Τα στοιχήματα των επενδυτών για πρόωρες μειώσεις στα επιτόκια από τον Απρίλιο του 2024, κινητοποίησαν τα γεράκια της ΕΚΤ, που προσπαθούν να περιορίσουν τις προσδοκίες.

«Καλά νέα και θετική έκπληξη» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, όμως επεσήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες «θα πρέπει να είναι προσεκτικές».

1

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel χαρακτήρισε τον πληθωρισμό «ένα πεισματάρικο άπληστο θηρίο» σημειώνοντας ότι η τελευταία φάση στον πόλεμο ενάντια στον πληθωρισμό θα είναι και η πιο δύσκολη, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα επιτόκια.

Ενθαρρυντικά στοιχεία

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 2,4% εκπλήσσοντας αναλυτές και οικονομολόγους που είχαν θέσει τον πήχη ψηλότερα. Ο στόχος του 2% της ΕΚΤ φαίνεται πιο κοντά από πότε, δεδομένου ότι τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός ήταν στο 2,9%.

Με την ευρωζώνη να πλήττεται στους επιχειρηματικούς τομείς και αρκετούς αναλυτές να αναφέρουν ότι η ΕΚΤ έχει κάνει ίσως περισσότερα απ’ όσα έπρεπε εκτοξεύοντας το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, οι επενδυτές θεωρούν ότι σύντομα η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μειώσεις.

H αισιοδοξία των αγορών

Οι αγορές πλέον στοιχηματίζουν σε τέσσερις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης η μία μέσα στο 2024, με τα προηγούμενα στοιχήματα να συγκλίνουν στις τρεις μειώσεις μέσα στο επόμενο έτος.

Η αισιοδοξία αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι κατά 70% υποστηρίζουν και μία πιθανότητα για μία πέμπτη μείωση, η οποία θα μπορούσε να επιστρέψει μέσα σε λίγους μήνες το επιτόκιο αναχρηματοδότησης  από το 4,5% στο 3,15%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Για την πρώτη μείωση τα στοιχήματα μοιράζονται μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2024.

Ο ενθουσιασμός αυτός βέβαια δεν υπάρχει στους ευρωπαίους τραπεζίτες, οι οποίοι απορρίπτουν κάθε ερώτημα για χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη συζήτηση για τις μειώσεις των επιτοκίων.

Πληθωριστικές πιέσεις

Αντίθετα, η ΕΚΤ επιμένει στη θεωρία για το «τελευταίο μίλι», δηλαδή ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρεί με τόσο ταχύ ρυθμό όσο τον πρώτο καιρό, κάτι που αποτυπώνεται και στις τελευταίες της εκθέσεις.

Ο Ντε Γκίντος αναφέρθηκε στις επόμενες αποφάσεις, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θα λάβει αποφάσεις ανάλογα με τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα που θα έχει στη διάθεσή της.

Όσο για τις προσδοκίες των αγορών για ήπια ύφεση και βραχυπρόθεσμη διαδικασία αποπληθωρισμού, προειδοποίησε ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας.

Η οποία προκύπτει σύμφωνα με τον ίδιο, από την διάρκεια των υποστηρικτικών κυβερνητικών μέτρων αλλά και από τις μισθολογικές εξελίξεις στις χώρες της ευρωζώνης.

Στις μέχρι τώρα προβλέψεις της η ΕΚΤ  βλέπει τον πληθωρισμό να ανεβαίνει τους επόμενους μήνες, πριν φτάσει στον στόχο του 2%, που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα, το 2025.

Ο Nagel αναφέρεται και σε ένα σενάριο κλιμάκωσης γεωπολιτικών εντάσεων, το οποίο θα μπορούσε να συνεπάγεται υψηλότερο πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης:

JPMorgan: Γιατί η Ελλάδα είναι η «λέξη κλειδί» στις ανησυχίες των επενδυτών για το 2024

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024

Όλες οι αλλαγές στα ακίνητα από την Πρωτοχρονιά – Τι θα ισχύσει για αγοραπωλησίες, Airbnb και ανακαινίσεις