ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται και βελτιώνεται ενώ υπεραποδίδει σε σχέση με την ευρωζώνη.
Οδεύοντας όμως προς το 2024, εν μέσω ενός δύσκολου περιβάλλοντος διεθνώς βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις καθώς η βελτίωση παραμένει εύθραυστη, με κεντρικό ζητούμενο για τις αγορές την παραμονή στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων. Για τις προκλήσεις του 2024 μιλούν στο Mononews δύο υψηλόβαθμα στελέχη της DBRS και της Scope Ratings, δύο οίκων που έχουν ήδη τοποθετήσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, η Scope πρώτη τον Αύγουστο και η DBRS ακολούθησε τον Σεπτέμβριο.
Όπως σημειώνει η κ. Σπυριδούλα Τζίμα Vice President Global Sovereign Ratings στην DBRS «η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 2% το 2024, υποστηριζόμενη ιδίως από επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Για την κ. Τζίμα οι προκλήσεις για την Ελλάδα σχετίζονται με διάφορους παράγοντες. «Το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων που αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για το κράτος, συμπιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και μειώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα» σημειώνει χαρακτηριστικά. Την ίδια όμως στιγμή επιπλέον κίνδυνος απορρέει από «μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης που θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και σε συμφόρηση του εφοδιασμού» ενώ πρόκληση αποτελούν και οι κίνδυνοι «που σχετίζονται με το κλίμα και θα μπορούσαν να αυξήσουν το δημοσιονομικό κόστος».
«Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις αντικατοπτρίζουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο αν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι συνεχίσουν να βλάπτουν τους κρίσιμους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας της Ελλάδα” εκτιμά από την πλευρά του και ο Dennis Shen, Senior Director, Sovereign and Public Sector, στον γερμανικό οίκο Scope Ratings.
Σύμφωνα με τον ίδιο η τρέχουσα πρόβλεψη του οίκου είναι πως η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα συνεχιστεί πάνω από τις δυνατότητες του 2,4% για το 2024, μετά από μια εκτιμώμενη επέκταση 2,7% φέτος. Ωστόσο, σημειώνει «υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές τους οποίους παρακολουθούμε προσεκτικά».
Μια πρόκληση για το 2024 είναι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το αν το «πληθωριστικό τζίνι» έχει πράγματι επιστρέψει στο μπουκάλι ή αν μας περιμένουν περαιτέρω πληθωριστικές εκπλήξεις. Όπως αναφέρει «ο ελληνικός πληθωρισμός τείνει να μειωθεί, αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει πολύ πάνω από το 2%. «Ένα περαιτέρω σοκ από την πλευρά της προσφοράς θα μπορούσε και πάλι να αποσταθεροποιήσει τον πληθωρισμό και να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα για τις κεντρικές τράπεζες.
Οποιοδήποτε μη βασικό σενάριο στο οποίο η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια πολιτικής από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα ρεκόρ θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη δοκιμασία για τα κράτη όπως η Ελλάδα» σημειώνει χαρακτηριστικά. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό για τη Scope είναι ο κίνδυνος είναι ο βαθμός ολίσθησης της πολιτικής, καθώς οι συνθήκες δανεισμού για την Ελλάδα χαλαρώνουν και χαλαρώνει ο μεταρρυθμιστικός οίστρος μετά την κρίση. «Η ανησυχία μας είναι μια αργή διολίσθηση προς μια όλο και πιο διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική και αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων ετών» σημειώνει ο κ. Σεν.
Διαβάστε επίσης:
Εύσημα για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από κινεζικούς οίκους
Διεθνείς οίκοι: Ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στέφανος Γκίκας από Ζάκυνθο: «Δρομολογούμε σημαντικά λιμενικά έργα στα νησιά μας, που θα φέρουν αλματώδη ανάπτυξη»
- Philip Lane (ΕΚΤ): Ευελιξία στο ζήτημα των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων
- Ταμείο Ανάκαμψης: Αυτές είναι 100 εταιρείες, ΔΕΚΟ και φορείς Δημοσίου με την υψηλότερη χρηματοδότηση (λίστα)
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας