Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ήταν ένα ακόμη βήμα για την οικοδόμηση καλών σχέσεων.

1

«Η διακήρυξη των Αθηνών είναι ένα σημαντικό βήμα που προσδιορίζει τα επόμενα βήματα, στα οποία θέλουμε από κοινού να πορευτούμε. Το να οικοδομήσουμε σχέση εμπιστοσύνης χρειάζεται χρόνο. Είμαι αισιόδοξος, όμως, ότι η σχέση μας βρίσκεται σε μία καλή πορεία που θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε και το δύσκολο ζήτημα που δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε. Της οριοθέτησης, δηλαδή, θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο…», σημείωσε.

Για την απόφαση για την Ουκρανία και την έξοδο Ορμπάν από την αίθουσα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως  Όλες οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία όπως και η απόφαση για την Ουκρανία. Η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Δεν βλέπω αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ο λόγος για τον οποίο δεν συμφωνήθηκε η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έχει να κάνει με το βέτο που προέβαλε η Ουγγαρία. Το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από τις 26 χώρες καλύπτει απόλυτα τους ελληνικούς προβληματισμούς, γιατί υπάρχουν σημαντικά αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση και υπάρχει και αυξημένο κονδύλιο για τις φυσικές καταστροφές…», ανέφερε ωστόσο.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε για το τι ειπώθηκε με τον Έντι Ράμα, για την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και για την υπόθεση Μπελέρη.

«Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Εμείς βάλαμε την προσέγγιση στην ατζέντα. Η προσέγγιση έχει ορισμένους κανόνες. Κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά. Για εμάς το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας είναι ένα ζήτημα κράτους δικαίου. Δεν είναι διμερής διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Αλβανία και αυτό που ζητάμε είναι το προφανές. Να αναγνωριστεί ότι ο Φρέντι Μπελέρης εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος. Δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά εδώ έγινε μία εκλογή, την οποία ο Φρέντι Μπελέρης κέρδισε και δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του γιατί βρίσκεται στην φυλακή. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα από τη δική μας πλευρά και προσβλέπουμε να βρούμε έναν τρόπο, ώστε αυτό το πρόβλημα να επιλυθεί και να γίνει σεβαστή η βούληση των δημοτών της Χειμάρρας. Αυτό ήταν εξαρχής το ζητούμενο. Να μην υπάρξει κάποια παρέμβαση στην εκλογή και να μην είναι δήμαρχος ένας άνθρωπος που έχασε πρακτικά τις εκλογές. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε, για να επιλυθεί το ζήτημα αυτό και για να μπορέσει η Αλβανία να αποδείξει ότι σε ένα κρίσιμο ζήτημα, που είναι ο σεβασμός των εθνικών μειονοτήτων, έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα που όλοι μας απαιτούμε από μία χώρα που προσπαθεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις…» εξήγησε.

Για την ακρίβεια, o κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως είναι το πρώτο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Δίνουμε όλη την ενέργεια για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις.

«Ο πληθωρισμός είναι εδώ σήμερα που μιλάμε, τον Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ για στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι αναπτυξιακό μέρισμα και είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δραστικό έλεγχο στην αγορά σε πολλά επίπεδα, όμως ο μόνιμος τρόπος είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 20% και αυτό θα μείνει όταν η ακρίβεια υποχωρήσει. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα θα συνεχίσει να στηρίζει».

Για την οπαδική βία, o  πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στο ποδόσφαιρο χρειάζονταν περισσότερες και πιο τολμηρές παρεμβάσεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν τον απασχολεί η δημοτικότητα των αποφάσεων αλλά αυτές να έχουν αποτέλεσμα.

«Όταν παίρνουμε αποφάσεις στην κυβέρνηση δεν μετράμε τη δημοτικότητα των αποφάσεων. Δεν κάνουμε πολιτική με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Είναι σαφές ότι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είχαν φτάσει σε ένα σημείο όπου χρειάζονταν πιο τολμηρές παρεμβάσεις. Είναι επίσης σαφές πως τα μέτρα που είχαμε πάρει δεν ήταν αρκετά», ανέφερε και συνέχισε:

«Από εκεί και πέρα, η ορθότητα των μέτρων μας θα φανεί στην πορεία, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη και να επιστρέψουμε στους Έλληνες να απολαμβάνουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου μακριά από οποιοδήποτε φαινόμενο βίας», κατέληξε.

Για τον πόλεμο στο Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Εκφράζουμε την κλιμακούμενη ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας. Αν θέλουμε να έχουμε αξιοπιστία, δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αλλά στην ΕΕ, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να υπάρχει προσπάθεια να ξεκινήσει η διαδικασία για λύση δύο κρατών.

 

Διαβάστε επίσης:
Σκρέκας: Κανείς δεν γλυτώνει από τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια

Παρίσι 2024: Η Ρωσία καταγγέλλει εκστρατεία εξουδετέρωσης των καλύτερων αθλητών της

Γουίλιαμς: Η Fed δεν συζητά αυτή τη στιγμή για τα επιτόκια