H Wood & Company εξηγεί ότι στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Αθήνα, για να αποκτήσει μια νέα εικόνα για τις προοπτικές στην οικονομία και να ανταλλάξει απόψεις με εγχώριους φορείς χάραξης πολιτικής, είδε ότι η χώρα παραμένει σε καλό δρόμο.

«Οι επενδύσεις, που στηρίζονται από τα ταμεία της ΕΕ και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ξεδιπλώνονται και αποτελούν ισχυρή απόδειξη ότι η οικονομία είναι ανταγωνιστική, κατά την άποψή μας.

1

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να εργάζεται ενεργά για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, οπότε η θεμελιώδης εκτίμησή μας ότι το δυναμικό του πραγματικού ΑΕΠ είναι γύρω στο 3%.

Οι περιορισμένες ανάγκες δημόσιας χρηματοδότησης και ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο ανάπτυξης μας οδηγούν στο να αναμένουμε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω, πολύ πέρα από αυτό που θα συνεπαγόταν η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση του δημοσίου, οδεύοντας κοντά στις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων», εξηγούν οι Raffaella Tenconi και Alessio Chiesa.

Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί σε 2,7% και το επόμενο έτος σε 2,8%, με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα κοντά στο 3,3%.

Η Wood εκτιμά ότι η ‘δίκαιη’ απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι στα επίπεδα του 4% φέτος και στο 3,3% το 2024. Ο δείκτης χρέους θα μειωθεί από το 155% στο τέλος του 2023 σε 143% στο τέλος του 2024 σε όρους ΑΕΠ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί το 2024 σε 0,9% από 2,3% την τρέχουσα χρονιά, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών πληρωμών θα κινηθεί χαμηλότερα αλλά σε αυξημένα και πάλι επίπεδα της τάξεως του 6,5% το 2024 από 7,4% το 2023.

Η οικονομική δραστηριότητα έχει καταστεί υποτονική το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αλλά θα πρέπει να ανακάμψει το 2024

Μετά από ένα ταραχώδες καλοκαίρι, που σημαδεύτηκε από πυρκαγιές και πλημμύρες, οι έρευνες για τις επιχειρήσεις υπογραμμίζουν ότι η οικονομική εμπιστοσύνη παραμένει ασθενέστερη, αν και συμβατή με έναν ζωηρό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά κάτω από τη δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας επί του παρόντος.

«Ενώ τα επενδυτικά σχέδια φαίνεται να προχωρούν αρκετά σταθερά, το ταξίδι μας ανέδειξε μεγαλύτερους περιορισμούς στην αγοραστική δύναμη από ότι περιμέναμε να δούμε, λόγω των υψηλών επιπέδων του πληθωρισμού, των υψηλότερων τιμών των ακινήτων, της μικτής εικόνας όσον αφορά την αύξηση των μισθών και των αρνητικών επιπτώσεων στον πλούτο, καθώς οι άνθρωποι κρατούν πάρα πολλά μετρητά, σε σχέση με αυτό που θα θέλαμε, ιδανικά, να δούμε σε μια φάση πληθωρισμού», εξηγεί το δίδυμο της Wood.

«Η πολιτική ηγεσία έχει μεγαλύτερη σημασία από ότι στο παρελθόν και η Ελλάδα ταξιδεύει σταθερά. Πρόσφατα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε μια δεύτερη θητεία και συνεχίζει να προχωράει με τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με τις Βρυξέλλες, χάρη και στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο συνδέει τη χρηματοδότηση με συμφωνημένες επενδύσεις και αλλαγές πολιτικής.

Βλέπουμε τρία μεγάλα άλματα παραγωγικότητας που πρέπει να κάνει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Πρώτο, την εξυγίανση των πολύ μικρών εταιρειών της, δεύτερο, την αναβάθμιση του αποθέματος των ακινήτων και τρίτο την αύξηση των επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο σε όλη την ηλικιακή κατανομή”, εξηγεί ο οίκος.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η σταθερή ηγεσία διευκολύνει τη σταδιακή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η οποία θα πρέπει, σε συνδυασμό με τις χαμηλές ανάγκες χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα, να επιτρέψει στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να περιοριστούν περαιτέρω προς τις γαλλικές αποδόσεις.

Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ότι φαίνεται, όπως και παντού στην Ευρώπη. Ένα σημαντικό θέμα είναι ότι ο μετρούμενος πληθωρισμός είναι χαμηλότερος, αλλά ο αντιληπτός πληθωρισμός έχει μόλις αρχίσει να επιβραδύνεται.

