ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
«Άστραψε και βρόντηξε» για ακόμη μια φορά στη δίκη της Folli Follie, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Βασιλική Μουγιάντση, μόλις άκουσε από τους συνηγόρους πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είχε αρνηθεί να τους χορηγήσει άδεια.
Μια άδεια προκειμένου να συνεχιστεί η δίκη για τη σκανδαλώδη υπόθεση της Folli Follie, η οποία έχει παγώσει λόγω της παρατεταμένης αποχής του κλάδου τους.
«Θέλουμε να δικάσουμε αλλά δεν μπορούμε… Έλεος!», είπε, σε απόγνωση, η εξαιρετικά έμπειρη πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία «σήκωσε τα χέρια ψηλά» μπροστά στο νέο αδιέξοδο που συναντά η εκδίκαση της υπόθεσης.
Κι αυτό εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης του προεδρείου του ΔΣΑ, να δώσει άδεια στους δικηγόρους για να παραστούν, εκπροσωπώντας -πολλοί εξ αυτών- τους κατηγορουμένους που δεν εμφανίζονται για να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
«Είπαμε, κατανόηση και αλληλεγγύη στα αιτήματα των δικηγόρων, αλλά υπάρχει κι ένα όριο. Δεν έχουμε διάθεση να οδηγηθούμε σε αντιπαλότητα με τους δικηγόρους αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε όμηροι…», τόνισε η πρόεδρος και μίλησε για «κατάχρηση» που γίνεται πλέον «με αιχμή του δόρατος» αυτή την «ιδιαίτερη» δίκη.
Ζήτησε μάλιστα από τους συνηγόρους να διαμηνύσουν στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρη Βερβεσό πως θα πρέπει να αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες αυτής της διαδικασίας η οποία ως γνωστό, είχε «τιναχτεί στον αέρα», την πρώτη φορά ύστερα από 22 συνεδριάσεις και χρειάστηκε να επαναπροσδιοριστεί, ξεκινώντας και πάλι από το μηδέν, με αποτέλεσμα, 6 χρόνια μετά, να εκδικάζεται ακόμη σε πρώτο βαθμό.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου στηλίτευσε, δε, το επιλεκτικό καθεστώς χορήγησης αδειών από το Δικηγορικό Σύλλογο, διερωτώμενη για ποιους λόγους, διαρκούσης της αποχής του κλάδου για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, είχε επιτραπεί τότε στους συνηγόρους να παρασταθούν, ενώ τώρα δεν συμβαίνει το ίδιο.
Τα έλεγαν από πέρυσι για Folli Follie
Και τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η δίκη πήρε αναβολή για το περασμένο καλοκαίρι, οι δικαστές της έδρας είχαν εκραγεί με τις καθυστερήσεις ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των δικηγόρων.
«Βρισκόμαστε σε ομηρία», είχε υπογραμμίσει και τότε η πρόεδρος, Μαρία Ανδρεοπούλου, όταν ανέβαλε τη δίκη για τον προσεχή Ιούνιο, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δικάσουμε ούτε άλλες υποθέσεις», ενώ μίλησε «για μια εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο», που ουσιαστικά για καιρό δεν διεξάγεται.
Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου περί αναγκαστικής αναβολής της δίκης σημειωνόταν με έμφαση γιατί η δίκη αυτή οφείλει να ολοκληρωθεί. «Πρόκειται, αναφέρεται, για μια εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο».
Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στο σκεπτικό της απόφασης τους έκαναν λόγο για κίνδυνο παραγραφής κάποιων πράξεων, λέγοντας:
«Παρά τις επανειλημμένες και μετ’ επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση, ενόψει της σοβαρότητάς της (…) δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο θεσμικό φορέα. Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερομένων ως τελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001-2018), ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάμψει την απόφαση συνεχίσεως της αποχής».
Στις 10 Ιανουαρίου δικάσιμος
Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο αφού διέκοψε τη συνεδρίασή του και ανακάλεσε τις άλλες δύο προγραμματισμένες δικασίμους για αύριο και μεθαύριο, ανακοίνωσε πως η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 10 Ιανουαρίου 2024.
«Καλή αντάμωση τότε με την ελπίδα της άδειας», είπε, απευθυνόμενη στους συνηγόρους η πρόεδρος που έσπευσε όμως να προσθέσει με νόημα πως «μετά θα αλλάξει το τοπίο…».
Έκανε επίσης γνωστές τις επτά δικασίμους που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο μήνα, κάνοντας ξεκάθαρη την πρόθεσή της να συνεχιστεί ομαλά η δίκη.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης διαδικασίας πάντως στο εδώλιο κάθισαν μόνο δύο κατηγορούμενοι, ο ένας εξ’ αυτών ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ενώ για ορισμένους που εκπροσωπούνται διά συνηγόρων, δεν εμφανίστηκαν ούτε οι δικηγόροι τους…
Ούτε λόγος βέβαια για τον έκπτωτο πρόεδρο της Folli Follie, Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τη σύζυγό του, Καίτη, οι οποίοι δε θέλησαν να «τιμήσουν» το δικαστήριο με την παρουσία τους.
Φαίνεται πως θα είχαν άλλες δουλειές ενόψει μάλιστα Χριστουγέννων και δεν είχαν το χρόνο να ταλαιπωρηθούν, με τη μετάβασή τους στο Εφετείο…
Διαβάστε επίσης:
Folli Follie: Διαγράφονται οι μετοχές της από το Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΖΙΜ: Κερδοφορία 1,13 δισ. δολάρια για το γ’ τρίμηνο – Ναυπηγεί 46 πλοία κοντέινερ
- Σούπερ μάρκετ: Τι μένει στα ταμεία τους από τον τζίρο των 12,3 δις
- Ο Γιώργος και Μάριος Γιαλόζογλου πούλησαν πλοίο με κέρδος 7,6 εκατ. δολάρια – Αγόρασαν και δεύτερο ακτοπλοϊκό
- ΕΛΓΑ: Σήμερα πληρώνονται οι ενστάσεις των 4 τελευταίων ετών – Αφορούν 2.400 δικαιούχους