ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, o “πατέρας” του ευρώ και προσωπικότητα της γαλλικής Αριστεράς.
Ο Ζακ Ντελόρ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 98 ετών, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η κόρη του, Μαρτίν Ομπρί.
«Πέθανε στον ύπνο του σήμερα το πρωί (Τετάρτη) στο σπίτι του στο Παρίσι», δήλωσε η Μαρτίν Ομπρί, δήμαρχος της πόλης Λιλ.
Ποιος ήταν ο Ζακ Ντελόρ
Ο Ζακ Ντελόρ θεωρούταν ένας αξιόλογος οικονομολόγος με εκμοντερνιστικές τάσεις και ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1925, από μια εργατική οικογένεια στο Παρίσι. Έπιασε την πρώτη του δουλειά στα 19 του, ακολουθώντας τον πατέρα του σε θέση γραφείου στη γαλλική κεντρική τράπεζα μετά την απελευθέρωση του Παρισιού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ βρισκόταν στην Banque de France, ο Ντελόρ εργάστηκε για να πάρει πτυχίο στα οικονομικά και τραπεζικά στη Σορβόννη και εντάχθηκε στο χριστιανικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Τη χρονική περίοδο 1969-1972 ήταν Σύμβουλος του γκωλικού Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν – Ντελμάς. Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Μιτεράν.
Ως υπουργός Οικονομικών, ο Ντελόρ αντιτάχθηκε στην οικονομική εκτόξευση προς τα Αριστερά και βρέθηκε περιθωριοποιημένος εντός της κυβέρνησης, μέχρι που τα αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα, ο καλπάζων πληθωρισμός και το εξασθενημένο φράγκο ανάγκασαν τον Μιτεράν να αλλάξει πορεία. Το 1983, όταν ο Μιτεράν συμφώνησε σε ένα πακέτο λιτότητας, ο Ντελόρ έλαβε ευρύτερες εξουσίες στην οικονομία σε μια νέα κυβέρνηση, κερδίζοντας εύσημα για την οικονομική ανάκαμψη της Γαλλίας και ανυψώνοντας το ανάστημά του στην Ευρώπη.
Ο εμβληματικός πρόεδρος της Κομισιόν
Από το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ως 11ος πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ντελόρ ήταν πιο ισχυρός από τους προκατόχους του, εν μέρει λόγω της αιγίδας του Γερμανού καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, της κυρίαρχης ομάδας της ΕΕ εκείνη την εποχή.
Ειδικότερα, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 έως το 1995, ο Ντελόρ βοήθησε στην οικοδόμηση της ενιαίας αγοράς χωρίς σύνορα, άνοιξε το δρόμο προς το κοινό νόμισμα με την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και επέβλεψε την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 10 σε 15 χώρες. Παράλληλα, προχώρησε στην υπογραφή των συμφωνιών Σένγκεν, στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, στη θέσπιση του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus και στη μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής.
Τον Μάρτιο του 2020, είχε καλέσει ξανά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη σε μια εποχή που αγωνίζονταν για την κοινή απάντηση στην πανδημία Covid-19.
Ο Ντελόρ συνδέθηκε στενά με το ευρώ όταν ηγήθηκε μιας επιτροπής που εξέδωσε μια έκθεση το 1989 ζητώντας ένα ενιαίο νόμισμα ως το θεμέλιο λίθο της σχεδιαζόμενης αγοράς χωρίς φραγμούς. Η εσωτερική αγορά έγινε πραγματικότητα το 1993.
Λόγω των βρετανικών αντιρρήσεων, η Έκθεση Ντελόρ οδήγησε στις διαπραγματεύσεις του 1991 στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, που έθεσαν το σχέδιο για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Βρετανία αποχώρησε από τη διαδικασία.
Όταν τέθηκε σε ισχύ το 1993, η Συνθήκη του Μάαστριχτ δημιούργησε επίσημα την ΕΕ, αν και δεν πήγε τόσο μακριά όσο ήθελε ο Ντελόρ προς ένα ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό κράτος με την επιτροπή στο ρόλο του Λευκού Οίκου. Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα έφερνε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ, διευρύνοντας αυτό που ήταν ένας σύλλογος μόνο για τη Δύση.
