Πολλά φάρμακα συνοδεύονται από μια μακρά λίστα παρενεργειών και σε ορισμένες κατηγορίες περιλαμβάνεται και η αύξηση βάρους.

Αν και το πάρετε κάποια κιλά λόγω μιας συγκεκριμένης θεραπείας, μπορεί να μην είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να είναι ανησυχητικό αν προσπαθείτε να χάσετε έτσι κι αλλιώς βάρος.

Όταν ξεκινάτε μία νέα θεραπεία με ένα νέο φάρμακο, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό για βασικές πληροφορίες, όπως η χρήση του φαρμάκου και οι παρενέργειές του.

10 κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

1. Τρικυκλικά Αντικαταθλιπτικά.

Αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την όρεξη για να τονώσουν την αύξηση βάρους.
Εάν η αύξηση του σωματικού βάρους σας κάνει να θέλετε να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη μετάβαση σε άλλη κατηγορία αντικαταθλιπτικών. Εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, μην τα σταματήσετε απότομα. Συζητήστε το πρώτα με το γιατρό σας και αναπτύξτε ένα σχέδιο που θα υποστηρίξει καλύτερα την ψυχική σας υγεία.

2. Κορτικοστεροειδή

Τα κορτικοστεροειδή από το στόμα, θεραπεύουν μια σειρά καταστάσεων, από το άσθμα και την αρθρίτιδα έως τον πόνο και τον λύκο. Μία από τις παρενέργειες είναι η αυξημένη όρεξη, η κατακράτηση υγρών και αλλαγές στον μεταβολισμό.

Οι γιατροί συνιστούν τη λήψη κορτικοστεροειδών μαζί με το φαγητό, οπότε καλό είναι να τα λαμβάνετε με ένα υγιεινό, ισορροπημένο σνακ, όπως αμύγδαλα ή γιαούρτι. Τα από του στόματος στεροειδή συνιστώνται συνήθως για μικρό χρονικό διάστημα (μια ή δύο εβδομάδες), γεγονός που περιορίζει τις παρενέργειες.

Εάν πρέπει να τα παίρνετε μακροπρόθεσμα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελέγξετε την αύξηση του βάρους σας και καλό είναι να είστε πιο επιμελείς με τη διατροφή και την άσκηση.

3. Αντιισταμινικά

Εάν έχετε αλλεργίες ή είχατε ποτέ εξάνθημα και φαγούρα, πιθανότατα έχετε πάρει αντιισταμινικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν ορισμένα αντιισταμινικά σε τακτική βάση έχουν υψηλότερο σωματικό βάρος και περιφέρεια μέσης σε σύγκριση με εκείνους που δεν παίρνουν.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity βρήκε αυτή τη συσχέτιση με τα αντιισταμινικά του υποδοχέα Η1. Γιατί; Η ισταμίνη στο σώμα απενεργοποιεί τα σήματα πείνας. Αντίθετα, τα αντιισταμινικά μπορεί με κάποιο τρόπο να παρεμβαίνουν στα σήματα πληρότητας.

Μια εναλλακτική είναι τα ρινικά σπρέι στεροειδών. Αυτά λειτουργούν διαφορετικά από τα από του στόματος στεροειδή και γενικά δεν σχετίζονται με την αύξηση βάρους.

4. Φάρμακα για την επιληψία

Τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τις επιληπτικές κρίσεις, μπορεί να αυξήσουν την όρεξή σας, οδηγώντας δυνητικά σε αύξηση βάρους. Εάν είστε ασθενής που λαμβάνει ένα από αυτά τα φάρμακα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η αύξηση βάρους μπορεί να είναι συνέπεια.

5. Βήτα-Αποκλειστές

Οι βήτα-αναστολείς χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της υπέρτασης. Ο λόγος πίσω από μια αύξηση του βάρους δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά οι β-αναστολείς μπορεί να σας κουράσουν, ειδικά όταν παίρνετε το φάρμακο για πρώτη φορά. Επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και μπορεί να μειώνουν την ανοχή στην άσκηση.

Η κούραση και η ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να σταματήσετε τη γυμναστική και έτσι να πάρετε βάρος.

Μια μελέτη έδειξε ότι το φάρμακο μπορεί επίσης να μειώσει το μεταβολισμό. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές πρότειναν ότι σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή έχουν παχυσαρκία θα πρέπει να επανεξετάζεται η χορήγηση των φαρμάκων με βήτα-αναστολείς ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

Αντίθετα, οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, αλλά μιλήστε με το γιατρό σας.

6. SSRIs

Οι SSRI είναι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, ένας τύπος αντικαταθλιπτικού, που αυξάνει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους επηρεάζοντας την όρεξή σας.

Επίσης, με την ανακούφιση των συμπτωμάτων των διαταραχών της διάθεσης, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις διατροφικές ή τις συνήθειες άσκησης. Αν παρατηρήσετε αύξηση βάρους, μιλήστε με το γιατρό σας. Η αύξηση βάρους συνήθως συμβαίνει νωρίς, γεγονός που σηματοδοτεί ότι μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμο πρόβλημα για εσάς.

7. ΜΑΟΙ

MAOI σημαίνει αναστολέας μονοαμινοξειδάσης, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατάθλιψη μπλοκάροντας ένα ένζυμο του εγκεφάλου που διασπά τους νευροδιαβιβαστές που εξισορροπούν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συμπτωμάτων της ημικρανίας. Και μπορεί επίσης να διεγείρουν την όρεξη.

8. Ινσουλίνη

Εάν παίρνετε ινσουλίνη για τη θεραπεία του διαβήτη, να ξέρετε ότι μπορεί να προάγει την αύξηση βάρους, επειδή η ορμόνη βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματός σας. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, θα χρειαστεί να πάρετε ινσουλίνη. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας της ινσουλίνης και ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δίαιτα και άσκηση για να μειώσετε (ή τελικά να εξαλείψετε) τη δόση της ινσουλίνης σας.

9. Σουλφονυλουρίες

Μια άλλη κοινή κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη, οι σουλφονυλουρίες μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 20%, αλλά προκαλούν επίσης αύξηση βάρους. Προκαλούν αύξηση βάρους παρόμοια με την ενέσιμη ινσουλίνη.

10. Αντιψυχωσικά

Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής. Ένα συγκεκριμένα, η ολανζαπίνη, σχετίζεται με τις υψηλότερες δυνατότητες αύξησης βάρους σε σύγκριση με άλλα αντιψυχωσικά.

Επιπλέον, αυτοί οι τύποι φαρμάκων βλάπτουν τη λειτουργία της γλυκόζης και αυξάνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, θέτοντας τους ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Επαναστατική θεραπεία για τον καρκίνο στον προστάτη και την πέτρα στα νεφρά

Κάντε το σπίτι σας να φαίνεται πεντακάθαρο για τις γιορτές

Πόσο διαρκεί το τυρί στο ψυγείο