• Τράπεζες

    Τράπεζες: Με χαμηλές ταχύτητες οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2023

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας


    Με χαμηλές ταχύτητες κινήθηκαν οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων φέτος, με τις μηνιαίες χορηγήσεις να διατηρούνται κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζών, που σημαίνει νέα στεγαστικά ύψους περί το 1,2 δισ. ευρώ.

    Βέβαια την εποχή της μεγάλης ακμής των στεγαστικών χορηγήσεων οι τράπεζες εκταμίευαν 1,2 δισ. ευρώ δάνεια το μήνα.

    Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος –σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση- δείχνουν μείωση του υπολοίπου των στεγαστικών δανείων στο 10μηνο του 2023, με τη μέση ακαθάριστη ροή στεγαστικών δανείων που διαμορφώθηκε στα 92 εκατ. ευρώ/μήνα, να διατηρείται σχεδόν στο ίδιο μέσο επίπεδο του αντίστοιχου διαστήματος του 2022 (ήταν στα 97 εκατ. ευρώ), και να είναι υψηλότερη σε σύγκριση με το μέσο όρο για το 2020 – 2021 (71 εκατ. ευρώ) και για τα έτη αμέσως πριν από την πανδημία το 2018 – 2019 (51 εκατ. ευρώ).

    Επισημαίνεται πως: «Ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής των στεγαστικών δανείων εντάθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022 και διαμορφώθηκε στο -3,7% έναντι -3%».

    Ωστόσο η Έκθεση της ΤτΕ διαπιστώνει ότι:

    «Η ανθεκτικότητα της ακαθάριστης ροής των στεγαστικών δανείων, σε συνδυασμό με τις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην αγορά κατοικιών, είναι συνεπής με την επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού ανόδου του δείκτη τιμών των κατοικιών».

    Στο σύνολο του 2023 οι εκταμιεύσεις για στεγη δεν θα ξεπεράσουν το 1,2 δις ευρώ και όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη οι λόγοι που παρατηρείται συγκράτηση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια είναι:

    – Η άνοδος των επιτοκίων

    – Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων

    – Το εισόδημα που δηλώνουν οι δανειολήπτες, το ύψος του οποίου συχνά είναι λόγος για την απόρριψη του αιτήματος.

    Για το 2024 εκτιμούν ότι οι εκταμιεύσεις για στέγη δεν θα ξεπεράσουν το 1,3 δισ ευρώ, με την ζήτηση να αυξάνεται με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων που αναμένεται μετά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

    Την ίδια ώρα η καταναλωτική πίστη κινήθηκε ανοδικά με ρυθμό ανόδου 1,9% (από 0,6% στο περσινό 10μηνο) και όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Τράπεζας Ελλάδος: «Η εξέλιξη των καταναλωτικών δανείων είναι συνεπής με την ανοδική πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης».

    Μάλιστα τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων θα «κλείσουν» στα 1,15 δισ ευρώ το 2023, εκ των οποίων το 45% αφορά δάνεια, τα οποία δίνονται μέσω των συνεργαζόμενων καταστημάτων και το υπόλοιπο 10% μέσω ψηφιακών καναλιών.

    Διαβάστε επίσης:

    H Cener, o Tραμπ, η απογείωση της Ιντρακάτ και τα deals του 2024

    Μαριάννα Λάτση: Σε ποιες ελληνικές startup εταιρείες επενδύει

    Σε τρεις φάσεις η αύξηση έως 30% των μισθών για 700.000 εργαζόμενους από το «ξεπάγωμα» των τριετιών



    ΣΧΟΛΙΑ