Ας μιλήσουμε με καθαρά οικονομικούς όρους. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών που αθροιστικά ξεπερνούν τις 750 χιλιάδες άτομα.
Στον τουρισμό, στις κατασκευές, στον πρωτογενή τομέα, στην βιομηχανία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, σε σημείο που να κινδυνεύει η ελληνική οικονομία.
Στην Ιεράπετρα και την Πελοπόννησο οι εκατοντάδες επιχειρήσεις με θερμοκήπια κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο επειδή δεν έχουν εργάτες. Χρειάζονται πάνω από 30.000 αλλά δεν βρίσκονται.
Στις κατασκευές, έργα συνολικού προϋπολογισμού 15 δις ευρώ καθυστερούν επειδή και εκεί υπάρχει πρόβλημα με διαθέσιμα εργατικά χέρια.
Η γεωργία και η κτηνοτροφία κινδυνεύουν. Οι ελαιώνες σαπίζουν επειδή δεν υπάρχει κόσμος να μαζέψει τις ελιές, την ίδια στιγμή που η τιμή στο ελαιόλαδο έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο.
Τα χωράφια μένουν χέρσα και η ελληνική ύπαιθρος χτυπάει κόκκινο αφού οι εργασίες παγώνουν λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.
Πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι από το 2019 έφυγαν από την Ελλάδα πάνω από 240 χιλιάδες μετανάστες με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εργατικά χέρια, αλλά πληρώνουν καλύτερους μισθούς.
Πριν από μερικούς μήνες τα αιτήματα στο υπουργείο Εργασίας για μετακλήσεις εργατών από ξένες χώρες ξεπερνούσαν τα 750.000.
Μόνο στον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία που προσφέρει πάνω από 20 δις ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ κάθε χρόνο, τα αιτήματα για μετακλήσεις ήταν πάνω από 80 χιλιάδες αλλά καλύφθηκε μόνο το 11%, δηλαδή περίπου 9.000.
Αυτά και πολλά άλλα στοιχεία για την έλλειψη εργατών δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν μεγάλο κίνδυνο που θα τινάξει στον αέρα την οικονομία.
Τα πάντα θα τα εισάγουμε από το εξωτερικό, αφού η παραγωγή στον πρωτογενή τομέα θα μειωθεί, η βιομηχανία θα συρρικνωθεί, τα χωράφια θα ερημοποιηθούν, αφού κανείς δεν θα τα καλλιεργεί.
Στον τουρισμό δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα εκατομμύρια των τουριστών αφού δεν θα υπάρχουν εργάτες στη λάντζα, στην κουζίνα, στην καθαριότητα κλπ.
Αυτή είναι η κατάσταση και γιατί φτάσαμε ως εδώ υπάρχουν πολλές αιτίες.
Από το γεγονός ότι οι Ελληνες δεν πηγαίνουν να εργαστούν σ’ αυτές τις «σκληρές» δουλειές προτιμώντας να ζουν με επιδόματα και στο σπίτι των γονιών. Καλομαθημένοι από ένα κράτος που δεν δίνει κίνητρα π.χ. για να γεμίσει η ελληνική ύπαιθρος, αλλά που προτιμά να έχει χιλιάδες φοροαπαλλαγές αξίας 12 δις ευρώ και χιλιάδες «κόλπα» για την εκλογική πελατεία των πολιτικών.
Από τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ακόμη και σε υπηρεσίες που δεν έχουν ανάγκη, μέχρι εποχικές εργασίες που καθιστούν όμηρους τους πολίτες που περιμένουν με τη σειρά τους πότε θα «τρυπώσουν» για πάντα στον αθάνατο και πανάκριβο δημόσιο τομέα.
Κι από την άλλη χιλιάδες παιδιά που δεν πηγαίνουν να δουλέψουν σε αυτές τις δουλειές επειδή έχουν καλύτερες σπουδές, καλύτερα όνειρα, προοπτικές αλλά και ελπίδες ότι μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους, ακόμη και σε μια άλλη χώρα. Και κανείς δεν τους αδικεί.
