Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μπει στο στόχαστρο των traders και η Κριστίν Λαγκάρντ νιώθει ακόμα μια φορά έντονη τη πίεση να πάρει τη σωστή απόφαση για τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει με τον στόχο του 2% να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ. Παράλληλα, μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Γαλλία δυσκολεύονται να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διακινδυνεύοντας τον συνολικό δείκτη ανάπτυξης για την ευρωζώνη.

1

Οι προσδοκίες vs η πραγματικότητα

Τα στοιχήματα των traders ύστερα από τα τελευταία αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη υπολογίζουν ότι μέσα στον επόμενο χρόνο η ΕΚΤ θα έχει μειώσει έως και στο 3% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης και στο 2,5% το επιτόκιο καταθέσεων.

Το νέο ποντάρισμα είναι πολύ πιο τολμηρό από αυτό των προηγούμενων εβδομάδων, που έδειχνε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης πάνω από το 3,5% μέχρι το τέλος του 2024.

Κι έχει «στριμώξει» τη Λαγκάρντ στο να πάρει τη σωστή απόφαση, μιας και οι επικριτές της καραδοκούν.

Σε αυτό το σκηνικό, οι προβλέψεις της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα αποκτούν ειδικό βάρος. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν σταθεί ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην υποχώρηση του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας ότι «το τελευταίο μίλι» είναι  και το πιο δύσκολο.

Στον αντίποδα, όσο περνάει ο καιρός, οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης δέχονται ισχυρές πιέσεις, με τους αξιωματούχους να μη δείχνουν να βιάζονται για να κάνουν την πρώτη μείωση.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η Λαγκάρντ βρίσκεται στο ίδιο δίλημμα όπως το 2021, όταν η ΕΚΤ «σερνόταν» πίσω από τη Fed, η οποία είχε ήδη σχεδιάσει την πολιτική της για νομισματική χαλάρωση.

Το ειδικό βάρος των προβλέψεων της ΕΚΤ

Ο Bjoern Griesbach, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Allianz, εκτιμά ότι ο κίνδυνος στις τιμές καταναλωτή εξακολουθεί να βαραίνει το μυαλό πολλών αξιωματούχων.

Κι αυτό γιατί δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ θα έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Ούτε όμως η πρώτη φορά που έχει πέσει εκτός στις προβλέψεις της.

«Οι προβλέψεις αυτές θα είναι πολύ σημαντικές», δήλωσε ο Griesbach. «Ένα πράγμα είναι σαφές: πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Αλλά η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να μην πιαστεί ξανά για δεύτερη φορά να υποτιμά τον πληθωρισμό».

Η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπει ότι οι επικαιροποιημένες προβλέψεις θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο απ’ ότι συνήθως.

Αναμένεται να είναι πιο ολοκληρωμένες από εκείνες του Σεπτεμβρίου και να περιλαμβάνουν μια εξαμηνιαία διαδικασία που συγκεντρώνει στοιχεία από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου είναι επίσης οι μόνες από τις τέσσερις ετήσιες που αφορούν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Στην προκειμένη περίπτωση θα φτάσουν μέχρι το 2026.

Η έκπληξη του πληθωρισμού

Στις προηγούμενες προβλέψεις της, η ΕΚΤ είχε εκτιμήσει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 3,2% το επόμενο έτος και θα επιστρέψει στον στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Μία προοπτική που φαίνεται παρωχημένη μετά την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο στο 2,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από τα μέσα του 2021.

Τα τελευταία στοιχεία εντυπωσίασαν ακόμα και τα γεράκια της ΕΚΤ, τα οποία είδαν τον στόχο πολύ πιο κοντά απ’ ότι περίμεναν, αν και διατηρούν την σκληρή τους στάση στις δηλώσεις τους.

Και δεν είναι μόνο οι αγορές που μπήκαν στο παιχνίδι αναθεωρήσεων σχετικά με τη νομισματική χαλάρωση. Ορισμένοι οικονομολόγοι τόλμησαν ήδη να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους, με την Deutsche Bank να προβλέπει την Τετάρτη χαλάρωση κατά 150 μονάδες βάσης το επόμενο έτος και μια πρώτη κίνηση τον Απρίλιο αντί για τον Ιούνιο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Goldman Sachs αναθεώρησε και προέβλεψε μείωση ήδη από τον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης:

Πελαγίδης: Το επιτόκιο της ΕΚΤ δεν θα υποχωρήσει κατά από 2-2,5%

Η ΕΚΤ «προσγειώνει» τις αγορές – Ριψοκίνδυνα τα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις

Κύμα φυγής καταθετών από τις τράπεζες προς τα «λαϊκά ομόλογα» – Πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε λίγους μήνες