ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη είναι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, επανέλαβε σε συνέντευξή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι αυτό που θα βοηθήσει στη μείωση του φαινομένου είναι το μέτρο της πλήρους ηλεκτρονικοποίησης των συναλλαγών, η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS και με την ΑΑΔΕ.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι “Υπάρχει μεγάλο περιθώριο μείωσης της φοροδιαφυγής, άρα δημιουργία δημοσιονομικού χώρου και δυνατότητα κοινωνικής πολιτικής, κυρίως προς τους πιο ευάλωτους”.
Δεν θα καταργηθούν εντελώς τα μετρητά
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, “Δεν μπορούμε να καταργήσουμε εντελώς τα μετρητά γιατί τα μετρητά είναι legal tender (σ.σ. νόμιμο χρήμα), είναι το ευρώ, άρα θα βρούμε απέναντί μας την ΕCB”.
“Σαφώς, όμως, μπορούμε”, συνέχισε, ” να τα περιορίσουμε αρκετά σε συναλλαγές. Έχω την αίσθηση πως το υπουργείο έχει θέσει τέτοιο ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και περιμένει απάντηση για το ποιος είναι ο βαθμός που μπορούν να περιοριστούν ακόμα περισσότερο τα μετρητά. Συμφωνώ, πάντως, με αυτό που λέτε, είναι πολύ σωστό μέτρο ο δραστικός περιορισμός των μετρητών”.
Παράλληλα, συμφώνησε ότι ένα αποδοτικό μέτρο είναι τα γενναία κίνητρα σε κάθε φορολογούμενο, προκειμένου να ζητά ηλεκτρονική απόδειξη από τον ελεύθερο επαγγελματία, παντού, όπως σε εργασίες στο σπίτι, στον χώρο της Υγείας, στην εστίαση, σε δικηγόρους.
Τόνισε επίσης ότι από τότε που ανέλαβε τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, έχοντας πάρει το μάθημα των προκατόχων του, οι οποίοι, όπως εξήγησε “δεν προειδοποίησαν επαρκώς τους πολίτες όταν η οικονομία άρχιζε να εξοκείλει”, θεωρεί βασική του υποχρέωση “ό,τι είναι να πει να το λέει εύγλωττα, καθαρά και έγκαιρα”.
Λειτουργεί το μέτρο των αυξήσεων των επιτοκίων
‘Οσον αφορά το ράλι των αυξήσεων των επιτοκίων, ο Κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού ήταν ένα απαραίτητο μέτρο που έλαβαν οι Κεντρικές Τράπεζες για να καμφθεί ο πληθωρισμός. Μάλιστα είπε πως το μέτρο φαίνεται ότι αποδίδει.
“Μετά την κρίση του 2009, έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα, οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, έχουν πολύ πιο υψηλά κεφάλαια απ’ ό,τι τότε και οι νομισματικές και δημοσιονομικές Αρχές έχουν πάρει πολλά μαθήματα από την κρίση του 2009-2010″, είπε.
Θετικό χαρακτήρισε το ότι τα δάνεια της Ελλάδας κατέχονται από κρατικές οντότητες, σε αντίθεση με των άλλων χωρών που κατέχονται από ιδιώτες.
Όμως, όπως ανέφερε, “Για να το κερδίσουμε, περάσαμε μια μεγάλη κρίση, πήραμε σημαντικά μέτρα για να μειώσουμε τα πολύ μεγάλα δίδυμα ελλείμματα, δηλαδή το έλλειμμα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η Ελλάδα έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες συνεχίζει. Σήμερα η χώρα ακολουθεί μια ορθόδοξη δημοσιονομική, χρηματοπιστωτική και διαρθρωτική πολιτική και αυτό μας έχει κάνει να θεωρούμεθα διεθνώς ένα success story”.
Απόλυτα ασφαλής ο πολίτης
Ο πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται απόλυτα ασφαλής, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό Έλληνες επαναπατρίζουν με σημαντικούς ρυθμούς καταθέσεις που είχαν βγάλει στο εξωτερικό την περίοδο της μεγάλης κρίσης.
Με αφορμή το γεγονός της κατάρρευσης των 4 αμερικανικών τραπεζών και της μεγάλης ευρωπαϊκής Credit Suisse, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και με υψηλά επίπεδα ρευστότητας, σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον και τη διεθνή συγκυρία.
Δεν χρειάζεται λιτότητα, είπε, αλλά αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένα επίπεδο γύρω στο 2,1 με 2,2% και να μείνει σταθερά εκεί, “ώστε να εξασφαλίσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα και συνθήκες ταχείας μείωσης του δημοσίου χρέους. Και αυτό είναι απολύτως εφικτό”.
Για την ακρίβεια εξήγησε ότι είναι ένα διεθνές φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό.
“Και σιγά-σιγά αρχίζει να κάμπτεται. Δεν θα έλεγα ότι μας επηρεάζει περισσότερο. Η Ελλάδα ανήκει στις 5-6 χώρες της Ευρωζώνης με το χαμηλότερο πληθωρισμό. Και η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, με το ανάλογο δημοσιονομικό κόστος, ώστε να εξουδετερώσει σε ένα βαθμό τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Να βελτιώσουμε τις αδυναμίες του Δημοσίου
Σχετικά με τις χρόνιες αδυναμίες του ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι δημιουργούν μεγαλύτερη γραφειοκρατία και στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.
“Αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος σε όρους ΑΕΠ, δηλαδή μειώνει το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, αυξάνει τις τιμές, καθυστερεί τις επενδύσεις“, υπογράμμισε.
“Επίσης, έχουμε και σοβαρά θέματα με τις υποδομές μας. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, είναι από τις χώρες που ακόμα δεν κατάφερε να φτιάξει σιδηροδρομικές γραμμές επιπέδου.
Αυτό φανερώνει ότι ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, και στη βελτίωση βασικών υποδομών και στη λήψη μέτρων για να αμβλύνουμε λίγο αυτές τις σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας μας, σε πολλά επίπεδα”, τόνισε.
Ακόμη και στην Παιδεία, είπε, “τα αποτελέσματα της Pisa δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά κι αυτό μας δείχνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να προχωρήσουμε για να βελτιωθούμε”.
Επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Σημειώνεται ότι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, σήμερα Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Αθανάσιος Ταγκαλάκης, ενώ θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Ιωάννη Α. Βενέτη και η περιένδυσή του από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα.
Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του τιμώμενου με τίτλο: «Προκλήσεις για την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή οικονομία».
Στη συνέντευξή του, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει μια πρόοδος όσον αφορά τη σύνδεση των πανεπιστημιακών σπουδών με τις δεξιότητες που χρειάζεται η πραγματική οικονομία.
“Το Πανεπιστήμιο Πατρών δίνει ένα πολύ καλό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση, με την πρωτοπορία που έχει σε θέματα τεχνολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας σε αυτό το επίπεδο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης:
Στον Ευρωπαίο επίτροπο ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπελέρης για Δυτ. Βαλκάνια: Η αναγκαία διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να προχωρήσει με συγκεκριμένους όρους
- Ζαχαράκη: Δεν τίθεται θέμα καθολικής απαγόρευσης του διαδικτύου για τα παιδιά
- Σε τροχιά απαγόρευσης η πρόσβαση στα social media για τους κάτω των 15 ετών – Τα τρία στάδια του κυβερνητικού σχεδίου – mononewsTV
- Θα συνεχιστεί η επιδότηση για τα ηλεκτρικά οχήματα;