Περιεχόμενα
Intralot: Ο πονηρός που πουλάει
Χθες η αγορά ήταν κάπως υποτονική, όπως συμβαίνει πάντα στις συνεδριάσεις πριν τις εορτές των Χριστούγεννων.
Κάτι αξιοσημείωτο δεν έγινε.
To μόνο που έγινε αντικείμενο συζήτησης, ήταν η μετοχή της Intralot ΙΝΛΟΤ -0,78% 1,27 η οποία έκλεισε με πτώση 3% στα 1,03 ευρώ και όγκο συναλλαγών 1,5 εκατ. μετοχές.
Όπως ενημερώθηκε ο WISEMAN ένας επιθετικός παίκτης (είναι σίγουρα Έλληνας) πούλησε περίπου 1.150 εκατ. μετοχές μέσω της ελβετικής τράπεζας UBS που ήταν και ο πωλητής.
Προφανώς και προχθές Τρίτη, ο ίδιος παίκτης έβαλε στο auction να πουληθούν 600.000 μετοχές, εκ των οποίων πουλήθηκαν μόνον οι 200.000.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η UBS λογικά θα ολοκληρώσει σήμερα τις πωλήσεις στην Intralot.
Άρα, από Τετάρτη «θα αναπνεύσει» η μετοχή.
Σαράντης: Οι απαντήσεις και τα κενά
Στις 13 Δεκεμβρίου ο WISEMAN, με αφορμή τις συνεχόμενες αγορές μετοχών της εταιρείας ΣΑΡΑΝΤΗΣ (μέσω του χρηματιστηριακού ταμπλό) από τους βασικούς μέτοχους Γρηγόρη και Κυριάκο Σαράντη, έθεσε ευθέως το ερώτημα.
Δηλαδή εάν επίκειται delisting της εταιρείας από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Μάλιστα, γράφαμε ότι η μέθοδος που ακολουθούν τα αδέλφια Σαράντη, τα οποία κατέχουν ήδη το 55,5% των μέτοχων και παρόλα ταύτα συνεχίζουν τις αγορές, θυμίζει στους παλαιούς χρηματιστές την υπόθεση της S&B.
Δηλαδή, το μάζεμα των μετοχών της ΣΑΡΑΝΤΗΣ τους θυμίζει «την περίπτωση της οικογένειας των Κυριακόπουλων, που στη δεκαετία του 2010 αγόραζαν μεθοδικά μετοχές για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε delisting της S&B (Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης).
Κατόπιν, η S&B πουλήθηκε στη γαλλική πολυεθνική IMERYS».
Η διοίκηση της Σαράντης, όμως, προχθές κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, τόνισε ότι:
«Δεν σκοπεύει την έξοδό του από το Χρηματιστήριο Αθηνών ο όμιλος Σαράντη παρά την απόκτηση ιδίων μετοχών από τους βασικούς του μετόχους σε ημερήσια βάση, καθότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι διαβλέπουν επενδυτική προοπτική στην εταιρεία και όχι διότι επιθυμούν να συγκεντρώσουν μετοχές και να προχωρήσουν σε squeeze out».
Δεν ξέρω εάν έγινε κάποια ερώτηση από τους δημοσιογράφους, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι η απάντηση της διοίκησης έχει ένα κενό.
Ναι, σωστά οι μέτοχοι εμπιστεύονται την εταιρεία τους και επενδύουν σ’ αυτή.
Αλλά είθισται όταν αυξάνεις το ποσοστό που έχεις σε μια εισηγμένη, και ειδικά πάνω από 55%, να έχεις καταρτίσει και ένα σχέδιο διάθεσης των μετοχών αυτών μελλοντικά.
Δηλαδή να έχεις προγραμματίσει και ένα placement.
Καλά είναι τα χαρτιά, αλλά καλυτέρα τα μετρητά, όπως λένε οι εφοπλιστές που την ξέρουν τη δουλειά.
