ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τη νέα διάταξη, οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι με το σημερινό καθεστώς εκπίπτει το 40% της δαπάνης (το όριο αυτό καταργείται και ανεβαίνει στο 100%) ενώ λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες μόνο για τις εργασίες κι όχι για τα υλικά (οι οποίες πλέον περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο). Επιπλέον, οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών.
Για παράδειγμα, αν ένας ιδιοκτήτης ανακαινίσει το σπίτι του με τη συνολική δαπάνη να αγγίζει τα 10.000 ευρώ, το κόστος των υλικών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3.333 ευρώ. Έτσι, αν οι εργασίες κοστίζουν 7.000 ευρώ και τα υλικά 3.000 ευρώ, θα δικαιούται έκπτωση φόρου 10.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ για κάθε χρόνο.
Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να προκύπτουν από τιμολόγια τα οποία έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα και διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.
Διαβάστε επίσης
Ταμείο Ανάκαμψης: Θετική αξιολόγηση από Κομισιόν για €3,64 δισ. στην Ελλάδα
Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι τελικές ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Ολες οι αλλαγές
Διαγραφή δανείου σε ηλικιωμένο χαμηλοσυνταξιούχο