Ο,τι κι αν συμβαίνει το πρόβλημα υπάρχει. Είτε έχουμε μορφωμένα παιδιά που δεν θέλουν να γίνουν εργάτες ή θέλουν να ζήσουν καλύτερα από τους πατεράδες τους. Είτε τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας που βολεύονται με τα «ψιλά» των επιδομάτων και των διαφόρων pass.
Η μόνη λύση επομένως είναι τα ξένα εργατικά χέρια. Και για να έρθουν στην Ελλάδα πρέπει να έχουν τρεις προϋποθέσεις.
Μόνιμη άδεια παραμονής κι όχι να είναι έρμαια κάθε υπηρεσίας που θα τους πετάξει έξω επειδή είναι… παράνομοι.
Καλούς μισθούς, και κοινωνική αποδοχή. Γιατί οι τίμιοι ξένοι εργαζόμενοι έχουν οικογένειες τις οποίες θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ο,τι ήταν και τα εκατομμύρια των Ελλήνων που πήγαν μετά τον πόλεμο στη Γερμανία, την Αμερική, την Αυστραλία.
Ελληνες που δούλεψαν χωρίς ντροπή στα ορυχεία του Βελγίου, στις γερμανικές βιομηχανίες, στις λάντζες των εστιατορίων όπου γης. Ανθρωποι που βοήθησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας όπου βρέθηκαν, και που πρόκοψαν και οι ίδιοι. Παίρνοντας άδεια παραμονής, ιθαγένεια, ασφάλιση, κοινωνική αποδοχή.
Κοινώς… ενσωματώθηκαν, όπως έχουν ενσωματωθεί στην Ελλάδα χιλιάδες Αλβανοί, Ρώσοι, Ουκρανοί ή Αφρικανοί.
Και ναι, είναι και οι ξένοι μια λύση για την αντιμετώπιση του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος που έχει η Ελλάδα.
Οι άνθρωποι που δουλεύουν στα χωράφια των παππούδων μας. Αυτοί που πλένουν και καθαρίζουν στις ταβέρνες που γλεντάμε. Εκείνοι και εκείνες που καθαρίζουν και ταϊζουν τους υπέργηρους γονείς μας.
Για όλα αυτά και για άλλα πολλά η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει τη ρύθμιση για τους μετανάστες και τη νομιμοποίησή τους είναι απολύτως σωστή. Και θα μετρηθεί στη Βουλή, εκεί που θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι.
Τα εθνικόμετρα του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αφορούν τον ίδιο και τους βουλευτές που θα τον στηρίξουν. Κανείς δεν είναι λιγότερο Ελληνας επειδή θέλει να λύσει ένα μείζον οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα.
Και κανείς δεν μετρά την εθνικοφροσύνη του με θεωρίες και ιδεοληψίες οι οποίες έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα. Οι καριέρες με όχημα την Ελλάδα και την ελληνική σημαία κάποτε πρέπει να τελειώσουν. Η χώρα δεν μπορεί να μένει πίσω, ούτε να την τραβάει κανείς στο παρελθόν.
Και στο κάτω – κάτω, όποιος δεν συμφωνεί ας επιλέξει τον τίμιο δρόμο της παραίτησης.
Διαβάστε επίσης:
Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά απαντούν για την τροπολογία Καιρίδη
Καιρίδης: Όχι στο παράνομο, ναι στο λελογισμένα νόμιμο – Η χώρα δεν αλλάζει μεταναστευτική πολιτική
Καιρίδης: Δεν αποσύρεται η τροπολογία για την άδεια παραμονής σε μετανάστες με νόμιμη εργασία – Τι απάντησε στον Αντώνη Σαμαρά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Franman (Κωστής Φραγκούλης) και η ThreatScene ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στη ναυτιλία
- Sunlight: Εξαγοράζει το 51% της Lehmann Marine και εισέρχεται στην αγορά μπαταριών ναυτιλίας
- Εκτός λειτουργίας η νέα πλατφόρμα συνταγογράφησης – Διαγράψτε ιστορικό και Cookies, λέει η ΗΔΙΚΑ
- Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στις 1530 μονάδες, με τράπεζες και ΔΕΗ, απώλειες για ΟΛΘ, αντίδραση για Ιντεάλ