Δεν ξέρω εάν οι μέτοχοι της Σαράντης προγραμματίζουν κάποιο placement.
Επίσης, το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν αποκαλύπτεις τέτοια σχέδια, ειδικά όταν χρειάζεται χρόνος να υλοποιηθούν.
Σε κάθε περίπτωση το μείζον σε μια εισηγμένη είναι η μετοχή της να έχει υψηλή εμπορευσιμότητα.
Η Σαράντης έχει χαμηλό free float, καθώς τα αδέλφια Σαράντη κατέχουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 55,5 % των μετοχών.
Επίσης, η FMR LLC (εταιρεία της Fidelity) και η KAS DEPOSITORY TRUST κατέχουν το 15,48% των μετοχών.
Άρα μόνο αυτοί οι 3 μέτοχοι έχουν στα χέρια τους το 71% του Μετοχικού Κεφαλαίου της εισηγμένης.
Χθες η μετοχή έκανε ένα μικρό ράλι και έκλεισε με κέρδη 3,33% στα 8,38 ευρώ και όγκο συναλλαγών τα 80.000 τεμάχια.
Το «πικρό αντίο» που επεφύλαξε ο Ιωάννης Λιανός στις τράπεζες
Δεν ξέρω αν έπεσε βαρύς ο πέλεκυς της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το συνολικό πρόστιμο που τους επέβαλε για παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού, αλλά αν το συγκρίνουμε με τα κέρδη που πρόκειται να εμφανίσουν στο 2023, προκύπτει ότι αντιστοιχεί περίπου στο 0,8%.
Άρα με μαθηματικούς όρους, και συγκρίνοντας μάλιστα με το τι έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό, το τελευταίο πρόστιμο που έριξε ο Ιωάννης Λιανός λίγες ημέρες πριν εγκαταλείψει το Γραφείο της Επ. Ανταγωνισμού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «τσουχτερό».
Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα έριξε πρόστιμο 26,6 εκατ. ευρώ στη Rabobank διαπιστώνοντας ότι συμμετείχε σε καρτέλ στην αγορά ομολόγων.
Για να μην αναφέρω το πρόστιμο μαμούθ των 371 εκατ. ευρώ που επέβαλε και πάλι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Bank of America, Natixis, Nomura, RBS (τώρα NatWest), UBS, UniCredit και WestLB, με την κατηγορία ότι είχαν στήσει καρτέλ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Είτε έπεσαν στα μαλακά είτε όχι οι ελληνικές τράπεζες, πιο βαρύ από το πρόστιμο είναι το ηθικό τραύμα που προκαλεί η συγκεκριμένη απόφαση στην αξιοπιστία τους.
Για να μην αναφέρω τα διαφυγόντα κέρδη από τη μείωση της προμήθειας που τους υποχρεώνει για αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ τρίτων, διότι είμαι βέβαιος ότι αυτά θα υπερκαλυφθούν από την ανατιμολόγηση κάποιας άλλης προμήθειας από τις δεκάδες που έχουν στην φαρέτρα τους για κάθε υπηρεσία που προσφέρουν.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τον αγώνα που έκαναν οι τραπεζίτες προκειμένου οι πελάτες να αποκτήσουν web banking ώστε να πραγματοποιούν από τον υπολογιστή τους μία σειρά από τραπεζικές εργασίες που γίνονταν στο υποκατάστημα.
Πράγματι, ένα μεγάλο μέρος των πελατών υιοθέτησαν το web banking στις καθημερινές τους συναλλαγές, οι τράπεζες εξοικονόμησαν τεράστια ποσά μειώνοντας τον αριθμό των υπαλλήλων και των υποκαταστημάτων, παρόλα αυτά άρχισαν σταδιακά να χρεώνουν όλο και πιο ακριβά τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Κάποιοι τραπεζίτες ισχυρίστηκαν ότι την πρακτική αυτή την υιοθέτησαν μόλις το 2018 σε μία περίοδο προσπάθειας ανάταξης των τραπεζών από την πολυετή οικονομική κρίση.
