Στην εποχή της fast fashion, οι τεχνίτες που μπορούν να παράγουν πολυτελή χειροποίητα κοσμήματα και ρούχα βρίσκονται σε έλλειψη. Ο κορυφαίος οίκος πολυτελείας LVMH βιώνει ήδη αυτό το κενό, σε μία εποχή που η ζήτηση για πολυτέλεια βρίσκεται στα ύψη.

Ο πολυτελής οίκος έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του και έχει ήδη δημιουργήσει τη δική του επαγγελματική σχολή, με όσους τεχνίτες ξεχωρίζουν να δουλεύουν δίπλα στους έμπειρους κοσμηματοποιούς που εργάζονται στηνTiffany.

1

Έλλειμμα σε εργαζόμενους

«Διδάσκουμε στην επόμενη γενιά τεχνιτών πόσο σημαντικές είναι οι λεπτομέρειες», αναφέρει η Dana Naberezny, επικεφαλής καινοτομίας του τμήματος κοσμημάτων της Tiffany και επικεφαλής του εργαστηρίου της στο Μανχάταν, όπου γαλουχεί τους επίδοξους τεχνίτες του μεγαλύτερου οίκου πολυτελείας.

Το έλλειμμα της εταιρείας σε εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα ανταποκρίνεται στα υψηλά επίπεδα προσφοράς και υπηρεσιών, που οδήγησαν τον πολυτελή οίκο να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου,  μέχρι το 2025 θα αγγίζει τους 22.000 εργαζόμενους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα στην ιστορία του, με τα δύο τρίτα να αφορούν πωλητές και υπαλλήλους σε κοσμηματοπωλεία και ξενοδοχεία του οίκου και το ένα τρίτο σχεδιαστές και τεχνίτες.

Πολλά από τα προϊόντα της εταιρείας που κοστίζουν μια μικρή περιουσία, όπως ένα δαχτυλίδι αρραβώνων Tiffany, μια δερμάτινη τσάντα Loewe, ένα ρολόι Hublot ή ένα πουλόβερ Loro Piana, σε μεγάλο βαθμό είναι χειροποίητα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι πλούσιοι πελάτες που θα δώσουν αρκετές χιλιάδες δολάρια για να αποκτήσουν το πολυτελές αντικείμενο ζητούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και υπηρεσίες customized.

Απειλή για τους οίκους πολυτελείας

Η ισχυρή ζήτηση έχει θέσει σε κίνδυνο την ομαλή παραγωγή προϊόντων για τα δεκάδες brands του οίκου, όπως Louis Vuitton, Christian Dior και Tiffany,καθώς η πλειοψηφία των εργαζόμενων σε ΗΠΑ και Ευρώπη αποφεύγουν με όλο και μεγαλύτερο ρυθμό τις χειρονακτικές δουλειές.

Η δυσκολία πρόσληψης εξειδικευμένων τεχνιτών απασχολεί κι άλλους οίκους πολυτελείας εμποδίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης τους. «Ψάχνουμε απεγνωσμένα να προσλάβουμε ανθρώπους», λέει ο Marco Angeloni, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής κοστουμιών Raffaele Caruso. «Είναι ο νούμερο ένα πονοκέφαλός μου τον τελευταίο χρόνο».

Η Caruso εδρεύει στην Πάρμα της Ιταλίας και κατασκευάζει ανδρικά κοστούμια που μπορεί να κοστίζουν έως και 5.000 δολάρια το καθένα. Τα κοστούμια, τα οποία η εταιρεία πωλεί επίσης στην χονδρική αγορά, χρειάζονται περίπου εννέα ώρες το καθένα για να δημιουργηθούν, καθώς οι εργαζόμενοι τα ράβουν στο χέρι.

 Η πανδημία επιδείνωσε το έλλειμμα σε εργαζόμενους σύμφωνα με τον Angeloni, επειδή πολλές εταιρείες στην Ιταλία και σε άλλα μέρη του κόσμου έκλεισαν προσωρινά ή μείωσαν την παραγωγή τους, οδηγώντας πολλούς τεχνίτες σε πρόωρη συνταξιοδότηση και αναγκάζοντας τους νεότερους υπαλλήλους να στραφούν σε άλλους κλάδους. Μικρά εργοστάσια, μη μπορώντας να επιβιώσουν, έκλεισαν εντελώς.

Αντίστοιχα, ο Nicolas Girotto, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας πολυτελών υποδημάτων Bally, λέει ότι έχει σταθερά  περίπου πέντε έως δέκα κενές θέσεις για τεχνίτες.

Διαβάστε επίσης:

LVMH – Hermes: Πώς ο Μπερνάρ Αρνό χάνει για δεύτερη φορά από την ισχυρή δυναστεία

Hermes: Ο κληρονόμος που θέλει να αφήσει την περιουσία του στον κηπουρό του