ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ προς τις τράπεζες τους προηγούμενους μήνες για την έκθεσή τους στον τομέα ακινήτων, η ίδια βρίσκεται εκτεθειμένη στον σουηδικό όμιλο ακινήτων SBB.
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ κατέχει δύο ομόλογα σε ευρώ που εκδόθηκαν από την SBB, έναν όμιλος που μετράει πάνω από 9 δισ. δολάρια χρέος.
Ενώ η Σουηδία δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ, η SBB εξέδωσε το χρέος που αγόρασε η ΕΚΤ στη γειτονική Φινλανδία, η οποία ανήκει.
Τα προβλήματα του ομίλου ακινήτων
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα ομόλογα της SBB ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με την τιμή τους να έχει χάσει σχεδόν το μισό της αξίας τους, καθώς οι επενδυτές φοβούνται μία πιθανή χρεοκοπία.
Η SBB, η οποία κατέχει ένα αξιοπρόσεχτο χαρτοφυλάκιο κατοικιών, κυβερνητικών γραφείων, νοσοκομείων και σχολείων έχει πλέον αξιολόγηση junk.
«Αν και η SBB αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος της έκθεσης της ΕΚΤ σε ομόλογα, ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για το πώς η κεντρική τράπεζα εκτόξευσε την έκθεσή της σε χρέη εταιρειών από το 2016», αναφέρει το Reuters.
Σημειώνει ότι δαπάνησε περίπου 5 τρισ. ευρώ για κρατικό χρέος, εταιρικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
«Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς η ΕΚΤ κατέληξε να αγοράζει ομόλογα εταιρειών ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούσε για τους κινδύνους πληθωρισμού των τιμών στα ακίνητα», δήλωσε στο Reuters ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Ότμαρ Ίσινγκ.
«Συμβάλλει στη διόγκωση της φούσκας, ενώ διακινδυνεύει τη φήμη της καθώς και οικονομικές απώλειες», πρόσθεσε.
Εκτός από τα ομόλογα της SBB, η ΕΚΤ κατέχει χρέος σε άλλες εταιρείες ακινήτων σε όλη την Ευρώπη, όπως στη Γερμανία και τη Σουηδία, χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η κρίση χρέους στην SBB έγινε γνωστή το 2022, όταν η εταιρεία μπήκε στο στόχαστρο του short-seller Viceroy Research.
Διαβάστε επίσης:
Κριστίν Λαγκάρντ: Θα συζητήσουμε σύντομα για τις αγορές ομολόγων
Λαγκάρντ: Ο γιος μου με αγνόησε, επένδυσε σε crypto και τα έχασε σχεδόν όλα!
Bundesbank: «Καμπανάκι» Μπουχ για τράπεζες – Κίνδυνοι από τις αυξήσεις των επιτοκίων