• Big Story

    Ο ΕΝΦΙΑ που τελικά «διορθώνεται, αλλά δεν καταργείται» και η δέσμευση που κατάντησε ανέκδοτο


    Λίγες μέρες μετά το Eurogroup του Φεβρουαρίου, η χαρά της κυβέρνησης  για την απόφαση της επιστροφής των θεσμών στην Ελλάδα βρισκόταν σε τέτοιο σημείο που μέλη της έσπευδαν να αναγγείλουν «το τέλος της κρίσης». Εκείνες τις ημέρες, μια «πανηγυρική» ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών προανήγγειλε την επίτευξη μιας από τις πιο χαρακτηριστικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, από την εποχή που βρισκόταν ακόμα στην αντιπολίτευση: Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (έστω και ως όνομα)!

    Ο ΕΝΦΙΑ, ένας νόμος με τον οποίο διορθώνονταν το περίφημο «χαράτσι» της ΔΕΗ, αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια ένας φόρος σκληρός για τους πολίτες αλλά, ταυτόχρονα, και ένας από τους πιο αποδοτικούς για τα οικονομικά του κράτους. Όπως ήταν λογικό, η προεκλογική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα (ακόμα παραμένει στη μνήμη  πολλών η φράση «ο ΈΝΦΙΑ είναι ένας φόρος άδικος που δεν διορθώνεται, αλλά καταργείται..») κατέληξε να χρησιμοποιείται, λίγο-πολύ, σαν ανέκδοτο από σατιρικές εκπομπές.

    Στο άκουσμα της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, όλοι ήταν λίγο πολύ σίγουροι πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτό από τους δανειστές. Και πράγματι, σύμφωνα με την συμφωνία για τα λεγόμενα «αντίμετρα» («θετικά μέτρα», επιθυμεί να τα ονομάζει η κυβέρνηση που έσπευσε να ενημερώσει με non paper για το τι περιέχουν, αμέσως μετά τη προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές), η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

    Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, πράγματι, συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο των αντίμετρων, αλλά ουσιαστικά θα είναι ανεπαίσθητη για τους φορολογούμενους. Στην πράξη, ο φόρος παραμένει ο ίδιος με αυτόν που είναι σήμερα έως και το 2018, ενώ από το 2019 θα μειωθεί κατά μόλις 200 εκατ. ευρώ, εάν και εφόσον επιτευχθεί υψηλότερο από το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Η μείωση θα αφορά μόνο όσους έχουν χαμηλή ακίνητη περιουσία και εισόδημα, με την πλήρη απαλλαγή όσων σήμερα έχουν έκπτωση 50% από το φόρο. Επίσης, θα υπάρξει και μια μείωση του συντελεστή του συμπληρωματικού φόρου για όσους έχουν συνολική ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

    Αλλά και τα υπόλοιπα φορολογικής φύσης θετικά μετρα είναι αρκετά πιο περιορισμένα από αυτό που θα ήθελε να μπορούσε να επιτύχει η κυβέρνηση:

    Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από το 29% στο 26% (εκεί δηλαδή που ήταν την περίοδο πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία). Οι συντελεστές φορολόγησης φυσικών προσώπων μειώνονται από το 22% στο 20%. Τέλος θα υπάρχει και μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία πλέον θα αφορά εισοδήματα για άνω των 30.000 και όχι άνω των 12.000 ευρώ, όπου έχει κατέβει το όριο από το 2016. Στα εισοδήματα μεταξύ 30.001-40.000 ευρώ η εισφορά θα μειωθεί από το 6,5% στο 5,0% ενώ για εισοδήματα από 40.001-65.000 ευρώ θα πάει στο 7,0% από 7,5%. Για μεγαλύτερα εισοδήματα θα παραμείνει όπως έχει.

    Τα υπόλοιπα θετικά μέτρα αφορούν κυρίως επιδόματα, αλλαγές στη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και προσλήψεις 30.000 ατόμων για θέσεις τουλάχιστον 6μηνης απασχόλησης σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

    Όλα αυτά πάντα με την προϋπόθεση πως το πλεόνασμα θα έχει φτάσει στον στόχο του 3,5%. Και με την προϋπόθεση πως η κοινωνία θα αντέξει τη νέα σκληρή πραγματικότητα που φέρνουν τα «αρνητικά μέτρα», τα οποία οι κυβερνητικές πηγές δεν θεώρησαν αναγκαίο να δημοσιοποιήσουν άμεσα, όπως έκαναν με τα «θετικά»…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Έκτακτο EuroWorking Group για την Ελλάδα στις 4 Μαΐου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ESM: Τις επόμενες εβδομάδες η συζήτηση για το χρέος μετά τη συμφωνία – Όλη η επίσημη ανακοίνωση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλα όσα φέρνει το νέο Μνημόνιο για Κυριακές, ΔΕΗ, επιδόματα, φάρμακα και εργασιακά



    ΣΧΟΛΙΑ