• Οικονομία

    Σούπερ μάρκετ: Μπόνους και αυξήσεις μισθών για να κρατήσουν τους εργαζόμενους

    • Άννα Διανά
    Ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) και επικεφαλής του ομίλου Metro Cash & Carry, κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) και επικεφαλής του ομίλου Metro Cash & Carry, κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης


    Ο βασικός λόγος αποχώρησης από έναν εργοδότη για δύο στους τρεις Έλληνες (64%) είναι οι μη ικανοποιητικές παροχές και αποδοχές λόγω της αύξησης του κόστους ζωής (Randstad, 2023).

    Και όταν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έχει «χτυπήσει» και τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, έναν κλάδο με 3.800 καταστήματα και 120.000 εργαζόμενους τότε η αύξηση αποδοχών ή οι έξτρα παροχές είναι μονόδρομος για τη διατήρηση προσωπικού.

    Λείπουν 8.000 εργαζόμενοι

    Οι κενές θέσεις εργασίας υπολογίζονται, με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, στις 8.000 με το πρόβλημα να γίνεται πιο έντονο στις τουριστικές περιοχές.

    Ο μέσος μισθός των εργαζόμενων στα σούπερ μάρκετ, είναι σύμφωνα με τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου τροφίμων, αρκετά καλύτερος από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με τον αρχικό μισθό να προσαυξάνεται 200 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο με μπόνους και άλλου είδους παροχές.

    Ωστόσο το πρόβλημα είναι έντονο, δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Και η βελτίωση του μισθολογικού μαζί με την τάση να αυξάνονται οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αποτελεί «αντίδοτο» στο να χάσουν προσωπικό σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι είναι… δυσεύρετοι.

    Η «μάχη» των παροχών

    Πάντως, όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΣΕ, κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, «ο πρώτος λόγος για τον οποίο γίνονται οι αυξήσεις σε μισθούς δεν είναι η προσέλκυση εργαζομένων αλλά ότι πρέπει να αντισταθμιστεί η όλη αύξηση των τιμών και συνολικά του κόστους ζωής, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να έχουν ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης. Βλέποντας τις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί στον κλάδο και τις υπόλοιπες που εκτιμώ ότι θα ακολουθήσουν, πιστεύω ότι θα είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό που θα έχουμε την επόμενη χρονιά. Άρα, θεωρώ, ότι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ την επόμενη χρονιά, θα κερδίσουν πραγματική αύξηση μισθών».

    Πάντως η «μάχη» παροχών για να γίνουν τα σούπερ μάρκετ ελκυστικός προορισμός εργασίας έχει ενταθεί. Ηδη έχουν ανακοινώσει αυξήσεις αποδοχών Σκλαβενίτης, Llidl και όμιλος Metro.

    Σκλαβενίτης: Αυξήσεις και βασικός στα 900 ευρώ για νέους εργαζόμενους

    Πριν την εκπνοή του 2023 η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη προχώρησε σε νέα πολιτική αποδοχών και παροχών ετήσιας αύξησης 30,7 εκατ. ευρώ ενώ είχε προηγηθεί εφάπαξ έκτακτη παροχή 300 ευρώ.

    Ειδικότερα, προχώρησε σε αύξηση αποδοχών ποσοστού – κατά μέσο όρο – 5,17% για 31.400 εργαζόμενους, αρχής γενομένης από το Δώρο Χριστουγέννων 2023.

    Αύξηση Βασικού Μισθού σε 900 ευρώ για εργαζόμενο με έως δύο έτη προϋπηρεσίας στην Επιχείρηση και 960 ευρώ μετά τη συμπλήρωση των δύο ετών. Για έγγαμο εργαζόμενο, ο βασικός μισθός διαμορφώνεται σε 960 ευρώ και 1.020 ευρώ, αντίστοιχα.

    Αναγνώριση της προϋπηρεσίας που έχει διανυθεί στην επιχείρηση από τις 14-2-2012 έως τις 31-12-2023, δηλαδή διάστημα το οποίο δεν προσμετράται ως προϋπηρεσία με βάση την πρόσφατη νομοθεσία για την άρση της αναστολής των ωριμάνσεων.

    Επιπρόσθετα, το Πρόγραμμα Παροχών της Επιχείρησης διευρύνεται με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των Εργαζομένων με αυξημένες οικογενειακές ανάγκες:

    -Χορήγηση παροχής ποσού 500€ για κάθε γέννηση ή υιοθεσία τέκνου.

    -Αύξηση του ποσού των μηνιαίων διατακτικών σε τρίτεκνους και πολύτεκνους Εργαζόμενους από 50 ευρώ σε 70 ευρώ.

    -Χορήγηση μηνιαίων διατακτικών αξίας 50 ευρώ σε κάθε ανήλικο τέκνο εργαζομένου σε χηρεία.

    Παράλληλα, συνεχίζεται η εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων ρυθμίσεων του προγράμματος, όπως οι ειδικές άδειες και η χορήγηση διατακτικών σε Εργαζόμενους γονείς με τέκνα με ειδικές ανάγκες, το δώρο γάμου, οι διατακτικές επιβράβευσης και εορτών, το Πρόγραμμα Ομαδικής Ασφάλισης Ζωής και Υγείας με πλήρη κάλυψη των ασφαλίστρων των Εργαζομένων από την Επιχείρηση, η παροχή έκπτωσης ποσοστού 7% για αγορές ειδών ευρείας κατανάλωσης και ποσοστού 10% για αγορές ειδών οικιακού εξοπλισμού.

    Επιπλέον προχώρησε σε έκτακτη καταβολή ενίσχυσης 300 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους με το κόστος να ανέρχεται σε 9,4 εκατ. ευρώ.

    Σε μια ανάλογη κίνηση προχώρησε και πέρυσι η μεγαλύτερη αλυσίδα στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων δίνοντας μπόνους ύψους 200 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο στην Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, με τη μορφή διατακτικών, συνολικού ύψους 5,9 εκατ. ευρώ. Η Σκλαβενίτης πέρυσι είχε προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών και παροχές που συνολικά έφτασαν στα 29,5 εκατ. ευρώ.

    Ομιλος Metro: Αυξήσεις μισθών και επιδομάτων ευθύνης

    Αναπροσαρμογές μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2024 ανακοίνωσε και ο όμιλος Metro για τους εργαζόμενους στα καταστήματα My market και METRO Cash & Carry, αλλά και στα Κέντρα Διανομής.

    Με τις αυξήσεις οι κατώτατες, μεικτές, συνολικές αποδοχές διαμορφώνονται στα 900 ευρώ για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Έτσι, οι μηνιαίες αποδοχές διαμορφώνονται κατά 15,4% υψηλότερες από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό.

    Παράλληλα αυξάνονται επιδόματα που αφορούν σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης και ειδικότητες στο Δίκτυο Καταστημάτων και στα Κέντρα Διανομής, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων.

    Συγκεκριμένα, τα σταθερά επιδόματα επηρεάζουν το 76% του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, ενώ το 66% του συνόλου δύναται να λαμβάνει έκτακτο bonus, βάση επίτευξης στόχων.

    Επιπλέον, ανανεώνεται για άλλον ένα χρόνο η έκτακτη παροχή που δόθηκε πέρυσι και αφορά σε «Ασφαλιστήρια Συμβόλαια Περιεχομένου Κατοικιών σε κίνδυνο», ετήσιας διάρκειας, με κάλυψη έως 3.000 ευρώ, με στόχο την προστασία της περιουσίας σε περίπτωση κλοπής ή φυσικών καταστροφών, για το σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας.

    Το ποσό των συνολικών αυξήσεων & πρόσθετων παροχών της εταιρείας προς τους ανθρώπους της στα Καταστήματα και στα Κέντρα Διανομής θα ξεπεράσει για το 2024 τα 14 εκατ. ευρώ.

    Lidl: Στα 1.000 ευρώ μεικτά ο κατώτατος μισθός

    Από την 1η Δεκεμβρίου η Lidl προχώρησε σε αυξήσεις μισθών ώστε ο κατώτατος μισθός να φτάνει στα 1.000 ευρώ μικτά για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

    Οι αυξήσεις μισθών στην αλυσίδα, που απασχολεί 6.772 εργαζόμενους αφορούν αναλογικά και στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

    Επιπλέον η διοίκηση της εταιρείας, υπό τον Μάρτιν Μπραντενμπούργκερ έχει θέσει σε εφαρμογή μια νέα μισθολογική πολιτική που αφορά στους εργαζόμενους στα logistics centers σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Πάτρα και Θήβα, η οποία προβλέπει αυξήσεις έως και 18%, συνολικού ύψους 650.000€ σε ετήσια βάση.

    Η ενίσχυση αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα πακέτο παροχών συνολικής αξίας 6,7 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και έχει ήδη υλοποιηθεί, όσο και στο ήδη υπάρχον ανταγωνιστικό πακέτο αμοιβών και παροχών της εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης

    Νέες επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στα ανοικτά της Ινδίας



    ΣΧΟΛΙΑ