Πάντως, αν και «προίκισε» την ΕΕ με σύμβολα του κράτους, όπως μια σημαία και ένας ύμνος, έκανε μικρότερη πρόοδο προς τη φιλοδοξία του να οικοδομήσει μια ομοσπονδιακά διαχειριζόμενη Ευρώπη που να ταιριάζει με το οικονομικό βάρος του μπλοκ.
Μετά τη Κομισιόν
Μετά το 1995 και την αποχώρησή του από την θέση του προέδρου της Κομισιόν, ο Ντελόρ έπαιξε με την ιδέα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά τελικά απέρριψε τις εκκλήσεις των σοσιαλιστών να εισέλθουν στην εκστρατεία εναντίον του Ζακ Σιράκ του κεντροδεξιού, του τελικού νικητή. «Μπορεί στο νεκροκρέβατό μου να μετανιώσω για την απόφασή μου, αλλά προς το παρόν, ζω ειρηνικά με αυτήν», είπε τότε ο Ντελόρ.
«Δεν μετανιώνω για τίποτε», αλλά «δεν λέω ότι έπραξα σωστά», είχε δηλώσει στο περιοδικό Le Point το 2021. «Ήθελα να είμαι ανεξάρτητος και ένιωθα διαφορετικός από όσους ήταν γύρω μου. Ο δικός μου τρόπος να κάνω πολιτική δεν ήταν ο ίδιος», είχε πει.
Ο Ντελόρ επέστρεψε στο Παρίσι και ίδρυσε έναν οργανισμό έρευνας πολιτικής, το Notre Europe, για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ενότητα. Καθώς η ΕΕ επεκτεινόταν ανατολικά πέρα από το πρώην Σιδηρούν Παραπέτασμα, η Γαλλία αγωνιζόταν να βρει έναν νέο ρόλο σε ένα μπλοκ που δεν μπορούσε πλέον να ελέγξει.
Το χαμηλό σημείο ήρθε το 2005, όταν οι Γάλλοι ψηφοφόροι απέρριψαν το σχεδιαζόμενο σύνταγμα της ΕΕ, προκαλώντας αυτό που ο Ντελόρ αποκάλεσε «σοβαρή κρίση, σε σημείο να βυθίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ήπιο κώμα»..
Η βρετανική ψήφος τον Ιούνιο του 2016 για την αποχώρηση από την ΕΕ κλόνισε τα θεμέλια του έργου της ζωής του. Ο Ντελόρ έγραψε στη Le Monde τον Σεπτέμβριο του 2016 ότι το αποτέλεσμα ήταν η τελευταία από μια σειρά κρίσεων που έπληξαν την ΕΕ και ότι θα έπρεπε να χρησιμεύσει ως αφύπνιση ενάντια στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό. Σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2012 στην Handlesblatt, ο Ντελόρ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά του οικονομικά συμφέροντα και πρότεινε να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Τον Μάρτιο του 2020, ο Ντελόρ είχε καλέσει ξανά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη σε μια εποχή που αγωνίζονταν για την κοινή απάντηση στην πανδημία Covid-19. Με τα think tank του ζητούσε μέχρι τέλους την ενίσχυση του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού, απαιτώντας περισσότερη «τόλμη» την εποχή του Brexit και των επιθέσεων από «λαϊκιστές κάθε είδους».
Ο Ντελόρ παντρεύτηκε τη Marie Lephaille το 1948. Ο γιος τους, ο Jean-Paul, πέθανε από λευχαιμία το 1982 σε ηλικία 29 ετών. Το μεγαλύτερο παιδί του ζευγαριού, η Martine Aubry, γεννημένη το 1950, ακολούθησε την σοσιαλιστική πολιτική του πατέρα της, υπηρετώντας ως υπουργός απασχόλησης και δήμαρχος της Λιλ.
Πληροφορίες: Bloomberg, Reuters, AFP, Βικιπαίδεια, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Ο νεκρός Σόιμπλε δεδικαίωται; Και τι άφησε πίσω του για την Ελλάδα;
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Οι ατάκες «φωτιά» που έκαναν τους Ελληνες να τον μισήσουν θανάσιμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μεντβέντεφ απειλεί τους Times: «Άθλια τσακάλια, να προσέχετε! Είστε νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων
- Δούκας για Διπλή Ανάπλαση: Αγωνιζόμαστε να λύσουμε το πρόβλημα που δημιούργησε ο Μπακογιάννης
- Ερντογάν: Στο Κάιρο μεταβαίνει αύριο για τη σύνοδο κορυφής της D-8