Η πραγματικότητα που βιώνουν όσοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές τους διαψεύδει.
Θυμίζω ότι ακόμη και μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ το 2001, όταν περιορίστηκαν τα έσοδα των τραπεζών από τις συναλλαγματικές εργασίες, οι τράπεζες χρέωναν με προμήθεια την ανάληψη μετρητών από λογαριασμό σε ξένο νόμισμα.
Σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να λάβουν υπόψιν τους ότι οι απώλειες που έχουν υποστεί οι πελάτες τους στο εισόδημα μετά το 2011 δεν έχουν ακόμη καλυφθεί κατ’ ελάχιστον.
Επιδέξιοι αεριτζήδες: Πώς χάλασε η δουλειά των Λαβράνου – Μπίτζιου με τον Φέσσα της Quest
«Βροχή» πέφτουν πλέον οι εξιστορήσεις για τα έργα και τις ημέρες των πρωταγωνιστών της υπόθεσης των υποκλοπών, Γιάννη Λαβράνου και Φέλιξ Μπίτζιου από επιχειρηματίες, δικηγόρους και τραπεζίτες που βρέθηκαν στον δρόμο τους την τελευταία δεκαετία και οι οποίοι το μετάνιωσαν πικρά.
Με ενδιαφέρον διαβάσαμε χθες στο powergame.gr, το πώς ο μόλις 33 ετών τότε Λαβράνος «έφαγε» το 2010 λεφτά από ευυπόληπτους επιχειρηματίες, τάζοντας δήθεν συμβόλαια για έργα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο Βόρειο Ιράκ, για την κατασκευή ενός δικτύου οπτικών ινών για την περιοχή του Κουρδιστάν.
Όμως, σας έχω φρέσκα νέα και διαπιστώνω ότι τελικά με αυτούς τους τύπους δεν πρόκειται να βαρεθώ ούτε εγώ ούτε ο Κουρτάκης.
Σε επικοινωνία που είχε μαζί μας δικηγορική πηγή με αυξημένη αξιοπιστία, μας μετέφερε πως οι Λαβράνος και Μπίτζιος είχαν σχεδόν προ πενταετίας μπει σε διαπραγματεύσεις για να αποκτήσουν από την B2B Gaming Services, την Betshop, τη στοιχηματική εταιρεία που τρέχει το betshop.gr.
Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της B2B Gaming Services Γαβριήλ Χαλεπλής, διαπίστωσε σύντομα πως επρόκειτο για «αεριτζήδες», καθώς ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις με υποσχέσεις που δεν μπορούσαν να τηρήσουν.
Και δεδομένου ότι δεν είχαν τα χρήματα να προχωρήσουν, οι διαπραγματεύσεις τελμάτωσαν.
Παράλληλα, εκείνη την περίοδο οι Λαβράνος και Μπίτζιος θέλησαν να αγοράσουν από τον όμιλο Quest του Θόδωρου Φέσσα την εταιρεία Ξυλάδες Ενεργειακή της Quest Ενεργειακή, η οποία λειτουργεί φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 1,99MW στη θέση «Καψάλες» στα Φάρσαλα.
Ο επιχειρηματίας ζήτησε 3,47 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,47 εκατ. ευρώ θα πήγαινε για την αποπληρωμή δανεισμού (cash free debt free.).
Ωστόσο, οι Μπίτζιος και Λαβράνος δεν είχαν ούτε σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα.
Έτσι, επιστράτευσαν τη νεοσύστατη τότε εταιρεία του Λαβράνου, Fullspan Communications Limited, η οποία αιτήθηκε δάνειο 3,47 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.
Ωστόσο, όσο και εάν ήθελε να βοηθήσει το τραπεζικό στέλεχος που τους ανέλαβε, η Fullspan δεν είχε πιστωτικό προφίλ που να δικαιολογεί το δανεισμό της.
Παράλληλα, ο Λαβράνος δεν ήθελε να εμφανιστεί ως ο πραγματικός δικαιούχος της Fullspan και αυτό περιέπλεξε τη συναλλαγή και εξάντλησε την υπομονή του Θόδωρου Φέσσα και του στενού του συνεργάτη στην Quest Ενεργειακή Βασίλη Σίννη, ο οποίος έχασε το καλοκαίρι του διαπραγματευόμενος με τους «αεριτζήδες».
Από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις -και άλλες πολλές που έχουν περιέλθει σε γνώση μας- προκύπτει το ερώτημα πώς οι Μπίτζιος και Λαβράνος μπόρεσαν τα τελευταία χρόνια με φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες να μετέχουν αφανείς σε επικερδείς συναλλαγές, εμφανιζόμενοι ως αγαστά συνεργαζόμενοι με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και τραπεζίτες.
Tα στελέχη της LAMDA εμπιστεύονται την μετοχή τους
Ως κίνηση με ιδιαίτερη σημασία μαθαίνω ότι χαρακτηρίζεται από έγκυρους κύκλους της αγοράς η κίνηση μελών της διοικητικής ομάδας της LAMDA Development ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 να μετατρέψουν το cash bonus τους σε μετοχές της LAMDA, συνδέοντας με αυτό τον τρόπο το προσωπικό τους συμφέρον με το συμφέρον της εταιρείας και των λοιπών μετόχων.
Καταλαβαίνω και το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει αυτή η πρωτοβουλία στην αγορά, καθώς δείχνει πέραν των άλλων και τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης των στελεχών στην πορεία της μετοχής.
Ίδρυμα Ν.Δ. Πατέρα: Ποιους εξόργισε ο Νίκος Ταχιάος χαρακτηρίζοντας τους «βιτσιόζους»
Εξόργισε πολύ κόσμο, αλλά και μέλη της Κυβέρνησης απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, η δήλωση του υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, ο οποίος χαρακτήρισε «βίτσιο« τις προσφυγές που έχουν γίνει για το Πάρκο Ριζάρη.
Η φράση αυτή, εξ όσων μου μεταφέρθηκε από πηγές προσκείμενες στο Ίδρυμα Πατέρα, χαρακτηρίζεται ως «απαράδεκτη», καθώς νιώθουν ότι προσβάλλει τόσο τους ίδιους όσο και το Ίδρυμα Ριζάρη, την ελληνική περιβαλλοντολογική εταιρεία, αλλά και τα διακεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που έχουν στηρίξει την προσπάθεια να σωθούν τα 200 δένδρα.
Απλοί πολίτες αλλά και πολιτικοί, όπως ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας, οι δύο πρώην Δήμαρχοι Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και ο νέος δήμαρχος Χάρης Δούκας, ζήτησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να εξεταστεί σοβαρά η εναλλακτική πρόταση που υπάρχει να μετακινηθεί ο σταθμός 70 μέτρα βορειότερα εντός του ίδιου του πάρκου ώστε να σωθούν τα 200 δένδρα.
Επιπλέον, διαμηνύουν ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το 2022 οδηγίες στον τότε υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να σωθεί το πάρκο, εάν υπάρχει εναλλακτική λύση που δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν «Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο ένας υφυπουργός της κυβέρνησης να προσβάλει με τέτοιες δηλώσεις και να χαρακτηρίζει ως “βίτσιο” την προσπάθεια που γίνεται να σωθεί ένα πάρκο, όταν ταυτόχρονα υπάρχουν λύσεις που αγνοεί επιδεικτικά».