Έτσι, η κατανάλωση στην ΕΕ υπονομεύεται από δύο παράγοντες: η αύξηση των πραγματικών μισθών δεν είναι τόσο υψηλή όσο φαίνεται, και τα νοικοκυριά επιβαρύνονται με απώλειες πλούτου εάν διατηρούν υπερβολικά πολλά μετρητά στο ταμείο τους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα σοβαρά κλιματικά φαινόμενα του 2023 έχουν κρατήσει τον πληθωρισμό των τροφίμων υψηλότερο από ότι σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες και αυτό επιβαρύνει τις αποφάσεις για δαπάνες», επισημαίνουν οι αναλυτές της Wood.

Η ζήτηση δανείων είναι αδύναμη- οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα βοηθήσουν

H ζήτηση των νέων δανείων θα παραμείνει μια διαδικασία σταδιακής εξομάλυνσης. Τα καθαρά δάνεια και η ζήτηση το 2023 ήταν μικρή και αντανακλά αυτό που πρέπει να δούμε στο πλαίσιο της σταδιακής επιστροφής μιας κανονικής λειτουργίας του τραπεζικού τομέα, μετά την παρατεταμένη αναταραχή που ακολούθησε την κρίση χρέους του 2010.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αποπληρώνουν δάνεια, δεδομένου του υψηλού κόστους χρηματοδότησης, ενώ τα στεγαστικά δάνεια είναι αρκετά ακριβά, δεδομένων των επιπέδων των μισθών, των υψηλών προκαταβολών και της συνεχιζόμενης διαδικασίας αναδιάρθρωσης των παλαιών δανείων που δεν αποδίδουν. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως και ο ιδιωτικός τομέας, ευρύτερα, είναι ουραγός όσον αφορά την ψηφιοποίηση και αυτό συμβάλλει επίσης στον αργό ρυθμό εξομάλυνσης.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να είναι ευρύ και αναδεικνύει την ανάγκη να προχωρήσουν οι μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.

«Αναμένουμε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 7,4% του ΑΕΠ το 2023 και το οποίο θα μειωθεί στο 6,5% του ΑΕΠ το 2024. Το έλλειμμα χρηματοδοτείται άνετα μέσω καθαρών άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) ύψους 1,4% επί του παρόντος και άλλων επενδύσεων ύψους 5,1% του ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου παραμένουν ήπια σε εκροή κεφαλαίων.

Θετικά, η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει την ελκυστικότητά της για ΑΞΕ και την ένταξή της στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού με επιτυχία, αλλά δεν έχει ακόμη εδραιώσει τον μη χρηματοπιστωτικό εταιρικό της τομέα για να κάνει το επόμενο άλμα προς τα εμπρός όσον αφορά την εξαγωγική ικανότητα και την κερδοφορία.

Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε επίσης να διευκολυνθεί από τις αυξανόμενες επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο σε όλη την ηλικιακή κατανομή, αλλά δεν βλέπουμε να υπάρχει ακόμη ένα πειστικό σχέδιο.

Οι ευρωεκλογές θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την ευρεία στήριξη της Νέας Δημοκρατίας

«Οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουνίου και η Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει να σημειώσει καλά αποτελέσματα, κατά την άποψή μας, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ποσοστό αποδοχής της στο 38-41% σταθερά.

Η Νέα Δημοκρατία ανήκει στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να κερδίσει σε σχετικούς όρους, κατά την άποψή μας, και να διορίσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πιθανότατα και πάλι την κ. Von der Leyen.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, διόρισε τον Στέφανο Κασσελάκη ως νέο αρχηγό της το Σεπτέμβριο του 2023, και αναφέρει μια σταθερή βάση υποστήριξης της τάξης του 13-14%. Οι ευρωπαϊκές εκλογές, ιστορικά, δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά είναι πολύ σημαντικές για τη μακροπρόθεσμη πορεία της ΕΕ.

Οι εκλογές είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από ότι στο παρελθόν, δεδομένων των έντονων διαφωνιών στο εσωτερικό των κρατών μελών στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής μετάβασης, του κράτους δικαίου και της διεύρυνσης της ΕΕ, όπου η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη και πιο ευαίσθητη απόφαση που βρίσκεται μπροστά μας», καταλήγει η Wood & Company.

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: Αυτοψία σε πολυκατάστημα παιχνιδιών – Μειωμένες οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα είδη

Γιάννης Στουρνάρας στο Politico: Η ΤτΕ αναθεωρεί τις προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη το 2024

Εφορία: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι σε καταθέσεις, δαπάνες και πληρωμές με μετρητά