Η χριστουγεννιάτικη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη για εύκολο πανετόνε με σοκολάτα και σταφίδες.

Αυτή είναι η πιο εύκολη εκδοχή του αγαπημένου σας ιταλικού γλυκού των Χριστουγέννων.

1

Χωρίς προζύμι και με αρκετά λιγότερο χρόνο αναμονής σε σχέση με το κλασικό πανετόνε.

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 70 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 20 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 100 γρ. νερό, ζεστό
  • 1 κ.γ. μαχλέπι, σε σκόνη
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από ½ πορτοκάλι
  • 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό, μεσαίο
  • 270 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
  • 70 γρ. κουβερτούρα
  • σπορέλαιο, για το μπολ

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
  • sprinkles, χριστουγεννιάτικα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, προσθέτουμε καυτό νερό και αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά να μουλιάσουν.
  • Σπάμε τη μαγιά με τα χέρια μας και τη ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη, το αλάτι και το αυγό, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. (Αν χρειαστεί ενδιάμεσα σταματάμε το μίξερ για να πάρουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης το μείγμα από τα τα τοιχώματα του κάδου.)
  • Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους, το προσθέτουμε και χτυπάμε για ακόμα 5 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική η ζύμη.
  • Ψιλοκόβουμε το γλυκό του κουταλιού και το ρίχνουμε στον κάδο.
  • Στραγγίζουμε τις σταφίδες, ρίχνουμε κρύο νερό για να τις κρυώσουμε, τις στραγγίζουμε καλά και τις προσθέτουμε στον κάδο.
  • Χοντροκόβουμε την κουβερτούρα, τη ρίχνουμε και αυτή στον κάδο και χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά στο μείγμα.
  • Φοράμε γάντια και αλείφουμε με σπορέλαιο ένα μπολ και τα χέρια μας.
  • Ανακατεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και τη μεταφέρουμε στο μπολ.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
  • Φοράμε γάντια και αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο μια φόρμα για πανετόνε με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 16 εκ. και τα χέρια μας.
  • Πλάθουμε τη ζύμη ξανά σε στρογγυλό σχήμα γυρνώντας τις άκρες προς τα μέσα και τη μεταφέρουμε στη φόρμα.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για ακόμα 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο και να φτάσει στο χείλος της φόρμας.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Δημιουργούμε έναν σταυρό με ένα μαχαίρι στην επιφάνεια του πανετόνε, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε το πανετόνε μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά.
  • Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Περιχύνουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα, πασπαλίζουμε με τα sprinkles και σερβίρουμε.

Δείτε βίντεο με τη συνταγή

Διαβάστε επίσης:

Μηλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Εύκολη χορτόπιτα με φέτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Gingerbread cookies με μέλι από τον Άκη Πετρετζίκη