ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Σύμφωνα με όσα έχω ενημερωθεί από διάφορους συμμετέχοντες στην αγορά, φαίνεται ότι οι παθητικοί επενδυτές… θα δημιουργήσουν μια πρόσθετη ζήτηση περίπου €6 δισ. -€10 δισ. [μετά την αναβάθμιση της Fitch και την επακόλουθη συμπερίληψη στους δείκτες]. Αλλά μένει να φανεί», ανέφερε ο Δημήτρης Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδα.
Οι παθητικοί επενδυτές συχνά αγοράζουν προϊόντα για να ευθυγραμμίσουν την απόδοση των χαρτοφυλακίων τους με αυτή των δεικτών ομολόγων.
«Φέρνει επενδυτές που δεν μπόρεσαν να αγοράσουν» δήλωσε τραπεζικό στέλεχος στο Reuters.
Ήδη, μέσα στο Σαββατοκύριακο το spread του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 8 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού.
Ακόμη και με αυτές τις κινήσεις, ωστόσο, το τραπεζικό στέλεχος, ο κ. Τσάκωνας και ο αναλυτής της Commerzbank αναμένουν ότι το πρωταρχικό όφελος από τη νέα αναβάθμιση της Ελλάδας και την ένταξή της στους δείκτες θα είναι η διεύρυνση της επενδυτικής της βάσης και όχι ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνται τα ομόλογα.
«Σίγουρα είναι θετικό. Η Ελλάδα μιλούσε για αυτό εδώ και πολύ καιρό και το διαφήμιζε για πολύ καιρό, οπότε δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει τεράστια διαφορά στα spread» είπε το τραπεζικό στέλεχος . «Αλλά σίγουρα καθιερώνει [την Ελλάδα] σε μια διαφορετική ομάδα αναφοράς… Είναι θετικό; Ναι. Θα είναι άλλες 10 ή 20 μ.β. [σύσφιξης]; Δεν νομίζω».
Ο κ. Τσάκωνας είπε επίσης ότι πιστεύει ότι η αγορά είχε αναθεωρήσει σε μεγάλο βαθμό την αξιολόγησή της για το πού θα πρέπει να διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα πριν από την αναμενόμενη αναβάθμιση από τη Fitch, αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να βλέπει περιθώρια σύσφιξης έναντι των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, αναφέροντας τη δομή του ελληνικού χρέους, τη βιωσιμότητά του, τις περιορισμένες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα. «Η τελική απόφαση είναι αυτή της κοινότητας των επενδυτών», είπε.
Ο ΟΔΔΗΧ θα δημοσιεύσει το σχέδιο χρηματοδότησής για το 2024 στα τέλη Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ακόμη και όταν το κράτος θέσει επίσημο στόχο χρηματοδότησης, το ποσό θα μπορούσε να αλλάξει κατά τη διάρκεια του 2024, σημείωσε ο κ. Τσάκωνας.
«Θα είμαστε ευέλικτοι, όπως ήμασταν φέτος: αν και πριν από ένα χρόνο ανακοινώσαμε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023… η συνολική χρηματοδοτική δραστηριότητα τελικά ξεπέρασε τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ» τόνισε.
Διαβάστε επίσης
Κ. Χατζηδάκης: Οι 6 προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το 2024
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για πρόγραμμα απασχόλησης ρητινεργατών
Παπαθανάσης: ‘Ανω του 60% της ανάπτυξης, το 2024, θα προέλθει από τους ευρωπαϊκούς πόρους