Απρόσκοπτα συνεχίζεται η μεταμόρφωση του εμβληματικού ξενοδοχείου της Αθήνας, του Χίλτον, το οποίο περνάει πλέον σε μια νέα εποχή, ύστερα και από την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, προσθήκες, τροποποιήσεις των όψεων, νέα κλιμακοστάσια, ακόμη και κοπή δέντρων συνθέτουν ένα πλέγμα εργασιών, που έπρεπε να συζητηθούν και στο Συμβούλιο, όπως προβλέπεται από το νόμο. Κι αυτό, λόγω της γειτνίασης του κτιρίου με την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως κτίσμα, που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας.

1

Έργο των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα, Αντώνη Γεωργιάδη και Σπύρου Στάικου, με τις μεγαλειώδεις συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη στις δύο στενές όψεις του, τοπόσημο της Αθήνας από την στιγμή της ανέγερσής του, δίνοντας μάλιστα ατύπως το όνομά του σε μια περιοχή της πρωτεύουσας και βέβαια ένα κτίριο που συνδέεται με την νεώτερη κοινωνική και οικονομική ιστορία της χώρας, το Χίλτον, μετονομαζόμενο σε Conrad υφίσταται τώρα σειρά επεμβάσεων για τις νέες του χρήσεις.

Το Χίλτον λίγο πριν να κλείσει για την ανακαίνιση και την αλλαγή χρήσεων
Το Χίλτον λίγο πριν να κλείσει για την ανακαίνιση και την αλλαγή χρήσεων

Το συγκρότημα σήμερα περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο (πύργος), τη πολυώροφη προσθήκη της οδού Βεντήρη που έγινε εν όψει του 2004, τις ισόγειες πτέρυγες προς την λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (το εστιατόριο Βυζαντινό, κ.λπ.), επίσης την πτέρυγα προς την οδό Μιχαλακοπούλου όπου βρίσκονται και οι έξοδοι από τους υπόγειους χώρους και άλλες βοηθητικές λειτουργίες και τέλος, το νέο εστιατόριο και την πισίνα.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στο εργοτάξιο του Χίλτον, το 1959
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στο εργοτάξιο του Χίλτον, το 1959

Ξενοδοχείο και κατοικίες

Στη νέα του μορφή από την ελληνική εταιρεία ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, στην οποία ανήκει και το Costa Navarino, το Χίλτον θα λειτουργήσει, όπως είναι γνωστό, ως ξενοδοχείο κυρίως αλλά με την προσθήκη και διαμερισμάτων.

Συγκεκριμένα προβλέπονται 280 δωμάτια και σουίτες (συμπεριλαμβανομένων 6 δωματίων ΑμεΑ),  καθώς και 50 πολυτελείς κατοικίες, για τις οποίες έχει γίνει ήδη πολύς λόγος, τόσο για την υψηλή τιμή πώλησής τους, όσο και για τους επώνυμους Αθηναίους, που έχουν σπεύσει για την αγορά τους. Ο τελευταίος όροφος πάντως, διατηρείται ως χώρος συνάθροισης και είναι αφιερωμένος στην ψυχαγωγία, με εστιατόρια και άλλες δράσεις.

Ο Κόνραντ Χίλτον στα εγκαίνια του ξενοδοχείου
Ο Κόνραντ Χίλτον στα εγκαίνια του ξενοδοχείου

Πιο συγκεκριμένα, οι κοινόχρηστες λειτουργίες παραμένουν στα κατώτερα επίπεδα του κτιρίου, όπου θα υπάρχουν εμπορικοί χώροι, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας κλπ. Οι χώροι διαμονής θα βρίσκονται από τον 3ο ως τον 12ο όροφο.

Παράλληλα στο συγκρότημα προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμιση με διάφορες επεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και η φύτευση των δωμάτων, επίσης η πλήρης προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε όλους τους χώρους και η μεγιστοποίηση της ασφάλειας του ξενοδοχείου για έκτακτες καταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό προστίθενται δύο εξωτερικά κλιμακοστάσια διαφυγής για τον τελευταίο όροφο (επίπεδο +13), τα οποία θα αποκρυβούν με διακοσμητικό διάτρητο πέτασμα. Προβλέπεται όμως επίσης και διαδρομή jogging, καθώς και χώρος υπαίθριας άθλησης.

Ο καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης, πρόεδρος της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις, η Καρολίν Λη Ράτζβιλ, αδελφή της Τζάκι Κένεντι και ο Αριστοτέλης Ωνάσης στο Χίλτον, το 1963
Ο καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης, πρόεδρος της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις, η Καρολίν Λη Ράτζβιλ, αδελφή της Τζάκι Κένεντι και ο Αριστοτέλης Ωνάσης στο Χίλτον, το 1963

Ο επανασχεδιασμός

Αναδιοργάνωση εξάλλου, προβλέπεται για τις εισόδους του κτιρίου από την Βασιλίσσης Σοφίας και την Μιχαλακοπούλου με μικρές τροποποιήσεις στην υπάρχουσα κατάσταση.

Η επέκταση πραγματοποιείται στον σημερινό  χώρο της πισίνας, κάτι που υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό αλλά δεν είχε υλοποιηθεί (συγκεκριμένα προβλεπόταν πτέρυγα τεσσάρων ορόφων).  Πρόκειται τώρα, για ένα νέο περίστυλο κτίριο, όπου θα λειτουργήσει εστιατόριο.

Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και η Νικόλ Καλφάν στο διάσημo Galaxy bar του ξενοδοχείου
Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και η Νικόλ Καλφάν στο διάσημo Galaxy bar του ξενοδοχείου

Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, καταργείται το σιντριβάνι της κεντρικής εισόδου όπως και η ρεσεψιόν της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, που επανασχεδιάζεται. Επίσης τα δέντρα που είναι ξερά θα κοπούν και θα αντικατασταθούν με νέα, σύμφωνα με τον αριθμό που ορίζει ο νόμος. Νέος σχεδιασμός τέλος, γίνεται και για την πρόσβαση των αυτοκινήτων στην είσοδο.

Κατηγορηματικά πάντως αναφέρεται, ότι δεν πρόκειται να θίγουν τα τμήματα των όψεων του κτιρίου με τις μνημειώδεις, ανάγλυφες συνθέσεις του Μόραλη, ο οποίος άντλησε έμπνευση για τη δημιουργία τους από την ελληνική αρχαιότητα.

Το Galaxy Bar, το 1965
Το Galaxy Bar, το 1965

Η πολεμική

Το κτίριο, που είχε εγκαινιαστεί το 1963 με τριήμερο εορτασμό, κτίσθηκε σε χώρο, που αρχικά φιλοξενούσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς ανήκε στην Εφορεία Υλικού Πολέμου. Στη συνέχεια όμως παραχωρήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην οικογένεια του εφοπλιστή Απόστολου Πεζά, ο ανιψιός και θετός γιος του οποίου, Ιγκόρ Πεζάς είχε συλλάβει την ιδέα της κατασκευής του και είχε έρθει σε επαφή με την εταιρεία του Χίλτον.

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με τη σύζυγό του
Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με τη σύζυγό του

Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου ωστόσο, η οικονομική κατάρρευση του Πεζά οδήγησε στην μεταβίβαση των μετοχών του στον Στρατή Ανδρεάδη της Ιονικής Τράπεζας, που το ολοκλήρωσε. Πλέον προστέθηκαν και αμερικανοί σύμβουλοι αρχιτέκτονες σε συνεργασία πάντα με το Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Hilton International. Όσον αφορά το κόστος, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας του οικοπέδου έφθασε τα 15 εκατομμύρια δολάρια, ποσό τεράστιο για την εποχή.

Η Χίλαρι Κλίντον, το 1990
Η Χίλαρι Κλίντον, το 1990

Η προοπτική της ανέγερσής του πάντως είχε γίνει δεκτή με μεγάλη επιφυλακτικότητα στην Αθήνα, λόγω του κοίλου άξονα που το χαρακτηρίζει, του μεγέθους και του ύψους του, που θεωρήθηκαν ασύμβατα με το αττικό τοπίο. Για πολλούς εξάλλου, θεωρούνταν μία προσβολή στον Παρθενώνα, καθώς ο όγκος του αντιπαραβαλλόταν με τον ιερό βράχο. Χωρίς να λείπουν φυσικά και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, που μιλούσαν για σκάνδαλο.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το ξενοδοχείο περιελάμβανε 960 δωμάτια, αίθουσες χορού, καταστήματα, εστιατόρια, θέσεις στάθμευσης, κολυμβητική δεξαμενή και χώρους αναψυχής στο δώμα.

Κοσμοπολίτες και τροϊκανοί

Γρήγορα ωστόσο, ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του, που ανέβασε σε άλλο επίπεδο την κοινωνική ζωή της Αθήνας και η φιλοξενία διασημοτήτων, όπως ο Φρανκ Σινάτρα, ο Άντονι Κουίν, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν αλλά και ο Αριστοτέλης Ωνάσης προσδίδοντας λάμψη, προσέφεραν και άφεση αμαρτιών. Εκείνα τα χρόνια, συγκεκριμένα μεταξύ 1968-1972 ακόμη και γκαλερί «Χίλτον» λειτούργησε στο ξενοδοχείο από την γκαλερίστα Μαριλένα Λιακοπούλου.

Η πισίνα του ξενοδοχείου, το 1963
Η πισίνα του ξενοδοχείου, το 1963

Η παρέλαση διεθνών προσωπικοτήτων συνεχίστηκε και στα μετέπειτα χρόνια ενώ στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το ξενοδοχείο φιλοξένησε τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής. Στο μεταξύ είχε επεκταθεί με την προσθήκη εξαώροφης πτέρυγας, που ανέλαβαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρη Μπουγαδέλη.

Το εστιατόριο «Βυζαντινό»
Το εστιατόριο «Βυζαντινό»

Δέκα και κάτι χρόνια αργότερα όμως, τα πράγματα θα άλλαζαν με το Χίλτον να γίνεται ο τόπος διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης  με την αλήστου μνήμης «τρόικα»…

Η αλλαγή σήμερα εν καιρώ …ειρήνης ανοίγει και για το ιστορικό ξενοδοχείο μία νέα σελίδα.

Διαβάστε επίσης:

Η γραβάτα του Κάρολου και η τέχνη του προξενείου

«Βασιλικά» αντικείμενα στο σφυρί – Από τη σειρά «Το Στέμμα»

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην ψηφιακή εποχή – Νέες εμπειρίες για τον επισκέπτη