Αυξήσεις στις δαπάνες στελεχών και εξωτερικών συμβούλων, αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση με τα οικονομικά πεπραγμένα στο Υπερταμείο για το τρίτο τρίμηνο του 2023. Και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, οφείλει να αποδείξει αν δικαιολογούνται από το έργο που έχει γίνει οι προσλήψεις, οι αυξημένες αμοιβές και η ραγδαία αύξηση των πληρωμών σε τρίτους.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένων που δημοσιεύτηκε λίγο προτού τελειώσει το 2023, τα κόστη μισθοδοσίας αυξήθηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

1

Συγκεκριμένα, καταγράφεται αύξηση στις αμοιβές συμβούλων και συνεργατών κατά 723 χιλιάδες ευρώ με την αιτιολογία «της εκκίνησης σημαντικών συμβουλευτικών έργων σχετιζόμενων με τις θυγατρικές του Υπερταμείου, όπως είναι η αποτίμηση της Ακίνητης Περιουσίας, ο μετασχηματισμός θυγατρικής, οι υπηρεσίες εκτίμησης και αναβάθμισης ωριμότητας κυβερνοασφάλειας στις θυγατρικές και η συμβουλευτική υποστήριξη των Διοικητικών συμβουλίων των θυγατρικών μας, αλλά και δαπανών που σχετίζονται με την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της Εταιρείας για το 2022-2024, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη λήψη υποστήριξης κατά την ανάπτυξη του μελλοντικού επιχειρηματικού της μοντέλου, και τον οδικό χάρτη υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της».

Από τον πίνακα που δημοσιεύεται βλέπουμε ότι το κόστος μισθοδοσίας και διοίκησης για το 9μηνο του 2023 έφτασε τα 3.497.321 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 3.327.205 ευρώ.

Οι αμοιβές τρίτων έφτασαν τα 2.934.130 ευρώ, από 2.211.093 ευρώ, δηλαδή αύξηση 723 χιλιάδων ευρώ.

Αύξηση κατά 178 χιλιάδες ευρώ σημείωσαν και οι άλλες λειτουργικές δαπάνες «ως αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας της Εταιρείας σε ενέργειες που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση για την Εταιρεία και τις θυγατρικές της αλλά και της ενεργούς της συμμετοχής της ή διεξαγωγής συνεδρίων».

Έτσι, από 928.776 ευρώ έφτασαν το 1.107.007 ευρώ.

 

 

Με απλά λόγια αύξηση των δαπανών, όπως λένε καλά γνωρίζοντες τα θέματα του Υπερταμείου, για επικοινωνία και προβολή του κ. Δημητριάδη και άλλων στελεχών του Υπερταμείου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το κόστος μισθοδοσίας και διοίκησης περιλαμβάνει κόστος προσωπικού, Εποπτικού Συμβουλίου, Διοικητικού Συμβουλίου και των επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και συναφή έξοδα. Στην μικρή αύξηση του κόστους μισθοδοσίας και διοίκησης συντέλεσε ο μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022.

Συνολικά κόστος μισθοδοσίας και διοίκησης, αμοιβές τρίτων και λοιπά λειτουργικά έξοδα έχουν ξεπεράσει πλέον τα 7,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο.

Για να γίνει αντιληπτή η «έκρηξη» των αμοιβών στο Υπερταμείο, αρκεί η σύγκριση με αντίστοιχα νούμερα πριν από 3 χρόνια, δηλαδή το 2020.

Τότε, λοιπόν, το κόστος μισθοδοσίας, αμοιβές τρίτων και λοιπά έξοδα ήταν στα 4,5 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα: οι δαπάνες μισθοδοσίας και διοίκησης ήταν 2.707.290 ευρώ, οι αμοιβές τρίτων ήταν 1.432.425 ευρώ και 380.591 ευρώ τα λοιπά λειτουργικά.

Προκύπτει δηλαδή στην τριετία μια συνολική αύξηση στις δαπάνες αυτές της τάξης του 67% ή 3 εκατ. ευρώ περισσότερα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου στις αρχές του 2021, δηλαδή πριν από τρία χρόνια.

Στην έκθεση οικονομικών πεπραγμένων για το εννεάμηνο του 2021, με επικεφαλής τον κ. Δημητριάδη, διαβάζουμε ότι το σύνολο των παραπάνω δαπανών κινούταν στα επίπεδα των 4,5 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με το 2020.

Ένα χρόνο μετά, στο εννεάμηνο 2022 ανέβηκε στα 6,5 εκατ. και στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ξεπέρασε τα 7,5 εκατ.

Και η μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στις δαπάνες για αμοιβές τρίτων που άγγιξαν πλέον τα 3 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια οικονομική κατάσταση το Υπερταμείο αναφέρει ότι οι οικονομικές επιδόσεις της βελτιώθηκαν καθώς τα έσοδα από μερίσματα έφτασαν τα 118,6 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα ήταν 74,2 εκατ. ευρώ και η μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται στο υψηλότατο μέρισμα που έδωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ήτοι 112,5 εκατ. από 50,2 εκατ. ευρώ το 2022 στο εννεάμηνο, μια αύξηση 124%.

Και τα EBITDA ανήλθαν στα 111 εκατ. ευρώ, από 67,5 εκατ. γεγονός που οφείλεται και πάλι στα μερίσματα του ΔΑΑ.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΤΑ: Η τρύπα των 112 εκατ. ευρώ και η «εξυγίανση» με ορίζοντα το 2025

«Πακέτο» η παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων – Οι πιθανοί «μνηστήρες»

Τι σηματοδοτεί το deal Υπερταμείου-Microsoft-Byte