ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Συνέντευξη στο Bloomberg έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται στο Ντουμπάι για την Συνδιάσκεψη για το Κλίμα COP28.
Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων μίλησε για την ακύρωση της συνάντησής του με τον Ρίσι Σούνακ, για τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Αρχικά ο πρωθυπουργός είπε πως «περιμένουμε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει αυτή της Ευρωζώνης και αυτό είναι επιτυχία λαμβάνοντας υπόψη τι έχει συμβεί στη χώρα μου τις τελευταίες δεκαετίες».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας λέγοντας ότι ήταν πολύ σημαντική και θα βοηθήσει την Ελλάδα στα κόστη δανεισμού. «Αν δείτε τους δείκτες μπορείτε να διαπιστώστε ότι πάμε καλύτερα από χώρες της Ευρωζώνης και μπορούμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια», είπε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και ότι καταγράφει αύξηση της ανάπτυξης.
Για την ματαίωση από τον Ρίσι Σούνακ της συνάντησης που θα είχε μαζί του στο Λονδίνο με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg από το Ντουμπάι, όπου βρίσκεται για την διεθνή διάσκεψη για το κλίμα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε όσα έγιναν μετά την συνέντευξή του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είπε ότι «έχουμε μια μακρά παράδοση διμερών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεν θα ήθελα να μιλήσω για κάτι που έχει να κάνει με την εγχώρια πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν θα ήθελα να το σχολιάσω δεν θα ήθελα να εκφραστώ».
Για το αν έχει μιλήσει με τον Ρίσι Σούνακ ο πρωθυπουργός απάντησε: «Έχω αφήσει πίσω μου αυτό το συμβάν αλλά δεν θα έδινα υπερβολικά μεγάλη σημασία. Όχι δεν έχω μιλήσει μαζί του».
Τουρισμός
Σε ότι αφορά τον τουρισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρα προσδοκά επέκταση της τουριστικής περιόδου.
«Περιμένουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε στους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς πρόβλημα» είπε, επισημαίνοντας το γεγονός ότι «υπάρχει η τάση στην Ευρώπη παρά την ύφεση ο κόσμος να συνεχίζει να ταξιδεύει και να προτιμά την Ελλάδα σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες».
«Η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα για να επισκεφθεί κανείς και όχι μόνο τους “καυτούς” μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, και γι’ αυτό κάνουμε κινήσεις για την επέκταση της τουριστικής περιόδου» συμπλήρωσε στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως είπε «ο κόσμος συνεχίζει να εκτιμά την Ελλάδα και την καυτή Μεσόγειο γιατί θέλουν να περνάνε χρόνο στην παραλία» σημειώνοντας ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί ευκαιρία για να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν».
«Υπάρχει κόσμος που συνεχίζει να έρχεται στη χώρα μου και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Άλλωστε ήταν πάντα μέρος της ατζέντας μας η επέκταση της τουριστικής σεζόν. Οι περισσότεροι σε λίγο καιρό θα επιλέγουν να μην έρχονται Ιούλιο και Αύγουστο όχι γιατί είναι “καυτοί” αλλά γιατί υπάρχει μεγάλος συνωστισμός» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος σχολίασε «θα χρειαστεί λίγο χρόνος για να ανταγωνιστούν τις ελληνικές παραλίες οι σκανδιναβικές και βόρειες παραλίες».
Κλιματική αλλαγή
Ειδικά για την κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι εδώ και θα μείνει. Πάντα είχαμε πυρκαγιές στην Μεσόγειο αλλά φέτος ήταν χειρότερες. Πρέπει να επιμείνουμε στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή. Έχουμε ξοδέψει τρις για το θέμα αυτό. Θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Στην Ελλάδα καταφέραμε να σώσουμε χιλιάδες ανθρώπους και βλέπουμε ότι η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με καλύτερο τρόπο για να μπορούμε να σώζουμε τουλάχιστον τις ζωές των ανθρώπων».
Αναφέρθηκε επίσης στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Έχουν εγκριθεί σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, σκοπός είναι να μην επιβαρύνουμε αυτός που έχουν ήδη επιβαρυνθεί και για αυτό φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε την ανάπτυξη για να ελαφρύνουμε τους αδυνάμους».
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για αβεβαιότητα στην Ευρώπη ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ισχυρή λαϊκή εντολή.
Πράσινη μετάβαση
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε κα για τα θέματα ενέργειας και υπογράμμισε το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι μια από τις 10 πρώτες χώρες σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έχουμε αιολική και ηλιακή ενέργεια και περιμένουμε ακόμα περισσότερα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης. Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο ως σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και δίνει φυσικό αέριο στην Ουκρανία. Ο ρόλος της χώρα έχει ενισχυθεί στο ζήτημα αυτό μετά την εισβολή στην Ουκρανία».
Σε ότι αφορά στην πράσινη μετάβαση ο πρωθυπουργός είπε: «Πάρα πολλά θα είναι τα ωφελήματα από την πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα, σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τις ΑΠΕ για να μειώσουμε το κόστος στην χώρα μας.
Στην ερώτηση για το πώς η Ελλάδα ενώ θέλει να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες ο πρωθυπουργός εξήγησε: «Θέλουμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα παραγωγής πράσινης ενέργειας, να κάνουμε εξαγωγές πράσινης ενέργειας και ήδη καλύπτουμε τις ανάγκες της Βουλγαρίας σε μεγάλο βαθμό συνεργαζόμαστε και με την Μολδαβία και μέσα από Βόρεια Ελλάδα θέλουμε να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια για πολλές χώρες. Σε ένα μήνα θα έχουμε το FSRU στην Αλεξανδρούπολη το οποίο θα τρέξει ταχέως. Είναι σημαντικές οι δεσμεύσεις μας και οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».
Σε ότι αφορά τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ρόλο της ΕΕ. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ΕΕ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής αλλά δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας μόνοι μας. Στην ναυτιλία είμαστε οι ηγέτες και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την ανάπτυξη της ναυτιλίας. Σκοπός μας αλλά και ο τρόπος που μπορούμε να το κάνουμε είναι να δώσουμε τα σωστά κίνητρα και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία».
Τέλος, όσον αφορά το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι βραχυπρόθεσμα «θα πρέπει να κάνουμε δυο πράγματα: Να είμαστε πολύ σκληροί απέναντι στους διακινητές και να προσφέρουμε νόμιμους τρόπους για όσους θέλουν να έρθουν νόμιμα στην Ευρώπη και να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Π.χ. εμείς έχουμε ανάγκη από ανθρώπους στη γεωργία».
«Σκοπός είναι να επιτύχουμε στις προκλήσεις αλλά και στους στόχους μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε επίσης:
Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας
Αποκάλυψη: Το μυστικό σχέδιο «επιστολική ψήφος» – Ποιοι γνώριζαν, πώς αιφνιδίασε η κυβέρνηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής