«Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένους ανθρώπους, αλλά για ομάδες που δρουν με σχέδιο, έχουν ιεραρχία, στρατολογούν ανθρώπους και βρίσκουν πόρους από άλλες παράλληλες εγκληματικές δραστηριότητες», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Επίσης επισήμανε ότι «από την ώρα που έχουμε, όχι απλώς ενδείξεις, αλλά και διαπιστωμένες παραβάσεις με συμμετοχή κάποιων ανθρώπων σε εγκληματικές δραστηριότητες, είναι πολύ φυσιολογικό να υποψιαστεί κάποιος ότι υπάρχουν δραστηριότητες από προστασία, ναρκωτικά, εκβιασμούς, που ενδεχομένως δίνουν τη δυνατότητα μέσω των παράλληλων εγκληματικών δραστηριοτήτων να αντλούν συγκεκριμένους πόρους».

1

Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με τον υπουργό, πρέπει «να γίνει η έρευνα, να συναξιολογηθούν όλες αυτές οι υποθέσεις, οι συλλήψεις, οι κατηγορίες που έχουν κατά καιρούς αντιμετωπίσει τα άτομα αυτά για να φθάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα».

Για το περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στην περιοχή του Ρέντη, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «εκτός από την τραγικότητα που ανέδειξε και αυτά που συζητάμε, οφείλει να προβληματίσει και όλους μας στο πόσες φορές -δυστυχώς- θα μπορούσαμε να έχουμε παρόμοια περιστατικά», σημειώνοντας ότι και στο Βόλο πριν από λίγες μέρες έγινε επίθεση με φωτοβολίδες κατά αστυνομικών.

Επίσης διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για μια μονομερή δράση που σχετίζεται μόνο με τον χουλιγκανισμό και την οπαδική βία. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν εμπλακεί και σε υποθέσεις με προστασίες, ναρκωτικά, όπλα, βαριές σωματικές βλάβες, μία σειρά από πράγματα που νομίζω θα αξιολογηθούν στην πορεία από τις δικαστικές αρχές».

Αναφορικά με τα στοιχεία που παρέδωσε χθες μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε:

«Όλα τα ονόματα που προσκομίσαμε χθες στις αρχές, είναι άτομα που αξιολογούνται από την Ελληνική Αστυνομία ως άτομα υψηλού ενδιαφέροντος, υψηλής επικινδυνότητας, που δραστηριοποιούνται σε οπαδικούς χώρους όλων των ομάδων. Δεν υπάρχει μία μονομέρεια ή μία ομάδα στην οποία παρατηρούνται προβλήματα, όλων των ομάδων παρατηρούνται κατά καιρούς και έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα».

Όπως τόνισε ο υπουργός:

«Ζητήσαμε, εκ μέρους της κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση στην παρακολούθηση της υπόθεσης και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με τις δικαστικές αρχές, να προσκομίσουμε ό,τι επιπλέον μας ζητηθεί, ό,τι βγαίνει από τις έρευνες προκειμένου να κάνουν αυτό το οποίο νομίζω είναι απαίτηση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας:

να καταφέρουμε να κάνουμε ένα πολύ ηχηρό πλήγμα τόσο στους φυσικούς όσο και ενδεχομένως και στους ηθικούς αυτουργούς αυτών των επεισοδίων, σε όσους τους ανέχονταν σε όσους ενδεχομένως τους υποκινούσαν».

Στην συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος στην υπόθεση του Ρέντη, ξεκαθάρισε ότι ο 18χρονος που συνελήφθη για την επίθεση στον αστυνομικό, περιέγραψε την ύπαρξη ενός «καθοδηγητή» αλλά δεν τον έχει κατονομάσει.

«Με βάση λοιπόν αυτή την ομολογία, διάφορα στοιχεία που υπάρχουν και πληροφορίες που συλλέγονται, οι έρευνες των αρχών γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καταλήξουμε, στο να βρούμε ποιος ήταν αυτός ο καθοδηγητής και στο να βρούμε και τους υπόλοιπους στη συμμορία, να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε στα χέρια μας από ευρήματα, πληροφορίες, για να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτής της δολοφονικής επίθεσης και ενδεχομένως, μέσω αυτού του ξεκαθαρίσματος, να φτάσουμε και σε άλλα πράγματα σε παρόμοιες επιθέσεις» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Σχετικά με την πορεία της υγείας του 31χρονου αστυνομικού και για τον ακρωτηριασμό του αριστερού του ποδιού ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ο 31χρονος «είναι σε κρίσιμη κατάσταση, όπως μαθαίνω από την επικοινωνία που έχουμε με τους γιατρούς.

Χθες ελήφθη ιατρικά η απόφαση, γίνεται ό,τι είναι δυνατόν και προσευχόμαστε όλοι για την καλύτερη εξέλιξη της υγείας του».

Για τα μέτρα που θα παρθούν στην συνέχεια για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα ο κ. Οικονόμου είπε: «Η πολιτική μας απέναντι στην βία, απέναντι στον χουλιγκανισμό, απέναντι σε κάθε έκφανση της βίας, οφείλει να είναι μία πολιτική δυναμική και να ανταποκρίνεται κάθε φορά στις απαιτήσεις και στα καινούρια δεδομένα που δημιουργούνται.

Ειδικά στο κομμάτι της αθλητικής βίας, δεν είναι ότι δεν είχαν γίνει πράγματα, είχαν γίνει και τα οποία είχαν αποφέρει και αποτελέσματα.»

Και συνέχισε λέγοντας ότι «εκ των πραγμάτων φαίνεται πως πρέπει να συμπληρώσουμε, να κάνουμε και άλλα, να εντατικοποιήσουμε τις δράσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις, είτε αυτό αφορά το νομικό πλαίσιο, είτε αυτό αφορά το πλαίσιο των ποινών, είτε αφορά το πλαίσιο όλης αυτής της διαδικασίας της προσκόμισης στοιχείων και το αίτημα από την πλευρά της κυβέρνησης για την ποινική αναβάθμιση αυτής της διαδικασίας, είτε προσθήκες στην αθλητική νομοθεσία για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται τα παιχνίδια, τις ποινές που πρέπει αυτόματα να επιβάλλονται, τους ελέγχους που γίνονται στα γήπεδα, κλπ».

Κλείνοντας ο κ. Οικονόμου σημείωσε:

«Σήμερα είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, όλοι, είτε αυτό αφορά την κυβέρνηση που θα νομοθετήσει, είτε αφορά τις ΠΑΕ και τον συνεταιρισμό διοργάνωσης του πρωταθλήματος που πρέπει να ανταποκριθεί στα μέτρα.

Ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτό που είναι να γίνει τώρα και όταν φτάσει εκείνη η ώρα θα εκτιμηθεί η κατάσταση και η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της και προφανώς, θα ενημερώσει και θα ανακοινωθούν όλα».

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει απολύτως ανοικτό

Κασσελάκης: Έχουμε τεράστια ευθύνη να δώσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Ρωμανός: Ο κ. Κασσελάκης έχει και έντονες επιρροές από τους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου