ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης. Είτε παίζεις άμυνα και ελπίζεις για το καλύτερο, είτε αντιμετωπίζεις την κρίση ως ευκαιρία, καταλήγεις σε μια συγκεκριμένη στρατηγική και βγαίνεις στην επίθεση».
Αυτή η φράση ανήκει στον απερχόμενο πρόεδρο και CEO του ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ. Ατάκα που αποτυπώνει ακριβώς την οπτική που είχε για τα πράγματα. Την δυναμική στρατηγική που εφάρμοζε όλα αυτά τα χρόνια. Και ότι έβγαινε μπροστά χωρίς να φοβάται το οποιοδήποτε ρίσκο.
Με αυτοπεποίθηση για να διεκδικήσει ο ΟΤΕ ότι περισσότερο μπορούσε από την αγορά. Και φυσικά να γίνει ο No 1 πάροχος στην Ελλάδα. Γιατί έτσι πρέπει να κατεβαίνουν οι μεγάλοι παίκτες στο γήπεδο.
Ο Μιχάλης Τσαμάζ, αποχωρεί από την θέση του CEO του ομίλου, γεμάτος επιτυχίες, όντας ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του ΟΤΕ. Δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά που ανέλαβε την διοίκηση του ΟΤΕ, τον παραδίδει στον κ. Κώστα Νεμπή ως την κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, με 881 εκατ. ευρώ τζίρο στο 9μηνο, κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών αλλά και το μεγαλύτερο επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα.
«Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι, με διαφορά, ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Χτίζουμε τις δικτυακές υποδομές που χρειάζεται η χώρα τις επόμενες δεκαετίες και παράλληλα «χτίζουμε» τα δικά μας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, την τεχνολογική μας υπεροχή, την υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση των πελατών μας, τη δυνατή μάρκα COSMOTE, αλλά και την υγιή χρηματοοικονομική μας θέση.
Αυτά θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο της ανάπτυξης παρά τις προκλήσεις από το περιβάλλον, προς όφελος των ανθρώπων μας, των μετόχων μας, και κυρίως, της κοινωνίας και της χώρας».
Αυτός είναι και ο στόχος για τα επόμενα χρόνια.
Πώς άλλαξε τον όμιλο – Το όραμα που έγινε πραγματικότητα
Όταν το 2010 ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ ανέλαβε χρέη CEO στον ΟΤΕ, στόχος ήταν να καταστεί ο ΟΤΕ η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην χώρα, να είναι «οδηγός» στην τεχνολογική εξέλιξη της Ελλάδας, να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά του και να υλοποιήσει μια σειρά ενεργειών μείωσης και ανανέωσης των δανειακών του υποχρεώσεων.
Στην ομιλία του προς τους μετόχους το 2011, είχε τονίσει:
«Οι αρνητικές επιδόσεις του ΟΤΕ είναι αποτέλεσμα των παρακάτω παραγόντων:
- της επίδρασης της Ελληνικής οικονομίας
- του «άρρωστου» ανταγωνισμού
- της άδικης και κοντόφθαλμης ρύθμισης, αλλά και
- του τρόπου λειτουργίας μας και
- της «εταιρικής κουλτούρας» μας.
Τους πρώτους τρεις παράγοντες δεν μπορούμε να τους επηρεάσουμε. Μπορούμε όμως να δουλέψουμε πάνω στους δύο τελευταίους»…
«Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων και ενεργειών που θα διασφαλίσουν την επιτυχία της στρατηγικής μας για την επίτευξη του στόχου μας, που είναι η αύξηση της αξίας της εταιρείας μας, δηλαδή του ομίλου ΟΤΕ.
Απ’ αυτήν την αξία εξαρτώνται οι μελλοντικές επενδύσεις και συνεπώς η ανάπτυξη της εταιρείας. Στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχιστεί ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, έτσι ώστε να ετοιμαστεί για να συγχωνευθεί, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, με την COSMOTE».
Μία ομιλία έμπνευση για τους μετόχους. Δίνοντας παράλληλα το στίγμα του, αλλά και μια υπόσχεση. Την οποία και τήρησε. Μόλις πριν από δύο μήνες εγκρίθηκε η συγχώνευση της Cosmote από τον ΟΤΕ. Με την διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024.
Το 2010, όταν και ανέλαβε, ο όμιλος ΟΤΕ είχε μείωση εσόδων 8% ενώ έχασε μόνο εκείνη τη χρονιά 500.000 πελάτες. Ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν σε 4,3 δισ. ευρώ και το ετήσιο κόστος προσωπικού στην Ελλάδα ήταν 1 δισ. ευρώ.
Το 2023 ο ΟΤΕ έχει κεφαλαιοποίηση 5,6 δις. ευρώ, από 1,4 δις το 2011, ο καθαρός δανεισμός έχει πέσει στα 446 εκατ. ευρώ, οι ευρυζωνικοί πελάτες έχουν αυξηθεί 2,3 εκατ. οι συνδρομητές τηλεόρασης στους 665.000 και το δίκτυο οπτικών ινών φτάνει τα 46.000 χλμ και το FTTH αναπτύσσεται με στόχο να έχει φτάσει στα 1,3 εκατ. νοικοκυριά.
Οι επενδύσεις σε FTTH, 5G και έργα ICT
Ευφυής και πρωτοπόρος, ήταν από τους πρώτους που προέβλεψαν την αξία του ICT για τον μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.
«Οτιδήποτε κάνουμε ή σχεδιάζουμε να κάνουμε, το κοιτάμε μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Από τις επενδύσεις μας σε δίκτυα και τις υπηρεσίες μας, μέχρι τα έργα ICT που υλοποιούμε, τους συνεργάτες που επιλέγουμε και την ανάπτυξη των ανθρώπων μας».
Το 2016 ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, θέτει ως όραμα για τον Όμιλο ΟΤΕ να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Έτσι σχεδιάζεται ένα στρατηγικό πρόγραμμα 360°, το οποίο δρα ως επιταχυντής πολλών αλλαγών στο εσωτερικό της εταιρείας και κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: την εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα και την ίδια την εταιρεία.
Παράλληλα, με τα υπερσύγχρονα δίκτυά του και τα έργα ICT που ανέλαβε, ο Όμιλος ΟΤΕ έγινε δύναμη ψηφιακού μετασχηματισμού για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και την χώρα.
Το 2021, θέτει ένα νέο όραμα για την επόμενη δεκαετία. Να γίνει ο ΟΤΕ ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, για να επεκταθεί η υποδομή Fiber to the Home σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 5G σε όλη τη χώρα.
Σήμερα το 80% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber, ενώ μέχρι το τέλος του 2023, το δίκτυο FTTH θα φτάσει σε περίπου 1,3 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις. Παράλληλα, συμπράττει με το Δημόσιο σε έργα ΣΔΙΤ, όπως το UltraFast Broadband, που θα φέρει το FTTH σε πάνω από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.
Στην κινητή, η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη 5G έχει φτάσει ήδη στο 90% ενώ μέσα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται η εμπορική διάθεση του 5G Stand Alone, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων των δικτύων 5ης γενιάς.
Παράλληλα τρέχει και το Payzy, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τους 180 χιλιάδες πελάτες και σύντομα θα εφαρμοστεί πιλοτικά και στην Γερμανία από την Deutsche Telekom.
«Πιστεύουμε ότι επιτυχία για μία εταιρεία είναι όχι μόνο να είναι η καλύτερη στο αντικείμενό της, αλλά και να προσφέρει ό,τι καλύτερο στον κόσμο», έχει πει. Γι αυτό και τα τελευταία 11 χρόνια, η κοινωνική συνεισφορά του ομίλου ΟΤΕ έχει ξεπεράσει τα 42 εκατ. ευρώ.
Η ομάδα: Η συνταγή της επιτυχίας
Και φυσικά η ομάδα. Η αρχή και το τέλος των πάντων. Αν έχεις καλή ομάδα μπορείς να κάνεις τα πάντα.
Ως κορυφαίος στη δημιουργία ομάδων, πάντα επιλέγει ανθρώπους που πιστεύει ότι έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι από εκείνον.
«Λέω στους νέους managers και τους συνεργάτες μου να μη φοβούνται να προσλαμβάνουν ανθρώπους καλύτερους από αυτούς. Εάν δεν έχεις πραγματικά αυτό το κόμπλεξ, τότε λες: Αυτός είναι καλύτερος από μένα; Θα μπορούσε να μου πάρει τη θέση; Θα μπορούσε να πάει και πιο ψηλά από μένα; Ναι, θα μπορούσε. Τότε πρόσλαβέ τον».
Αλλά ξέρει και πώς να ηγείται αυτών των ομάδων. Έχει βρει τον τρόπο. «Ο σεβασμός δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται», όπως λέει.
«Ο ηγέτης πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη χτίζεται μέσω της ειλικρίνειας και της ακεραιότητας. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους μας όπως θα θέλαμε να μας συμπεριφερθούν. Πρέπει να μας εμπιστεύονται αλλά και να τους εμπιστευόμαστε. Ο στόχος δεν είναι η συμπάθεια, αλλά ο σεβασμός. Και ο σεβασμός δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται.»
Έχει λόγο φυσικά και στις συνεντεύξεις. Για τον ίδιο, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που κάνουν μια ομάδα να λειτουργεί σωστά και να είναι επιτυχημένη. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ισορροπία μέσα από τη διαφορετικότητα κάθε μέλους της και ο δεύτερος με τη συνεργασία.
«Κάνω την τελική συνέντευξη ανεξαρτήτως της ιεραρχίας για όλες τις σημαντικές θέσεις. Θέλω να έχω άποψη για τους ανθρώπους που φέρνουμε στην εταιρεία. Δεν θα τον ελέγξω ως προς τα τυπικά προσόντα, αλλά αν έχω βασική αντίρρηση ως προς την προσωπικότητα, τότε θα βάλω βέτο».
Διαβάστε επίσης:
ΟΤΕ: Αποχωρεί τον Ιούνιο ο Μιχάλης Τσαμάζ – Νέος Πρόεδρος και CEO o Κώστας Νεμπής
Τσαμάζ (ΟΤΕ): Ένα μήνα προθεσμία για αλλαγή στην ηγεσία
Τσαμάζ (ΟΤΕ): Συνεχίζουμε στον σωστό δρόμο – Η στρατηγική μας αποδίδει καρπούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών