Την επέκταση της δραστηριότητάς της εκτός Ελλάδας σχεδιάζει η Polygreen και μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας στο Άμπου Ντάμπι για τη διαχείριση απορριμάτων, ύψους 1 δισ. στα 30 χρόνια, η εταιρεία στοχεύει να δραστηριοποιηθεί και στην Λατινική Αμερική.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο mononews.gr ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Polygreen, το σύνολο του προϋπολογισμού της συμφωνίας στο Άμπου Ντάμπι ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και θα ενισχύσει τα μεγέθη της εταιρείας τα επόμενα χρόνια, σταδιακά ανάλογα με το πόσα σπίτια κάθε χρόνο μπαίνουν στο πρόγραμμα Ecoloop.

1

Στο ίδιο μοντέλο η εταιρεία συζητά και για άλλες συνεργασίες εκτός Ελλάδας, όπως στη Λατινική Αμερική.

Όσον αφορά την Ελλάδα, στα σχέδια του Υπουργείο Ενέργειας, να ακολουθήσουν και άλλα μικρά νησιά το παράδειγμα της Τήλου, όπου το μοντέλο της Polygreen έχει πετύχει το ρεκόρ του 90% στα ποσοστά ανακύκλωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται τα κεφάλαια για να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την εφαρμογή συστήματος ανακύκλωσης σε ακόμη 3-5 μικρά νησιά.

Η συμφωνία στο Άμπου Ντάμπι

Η κοινοπραξία των εταιρειών Polygreen, Aldar και Tadweer ανέλαβε σύμβαση για την υλοποίηση του προγράμματος Ecoloop, για τη διαχείριση απορριμμάτων, στην πόλη του Άμπου Ντάμπι.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 30 χρόνια και το ύψος της 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Κοινοπραξία (Ecoloop) αναλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία Μονάδων Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΜΑΑ) για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των παραγόμενων αποβλήτων.

– Το πρόγραμμα συλλογής και αξιοποίησης αποβλήτων που θα εφαρμοστεί, βασίζεται στην τεχνολογία που διαμορφώθηκε στο πρότυπο του “Just Go Zero” της POLYGREEN, το οποίο έχει εκτρέψει από την ταφή με επιτυχία το 100% των αστικών στερεών αποβλήτων στο νησί της Τήλου.

– Η Tadweer θα αναλάβει τις υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων σε όλο το χαρτοφυλάκιο του έργου

– Η ne’ma προωθεί τον μετασχηματισμό των κοινοτήτων, εφαρμόζοντας την πρακτική “Zero Food Waste to Landfill” – μια κυκλική και ολιστική προσέγγιση για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων – και προωθώντας την υπεύθυνη και βιώσιμη κατανάλωση.

– Η εφαρμογή του μοντέλου Ecoloop, στοχεύει στο μηδενισμό της εκπομπής περίπου 32.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που διαχέονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.

– Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή – COP28.

Το Ecoloop, θα είναι το πρώτο στο είδος του κυκλικό μοντέλο ολικής εκτροπής των αποβλήτων από την υγειονομική ταφή και μετατροπής τους σε πολύτιμους πόρους, το οποίο θα καλύπτει όλο το δίκτυο ακινήτων που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία και τη διαχείρισης της Aldar.

Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 70.000 τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων από το υφιστάμενο δίκτυο ακινήτων ιδιοκτησίας της Aldar τα οποία οδηγούνται προς υγειονομική ταφή, με το κόστος διαχείρισης να ανέρχεται σε 10-15 εκατομμύρια ετησίως, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα περίπου 32.500 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κάθε χρόνο.

Η σύμπραξη υποστηρίζει τον στόχο της Tadweer να εκτρέψει από την υγειονομική ταφή το 80% των παραγόμενων αποβλήτων του Άμπου Ντάμπι μέχρι το 2030, καθώς και το σχέδιο Net Zero της Aldar που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 με τη δέσμευση της Aldar να γίνει μια επιχείρηση με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη στρατηγική πρωτοβουλία Net Zero των ΗΑΕ μέχρι το 2050.

Η υπογραφή της κοινοπραξίας έγινε κατά τη διάρκεια της COP28 παρουσία της Αυτού Υψηλότητας του Σεΐχη Theyab bin Mohamed bin Zayed,  Προέδρου του Emirates Foundation, το οποίο αποτελεί τον Φορέα Επίβλεψης της Εθνικής Πρωτοβουλίας των ΗΑΕ για την αντιμετώπιση της Απώλειας και της Σπατάλης Τροφίμων – Νe’ma, και της Εξοχότητάς της Mariam Almheri, Υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των ΗΑΕ και Πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής της ne’ma.

Τι είναι το Ecoloop

Μέσω του Ecoloop θα εφαρμοστούν οι αρχές της κυκλικής οικονομίας για την αποτροπή της διάθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής και την προώθησή τους προς επεξεργασία και μετατροπή σε υποπροϊόντα και δευτερογενείς πρώτες ύλες, τα οποία στη συνέχεια θα προωθούνται στην αγορά μέσω προσυμφωνημένων συνεργειών.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου κυκλικού μοντέλου, τα απόβλητα που συλλέγονται θα διαχωρίζονται σε τέσσερις νέους σταθμούς μεταφόρτωσης και θα παραδίδονται στο νέο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας στο Al Ghadeer του Άμπου Ντάμπι. Μοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας διαχωρισμού αποβλήτων είναι το ευρύ φάσμα αξιοποιήσιμων υλικών που θα προκύπτουν -από την ανακύκλωση υλικών όπως πλαστικό και γυαλί και την επεξεργασία ξύλου, μέχρι ανάκτηση ενέργειας, την παραγωγή βιοαερίου κ.λπ..

Το έργο αυτό υποστηρίζει τη στρατηγική διαχείρισης αποβλήτων του Άμπου Ντάμπι υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος  του Άμπου Ντάμπι.

Το Ecoloop βασίζεται στην καταγεγραμμένη επιτυχία της Polygreen στην Ελλάδα η οποία προήλθε από την εφαρμογή του μοντέλου “Just Go Zero”, το οποίο ενώνει την κοινότητα, τις επιχειρήσεις, και τοπικούς φορείς,  στοχεύοντας σε έναν κόσμο μηδενικών αποβλήτων.

Τον Ιούλιο του 2023, η Τήλος έγινε το πρώτο νησί στον κόσμο που έλαβε πιστοποίηση σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο διαπίστευσης που δημιουργήθηκε από την Zero Waste Europe (ZWE) και την Mission Zero Academy (MiZA).

Το πρόγραμμα εκτρέπει με επιτυχία το 100% των αστικών στερεών αποβλήτων του νησιού από την υγειονομική ταφή, γεγονός που οδήγησε στο οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, επιτυγχάνοντας ανακύκλωση σε ποσοστό 90% επί του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων.

Διαβάστε επίσης:

Polygreen (NeoTextile): Συνεργασία με Recycom για την ανακύκλωση ενδυμάτων

Ανδρέας Σιάμισιης: Τι είπε για ΔΕΠΑ, Lukoil – Το 2024 ξεκινά ο αγωγός για Σκόπια

Elpedison: Με 0,169 ευρώ/kWh το μπλε τιμολόγιο – Οι στόχοι της εταιρείας