Εμείς περιμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση της ΑΒΑΞ προς το Ίδρυμα Πάτερα, το οποίο ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα (15 Νοεμβρίου 2023) ο προϋπολογισμός που έκαναν για τη μετατόπιση του σταθμού κατά 70 μέτρα βορειότερα, ώστε να καταλάβουμε πώς βγαίνει το εξωπραγματικό ποσό των €50 εκατ. που κυκλοφορεί εδώ και 12 μήνες από επίσημες πηγές, χωρίς να υπάρχει καμία έγγραφη βεβαίωση.
Ένα είναι σίγουρο: Ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η προσπάθεια να σωθούν 200 δένδρα σε ένα πάρκο δεν είναι «βίτσιο», αλλά υποχρέωση κάθε πολίτη και το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να εξετάζει όλες τις εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
Δουλειές με φούντες για τη Νιτσιάκος
Μέρες που είναι, με τη γαλοπούλα να έχει την τιμητική της, βρήκα επίκαιρη την παρακάτω είδηση και τη μεταφέρω.
Πρόκειται για την εταιρεία ΑΓΡΟΠΑ, η οποία απορροφάται από τη Νιτσιάκος.
Ο κλάδος που αποσχίζεται και εισφέρεται είναι αυτός που δραστηριοποιείται στη σφαγή κονίκλων, γαλοπούλας και ορνίθων, σε ιδιόκτητο σφαγείο σε οικόπεδο εντός της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων εκτάσεως 4.900 τ.μ. κυριότητας της Εταιρείας, ενώ η παραγωγική του ικανότητα είναι περίπου 1.000 κόνικλοι, 600 γαλοπούλες και 1.000 όρνιθες ανά ώρα.
Η σύμβαση απόσχισης του κλάδου με σκοπό την απορρόφηση από τη Νιτσιάκος δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ και όπως προκύπτει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται σε 14,4 εκατ. ευρώ.
Η Νιτσιάκος, leader στην αγορά με τζίρο μια ανάσα από το μισό δισ. ευρώ και εξαπλάσια κέρδη το 2022 από την προηγούμενη χρονιά, πρόσφατα πήρε το «πράσινο φως» από τη γενική διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων για την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 630.146 ευρώ.
Είναι η πρώτη δόση, μετά την ολοκλήρωση και πιστοποίηση της έναρξης της παραγωγικής επένδυσης της Νιτσιάκος και θα ακολουθήσει η δεύτερη, ύψους 247.561 ευρώ.
O Ιταλοί της Italgas στην Αθήνα: Πού μυαλό για εργασία…
Σας γράφαμε στις 14 του μηνός για τους Ιταλούς της Italgas που έχει επικεφαλής την κ. Francesca Zanninotti, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας που κατέχει τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΔΑ (δίκτυα φυσικού αερίου είναι, που τα πληρώνουν οι καταναλωτές).
Σας λέγαμε πως είναι όλο… canzoni και gelati, δηλαδή τραγούδια και παγωτά μες το χειμώνα που έλεγε και μία παλιά διαφήμιση, αντί να φροντίσουν να επενδύσουν και να «χτίσουν» δίκτυα αερίου.
Οι εν Αθήναις παρεπιδημούντες Ιταλοί λοιπόν, αντί να φροντίζουν τις επενδύσεις σε νέα δίκτυα αερίου που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην εταιρεία, επιδίδονται σε πανάκριβα γεύματα και δείπνα στα καλύτερα εστιατόρια του λεκανοπεδίου, από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Αστέρα της Βουλιαγμένης με τα πανάκριβα «Nobu Matsuhisa» και «Beefbar», όπου συχνά-πυκνά απολαμβάνουν το φαγητό τους και παριστάνουν πως μιλάνε για… μπίζνες στα κινητά.
Στην πραγματικότητα κανονίζουν τα βράδια τους, αφού έχουν ανακαλύψει την… παραλιακή με τα καλύτερα μπουζουξίδικα και τις φίρμες να τραγουδούν ως το πρωί.
Οι περισσότεροι έχουν πλέον και τους… έρωτές τους εδώ, αφού οι Ελληνίδες τραγουδίστριες (ακόμη και όσες ανήκουν στη λεγόμενη Super League 2 και αποκαλούνται απλώς «τραγουδιάρες») είναι πανέμορφες και θεωρούνται ξελογιάστρες.
«Ιδού η σημερινή νεολαία, πού να βρουν μυαλό για εργασία;» όπως αναρωτιόταν κάποιος στη θρυλική κωμωδία του Σακελλάριου, Καλώς ήρθε το δολάριο.
«Αφού συνεχώς διασκεδάζουμε, ας ζητήσουμε αυξήσεις από τους καταναλωτές…»
Όταν όμως δεν δουλεύεις, είναι λογικό η εταιρεία σου να μην πηγαίνει καλά και οι φίλοι και συνεργάτες να παραπονιούνται, πολλώ δε μάλλον οι καταναλωτές.
Οπότε τι κάνεις; Ζητάς ασύλληπτες αυξήσεις στα τέλη δικτύου του αερίου, τις οποίες θα πληρώσουν οι καταναλωτές για να εμφανίσεις κέρδη εσύ και μάλιστα διασκεδάζοντας στον Πλούταρχο και στον Οικονομόπουλο.
Αυτό και έπραξαν, ζητώντας από τον Θανάση Δαγούμα της ΡΑΑΕΥ να τους εγκρίνει ιλιγγιώδεις αυξήσεις της τάξης του 10% (σ.σ. ιταλική κουτοπονηριά: ζήτησαν 9,93% και όχι 10 στρογγυλό για το WACC που είναι το ρυθμιζόμενο έσοδο στα τέλη δικτύου) προσθέτοντας μάλιστα πως αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο!
Ο Δαγούμας δεν συζητάει διαφοροποιήσεις στις οριζόντιες παραμέτρους που ισχύουν για όλους τους διαχειριστές, όπως το ρίσκο της χώρας και η επίδραση των διακυμάνσεων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Για τον λόγο αυτό η Ρυθμιστική Αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, ενέκρινε τελικά 8,3% και χθες-σήμερα επρόκειτο να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Αρχής.
Όχι ότι το 8,3% είναι λίγο και φυσικά τη «νύφη» θα την πληρώσουν οι καταναλωτές, αλλά φαίνεται πως και ο Δαγούμας βρέθηκε σε δύσκολη θέση, γιατί άραγε;
Το WACC (ρυθμιζόμενο έσοδο) για την περίοδο 2024-2027 είναι τελικά κάτω από αυτό του 2023 που ήταν 8,5%, αλλά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το 7% που ήταν για 2021 και 2022.
Εναντίον της Italgas και η βαριά βιομηχανία και… θα αποφασίσουν τα δικαστήρια
Αλλά και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) στράφηκε εναντίον των Ιταλών της Italgas:
Έστειλε επιστολή στον Θανάση Δαγούμα και απαιτεί, η απόδοση κεφαλαίων της ΔΕΠΑ Υποδομών – ΔΕΔΑ (δηλαδή της Italgas) να είναι μικρότερη από τα ήδη υψηλά WACC των Διαχειριστών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι 7,51% του ΑΔΜΗΕ και 7,66% του ΔΕΔΔΗΕ.
Η παρέμβαση δεν είχε αποτέλεσμα, όπως διαπιστώσατε και εσείς.
Θυμίζω πως η ΕΒΙΚΕΝ έχει μέλη, μεταξύ άλλων όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ (Στασινόπουλος), ΤΙΤΑΝ (Παπαλεξόπουλος-Κανελλόπουλος) και Mytilineos (Ευάγγελος Μυτιληναίος).
Μάλιστα, όλοι «βγάζουν στη σέντρα» τη ΔΕΔΑ, που αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της ΡΑΕ από το 2020 και το 2021 για την επιστροφή των ποσών που παρανόμως χρέωσε τις βιομηχανίες την περίοδο Αυγούστου 2015 – Δεκεμβρίου 2016.
Η υπόθεση αυτή, όπως έχει προβλέψει ο wiseman θα καταλήξει στα δικαστήρια.
«The Dolli»… όνομα και πράγμα
Περπατώντας την οδό Μητροπόλεως, ίσως λίγοι να θυμούνται ότι λίγο κάτω από τον Καθεδρικό Ναό βρισκόταν ένα πανέμορφο κτίριο, το Μέγαρο Καλλιμασιώτη.
Είχε κατασκευαστεί το 1925, πριν από 100 χρόνια δηλαδή, με βάση το σχέδιο του σπουδαίου αρχιτέκτονα, Ανδρέα Κριεζή.
Τις προηγούμενες δεκαετίες το κτίριο στέγαζε διάσημες φίρμες υφασμάτων, όπως το «Μπαζάρ ντ’ Οριάν», τον οίκο Τσαντίλη και τελευταία τον οίκο Χυτήρογλου.
Αυτό το κτίριο, λοιπόν, έχει μετατραπεί τον τελευταίο χρόνο σε 5άστερο boutique hotel με την ονομασία «The Dolli» από τον όμιλο της Grecotel.
Μια επένδυση πολλών εκατ. ευρώ για ένα ξενοδοχείο που διαθέτει 46 δωμάτια, εστιατόρια, πισίνα, lounge bar, pool bar, συνεδριακό χώρο, γυμναστήριο, σπα και roof garden.
Ο Νίκος και η Μάρι Δασκαλαντωνάκη έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, το οποίο έχει «γενέθλια» σε μερικές ημέρες.
Ίσως και γι’ αυτό οι συντάκτες του ταξιδιωτικού περιοδικού Condé Nast Traveler ανέδειξαν το Dolli ως ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης.
Άλλωστε, τι λένε όσοι ξέρουν από ακίνητα; Location, location, location και από το συγκεκριμένο κτίριο είσαι μια… ανάσα από την Ακρόπολη.
QUIZ (όχι δύσκολο αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον)
Σε ποιον μεγάλο Όμιλο, ο μάνατζερ είναι έξω φρενών για μία απεργία που κηρύχθηκε νόμιμη, ενώ ο ίδιος διαβεβαίωνε τον πανίσχυρό μέτοχό του για το αντίθετο;
Δεν τα βάζει φυσικά με τους «ταγούς» της Δικαιοσύνης, αλίμονο, εννοείται πως αυτοί είναι ανεξάρτητοι και ανεπηρέαστοι.
Τα βάζει, όμως με ανταγωνιστή (σ.σ. μάλλον με τον μεγάλο ανταγωνιστή του τα βάζει, όπως μαθαίνω εγώ) θεωρώντας ότι χρονιάρες μέρες θέλει να του «σπάσει» τον τζίρο και να χάσει αρκετά εκατομμύρια.
Σοβαρά τώρα;
Κι εγώ που νόμιζα πως οι δύο «μεγάλοι» σε βασικά θέματα τα είχαν βρει, με… άνωθεν παρέμβαση, πιο άνωθεν δεν γίνεται!
Πάντως, ως καλά πληροφορημένος wiseman θα συνιστούσα στον μάνατζερ, να στρέψει τις υποψίες του για «δάκτυλο» άλλου, μικρότερου μεν αλλά πασίγνωστου ανταγωνιστή του, γνωστού για τις ιδιαίτερες προσβάσεις του παντού και ο νοών νοείτω…
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΔΜΗΕ: Υπεγράφη η συμφωνία για τη διάθεση του 20% της Ariadne Interconnection στην State Grid
- Χακάν Φιντάν: Μιλά ξανά για “τουρκική μειονότητα στη Θράκη” – Η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις, λέει
- «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας»
- Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου