Δεν θα υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά την επόμενη τριετία όπως επισημαίνει σε συνέντευξη του στο mononews.gr ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, τα όρια συνταξιοδότησης αναπροσαρμόζονται ανά τριετία σύμφωνα με την εξέλιξη του προσδόκιμου της επιβίωσης. «Ωστόσο, λόγω του ότι η πρόοδος των προηγουμένων ετών ανατράπηκε κατά την περίοδο της πανδημία του covid-19 και το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 δεν έχει μεταβληθεί ουσιωδώς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

1

Ακόμη σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, το μεγάλο στοίχημα για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη νέα χρονιά είναι η ολοκλήρωση των ενιαίων κανονισμών του e-ΕΦΚΑ – κυρίων του κανονισμού παροχών σε χρήμα και του κανονισμού αναπηρίας.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές με το νέο νόμο για την λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (TEA) και των ταμείων αλληλοβοηθείας; Ποιος είναι ο στόχος της μεταρρύθμισης αυτής;

Η επαγγελματική ασφάλιση στη χώρα μας είναι πολύ λιγότερο αναπτυγμένη απ’ ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό ακριβώς στοχεύει να αλλάξει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.  Τα ΤΕΑ έχουν ως βασικό μέλημα να παρέχουν στους ασφαλισμένους τους ένα συμπληρωματικό εισόδημα κατά τη συνταξιοδότηση – είτε με τη μορφή σύνταξης, είτε με τη μορφή εφάπαξ παροχής – επιπλέον από τις συνταξιοδοτικές παροχές της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

  • Απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των ΤΕΑ μέσω της υιοθέτησης ενός πρότυπου καταστατικού και δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων ακόμα και από διαφορετικούς οικονομικούς κλάδους – κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για μία χώρα με πληθώρα μικρών επιχειρήσεων όπως η Ελλάδα.
  • Υιοθέτηση κανόνων χρηστής διακυβέρνησης και ανάθεση από 1/1/2025 της εποπτείας των ΤΕΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, της οποίας το κύρος και η τεχνογνωσία θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των εργαζομένων προς το θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης.

  • Εξάλειψη του «φορολογικού αρμπιτράζ» μεταξύ των προϊόντων της προαιρετικής συλλογικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης (παροχές ΤΕΑ και Ομαδικών Ασφαλιστηρίων Συνταξιοδοτικών Συμβολαίων), μέσω της ομοιόμορφης φορολογικής αντιμετώπισής τους, με επιβράβευση της μακροχρόνιας συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και κίνητρα για παροχή σύνταξης έναντι εφάπαξ παροχής.

Οι ίδιοι φορολογικοί κανόνες θα ισχύσουν και τα αλληλοβοηθητικά ταμεία, τα οποία παρέχουν επίσης εφάπαξ στους ασφαλισμένους τους.  Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή στα αλληλοβοηθητικά ταμεία, τα οποία είναι ΝΠΙΔ εκτός του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική.

Πιστεύετε ότι θα αυξηθούν οι αποταμιεύσεις στα ΤΕΑ;

Η εμπειρία πολλών αναπτυγμένων χωρών δείχνει ότι ο δεύτερος αλλά και ο τρίτος πυλώνας ασφάλισης έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν σημαντικές αποταμιεύσεις και να συμβάλλουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων. Στόχος της αναμόρφωσης των ΤΕΑ δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης ώστε μέσω της αυξημένης συνταξιοδοτικής αποταμίευσης να ενισχυθεί το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων ενώ, παράλληλα, τμήμα των αποταμιεύσεων αυτών μπορούν να χρηματοδοτήσουν εγχώριες επενδύσεις, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Ενδεχομένως στην αρχή να υπάρξουν κάποιοι κραδασμοί. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι μακροπρόθεσμα θα επιτύχουμε την αύξηση των αποταμιεύσεων και αυτό διότι διευκολύνουμε την δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων ενώ παράλληλα ενισχύουμε την εμπιστοσύνη στο θεσμό μέσα από την ανάθεση της εποπτείας των ΤΕΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πότε θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών; Ποιο θα είναι το τελικό ποσοστό;

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών την επόμενη χρονιά θα αναπροσαρμοστούν με βάση τον ετήσιο ρυθμό του πληθωρισμού του 2023.  Το ποσοστό αυτό θα προσδιοριστεί με ακρίβεια όταν η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύσει τα σχετικά στοιχεία στα μέσα του Ιανουαρίου.  Εν συνεχεία, το Υπουργείο Εργασίας, με διαπιστωτική πράξη, θα επικυρώσει τα ποσοστά αυξήσεων των εισφορών της νέας χρονιάς.

Ποια ασφαλιστικά θέματα εκκρεμούν και θα πρέπει να διευθετηθούν σε επόμενο νομοσχέδιο;

Το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη χρονιά είναι η ολοκλήρωση των ενιαίων κανονισμών του e-ΕΦΚΑ – κυρίων του κανονισμού παροχών σε χρήμα και του κανονισμού αναπηρίας.  Αν και έχουν περάσει οχτώ χρόνια από την δημιουργία του Φορέα στον οποίο συνενώθηκαν 8 ταμεία κύριας ασφάλισης και μυριάδες πρώην ταμεία επικουρικής ασφάλισης, σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν ενιαιοποιηθεί οι κανόνες και, σαν αποτέλεσμα, υπάρχουν παροχές του e-ΕΦΚΑ οι οποίες προσδιορίζονται με βάση τους κανόνες των πρώην ταμείων.

Είναι αλήθεια ότι κάποια πρόοδος έχει ήδη συντελεστεί προς αυτή την κατεύθυνση.  Για παράδειγμα, πέρυσι ενιαιοποιήθηκαν τα ποσοστά αναπηρίας που απαιτούνται για την παροχή σύνταξης αναπηρίας ανεξαρτήτως πρώην ταμείου ή ημερομηνίας πρώτης ασφάλισης, ενώ με το πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ενιαιοποιήθηκαν οι κανόνες παροχής επικουρικής σύνταξης ασχέτως πρώην ταμείου.

Πότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σύμφωνα με την νομοθεσία; Από ποιους παράγοντες επηρεάζονται;

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, τα όρια συνταξιοδότησης αναπροσαρμόζονται ανά τριετία σύμφωνα με την εξέλιξη του προσδόκιμου της επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών.  Με βάση αυτή την υπόθεση έχουν εκπονηθεί οι αναλογιστικές μελέτες που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος.  Λόγω του ότι η πρόοδος των προηγουμένων ετών ανατράπηκε κατά την περίοδο της πανδημία του covid-19 και το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 δεν έχει μεταβληθεί ουσιωδώς κατά τη συνολική περίοδο αναφοράς, δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά την επόμενη τριετία.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επιστρέψει το δώρο στους συνταξιούχους

ΕΦΚΑ: 11.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις εκδόθηκαν σε μια ημέρα

Συντάξεις: Τι πρέπει να κάνουν όσοι χρωστούν για να συνταξιοδοτηθούν – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις