλλες πράξεις διαχείρισης (LMEs).

Όπως έχει γράψει και το Mononews μέρος των αποπληρωμών θα επιδιωχθεί να αφορά στα δάνεια του GLF ενώ σχεδιάζεται και η μείωση της έκθεσης σε έντοκα γραμμάτια, κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 18,9 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα καταβάλει 5,4 δισ. ευρώ για χρεολύσια, 4,8 δισ. ευρώ για τόκους.

Επίσης, προσβλέπει σε έσοδα 4,1 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές, όπως Ταμείο Ανάκαμψης, και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μείωση των ταμειακών διαθέσιμων κατά 3,62 δισ. ευρώ.

Η μείωση του χρέους εκτιμάται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ακριβότερο από 32% έως 213% το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα

“Ποδαρικό” με άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων έκανε το 2024

Γεωργιάδης: «Ξεπαγώνουν» οι τριετίες με αυξήσεις στα εισοδήματα μετά από 12 χρόνια