Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συμφώνησαν νωρίτερα σήμερα να προσπαθήσουν να πείσουν τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη). Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν ακόμη οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες, στις πρώτες γερμανο-βραζιλιάνικες κυβερνητικές διαβουλεύσεις έπειτα από οκτώ χρόνια, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναζωογονήσουν τους δεσμούς των χωρών τους και δήλωσαν αισιόδοξοι για μια «ταχεία σύναψη συμφωνίας ΕΕ – Mercosur». «Πιέζουμε σθεναρά για αυτό», δήλωσε ο κ. Σολτς και κάλεσε «όλους τους εμπλεκόμενους να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστές και πρόθυμοι για συμβιβασμό, προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το εγχείρημα».

1

Ο βραζιλιάνος ηγέτης δεσμεύθηκε «να μην εγκαταλείψει» την προσπάθεια για την εμπορική συμφωνία, ζήτησε όμως από την ΕΕ να αποφασίσει αν πραγματικά ενδιαφέρεται για αυτήν. Ευρωπαϊκή Ένωση και Mercosur έχουν ήδη συμφωνήσει στους γενικούς όρους μιας πιθανής εμπορικής συμφωνίας από τον Ιούνιο του 2019, έπειτα από δύο δεκαετίες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές ωστόσο δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη συμφωνία.

Σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ζήτησε υπομονή για τη συμφωνία και ξεκαθάρισε ότι για την καθυστέρηση δεν ευθύνεται πλέον η Βραζιλία, αναφερόμενος εμμέσως στην στάση του προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρου. «Έπειτα από 23 χρόνια, δεν θα ήταν λογικό απλώς να εγκαταλείψουμε το θέμα. Είμαι πολύ θερμόαιμος άνθρωπος. Είμαι Βραζιλιάνος και οι Βραζιλιάνοι δεν εγκαταλείπουμε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά. Πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία επιθυμεί τη συμφωνία δήλωσε από την άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο καγκελάριος Σολτς.

Οι δύο ηγέτες συμφωνήσαν ακόμη ότι η λύση για τη Μέση Ανατολή πρέπει να είναι πολιτική και στη λογική των δύο κρατών. «Έχω μιλήσει με πολλούς ισραηλινούς προέδρους και με πολλούς Παλαιστινίους. Υπάρχουν άνθρωποι που απλώς δεν θέλουν την ειρήνη. Δεν έχω δει ποτέ πόλεμο στον οποίο να πεθαίνουν κυρίως παιδιά και γυναίκες», πρόσθεσε ο Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και υπογράμμισε ότι ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα πληρώνει το τίμημα για τις φριχτές πράξεις της Χαμάς, ενώ επέκρινε τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν ανταποκρίθηκαν στην ευθύνη τους για τη διασφάλιση της ειρήνης. «Μπορεί κανείς να συζητήσει για ειρήνη μόνο εφόσον κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε και τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών, αν και, όπως είπε, δεν θεωρεί ότι αυτό το σημείο είναι κοντά. «Τα προβλήματα θα λυθούν όταν ο ΟΗΕ αλλάξει τους μηχανισμούς του», πρόσθεσε.

Ο καγκελάριος από την πλευρά του συμφώνησε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να μεταρρυθμιστούν και αναγνώρισε ότι οι χώρες του παγκόσμιου νότου υποεκπροσωπούνται στους διεθνείς θεσμούς.

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, ο Όλαφ Σολτς και ο συνομιλητής του συμφώνησαν ότι συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η ειρήνη και η ασφάλεια στον κόσμο προϋποθέτουν ότι τα σύνορα δεν γίνεται να παραβιάζονται δια της βίας», τόνισε ο καγκελάριος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ως πρόεδρος της Ομάδας των Είκοσι (G20) ο βραζιλιάνος πρόεδρος σκοπεύει να προσκαλέσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Βραζιλία το 2024, ο Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απάντησε καταφατικά, για να προσθέσει: «Αν θα συλληφθεί όταν έρθει; Μπορεί, μπορεί και όχι. Αυτά είναι θέματα της δικαιοσύνης».

Διαβάστε επίσης:

Κατάρ: Σχεδιάζει να πουλήσει τις μισές μετοχές του στην Barclays

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πειρατείας συνδρομητικής τηλεόρασης

Κώστας Σκρέκας: Έρχονται νέα κίνητρα για εξωστρεφή βιομηχανία και μεταποίηση