Κορύφωση της COVID-19 έπεται το προσεχές διάστημα, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για εικόνες ανάλογες με εκείνες περασμένων ετών.

Η κίνηση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία δείχνει ένα πρώτο αποτύπωμα των γιορτών, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση, καθώς οι πολίτες συνέρρευσαν στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) κατά εκατοντάδες με συμπτώματα της νόσου. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να περιμένουν για ώρες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

1

Βέβαια δεν είναι μόνο η COVID-19, που ταλαιπωρεί αυτές τις μέρες τον κόσμο, αλλά και η γρίπη Η1Ν1 και οι λοιπές ιώσεις από το αναπνευστικό, κάτι αναμενόμενο για την εποχή, που, ωστόσο, ακύρωσε τα σχέδια για εξόδους και για συναθροίσεις για το ρεβεγιόν, ρίχνοντας στο κρεβάτι άτομα όλων των ηλικιών.

Κορύφωση της COVID-19 με αύξηση στις εισαγωγές

Τα δύο τελευταία 24ωρα έγιναν πάνω από 400 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό SARS-CoV-2 και επιστήμονες μιλούν για αύξηση της τάξης του 40%. Επιπλέον τα στοιχεία από τα λύματα, αδιάψευστος δείκτης, προετοιμάζουν για αύξηση στα κρούσματα το επόμενο δεκαήμερο. Συνολικά, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας 1.400 ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες και 86 σε ΜΕΘ.

Η ουσία είναι ότι επιβεβαιώνονται όσοι έλεγαν ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την COVID-19 και ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται σε χώρους με συγχρωτισμό, όπου οι ιοί… κάνουν πάρτι.

Η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2, JN.1, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη φάση στην αύξηση της κινητικότητας του ιού. Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 100 κρούσματα αυτής, αλλά εκτιμάται ότι είναι πολλά περισσότερα. Γενικά στην Ευρώπη η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή αντιπροσωπεύει πάνω από το 55% των κρουσμάτων.

Εμβόλιο: Χαμηλές “πτήσεις”

Η έξαρση της COVID-19 έχει επαναφέρει τη σύσταση για το εμβόλιο, ωστόσο οι πολίτες δείχνουν απρόθυμοι να το κάνουν. Η επικείμενη αύξηση της νοσηρότητας και η απειλή για σοβαρή νόσηση δεν φαίνεται να τους επηρεάζει, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Πέρα από την κούραση, το γεγονός ότι οι περισσότεροι νοσούν ελαφρά, συμβάλλει στο να θεωρείται πως δεν ελλοχεύει κίνδυνος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι πάντα. Άτομα ευάλωτα, τα οποία πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, που είναι πιο προχωρημένης ηλικίας και που, γενικά, θεωρούνται επιρρεπή να αρρωστήσουν σοβαρά, συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο έστω και τώρα.

Επιπλέον, μέσα στην εβδομάδα εκτός απροόπτου, αναμένεται να σταλεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας προς τις Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων, σχετικά με τη χρήση μάσκας. Παράλληλα αναμένεται να γίνει σύσταση για τη χρήση μάσκας στους ηλικιωμένους και στους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε σε χώρους με συνωστισμό.