Διέξοδο σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις  με «κόκκινα» δάνεια δίνει  ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός καθώς:

-Προκαταβάλλοντας το  10% της οφειλής θα μπορούν να ανακόπτουν τη διαδικασία πλειστηριασμού

1

-Στην περίπτωση που δεν διαθέτουν το 10% της προκαταβολής θα μπορούν  να δανειοδοτούνται από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων.

«Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έρχεται να δώσει λύσεις σε πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών με στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να δανειοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα», λέει στο mononews.gr  η Θεώνη Αλαμπάση Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομικών, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νέου πλαισίου για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και συμπληρώνει πως: μαζί με την αύξηση των εγκρίσεων για τα αιτήματα που κατατίθενται στην πλατφόρμα πολλοί δανειολήπτες θα «σώσουν» τα σπίτια τους.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί  ότι μέχρι τώρα, καθώς δεν υπήρχε πλαίσιο,  για να ανακόψει ένας δανειολήπτης την διαδικασία πλειστηριασμού του εζητείτο από τον πιστωτή να  προκαταβάλει το 30% της οφειλής του. Πλέον το 10% της προκαταβολής υπολογίζεται στο ποσό οφειλής  που βγάζει ο αλγόριθμος, δηλαδή μετά το «κούρεμα». Ενώ στο νομο δεν περιλήφθηκε η πρόταση των servicers ο τίτλος να είναι εκτελεστός –να πηγαίνει δηλαδή άμεσα σε πλειστηριασμό το ακίνητο- σε περίπτωση που ο δανειολήπτης καθυστερήσει την πληρωμή των δόσεων της ρύθμισης.

Και όπως λέει η κα Αλαμπάση «δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο, ώστε ακόμα και άνθρωποι που έχουν προγραμματισμένο πλειστηριασμό μπροστά τους να μην είναι στο έλεος…»

Η προκαταβολή και η χρηματοδότηση από τις εταιρείες πιστώσεων είναι οι  δύο σημαντικές αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος καθώς:

-Οι Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων, εκτός από μικροδάνεια για  την κάλυψη καταναλωτικών και προσωπικών αναγκών, θα μπορούν στο εξής να χορηγούν και στεγαστικά δάνεια όπως και συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματικών δανείων.

Με τον τρόπο αυτό εντείνεται ο ανταγωνισμός σε επίπεδο παροχής δανείων,  διευκολύνεται η αναχρηματοδότηση δανείων και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα. Οι Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων δραστηριοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και στη χώρα μας λειτουργούν υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

-Σε ότι αφορά τώρα την ρύθμιση των οφειλών, η  πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών που προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών. Έτσι καταργείται η ευχέρεια των servicers που υπήρχε μέχρι σήμερα να απορρίπτουν την πρόταση του εξωδικαστικού ακόμη και με το απλό «όχι» ενός υπαλλήλου.

Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση, ενώ οι πιστωτές θα μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια, μόνο εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές. Έτσι, θωρακίζεται η προστασία για τους ευάλωτους και τίθενται παράλληλα, δικλείδες ασφαλείας για την διαπίστωση όσων είναι πραγματικά ευάλωτοι και όχι κακοπληρωτές.

Εξάλλου για τις περιπτώσεις των μη ευάλωτων για τους οποίους έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού τίθεται όριο μέχρι 10%  επί της οφειλής στο ύψος της προκαταβολής που μπορούν να ζητούν οι πιστωτές προκειμένου να συναινέσουν σε ρύθμιση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού και να ανασταλεί έτσι ο πλειστηριασμός.

Επιπρόσθετα, για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση (όχι μόνο για τους ευάλωτους) βελτιώνεται ο αλγόριθμος από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής και της οφειλής μέσω του εξωδικαστικού.

Η εν λόγω ρύθμιση, που θα θεσπιστεί με Υπουργική Απόφαση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οδηγεί σε μείωση έως και 28% της ρυθμιζόμενης οφειλής από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση. Με τον ίδιο τρόπο (Υπουργική Απόφαση) θα οριστεί σε 3% σταθερό για 3 έτη το επιτόκιο των ρυθμίσεων.

Ο νέος νόμος εισάγει και αυστηρές ποινές (από  500 χιλιάδες ευρώ μέχρι ανάκληση της άδειας λειτουργίας) για τους servicers που δεν ενημερώνουν έγκαιρα και σε κατανοητή γλώσσα τους οφειλέτες.

Διαβάστε επίσης

Κ. Χατζηδάκης προς την αντιπολίτευση: «Είστε με τους δανειολήπτες ή με τους servicers;»

Νέο νομοσχέδιο υπ. Οικονομικών: Τι αλλάζει σε Εξωδικαστικό, Πτωχευτικό, servicers, σχέδιο «Ηρακλής» και Φορέα Ακινήτων

Χατζηδάκης: Η αντιπολίτευση απορρίπτει θετικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες