Μια μεγάλη κίνηση στον τραπεζικό τομέα που, αν ευοδωθεί θα προκαλέσει νέο «σεισμό», ανάλογο με την είσοδο της UniCredit στην Alpha Bank, αποκαλύπτει σήμερα το Mononews. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τραπεζίτες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Morgan Stanley στο Λονδίνο,  φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από την Intesa Sanpaolo, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, να αποκτήσει ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς.

Προς το παρόν δεν έχει καταστεί γνωστό αν το ενδιαφέρον της ιταλικής τράπεζας έχει μετουσιωθεί σε πρόταση προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την κυβέρνηση.

1

Ωστόσο στο συνέδριο του Λονδίνου τουλάχιστον μία πηγή επιβεβαίωσε στο mononews ότι επίκειται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Intesa Sanpaolo –που είναι ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες τη Ευρώπης και 27η στον κόσμο- ότι δηλαδή θα δηλώσει ισχυρό «παρών» μόλις ξεκινήσει η διαδικασία για τη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Μάλιστα οι πληροφορίες από τραπεζίτες αναφέρουν πως πρόθεση των Ιταλών είναι να τοποθετηθούν ως στρατηγικός εταίρος στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η διαδικασία για την διάθεση του 27% που κατέχει το Ταμείο στην Πειραιώς θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο, μετά την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων. Το επόμενο τρίμηνο θα αποφασιστεί αν θα διατεθεί τμήμα ή όλο το ποσοστό του Ταμείου και αν θα γίνει με ιδιωτική προσφορά  -όπως στην περίπτωση της Alpha Bank–  ή με placement όπως έγινε με την Εθνική Τράπεζα.

Προσώρας μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο τάσεις. Η μία είναι υπέρ της πώλησης όλου του ποσοστού που βρίσκεται στα χέρια του ΤΧΣ, και την εκφράζει  ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης, «μετρώντας» πάντα τα αποτελέσματα από την πορεία των αγορών στο μεσοδιάστημα. Η δεύτερη τάση –που εκφράζεται στο  Μέγαρο Μαξίμου- είναι υπέρ της διάθεσης ποσοστού 15%-17% και να κρατήσει το Ταμείο ένα ποσοστό της τάξης του 10%.

Ωστόσο όλα θα κριθούν από την πορεία των αγορών το επόμενο τρίμηνο, με την τελική απόφαση να ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και φυσικά θα διαπιστωθεί το ενδιαφέρον της Intesa Sanpaolo.

Τι θα κάνει η Τράπεζα Πειραιώς

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη για την διαδικασία αποεπένδυσης και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προ ημερών ο CEO της Χρήστος Μεγάλου: «Θα περιμένουμε την απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αποεπένδυση και είμαστε έτοιμοι» συμπληρώνοντας πως:  Είναι εφικτό να πωληθεί όλο το ποσοστό, όμως αυτό δεν είναι δική μας απόφαση, ούτε με ποιο τρόπο θα γίνει η διάθεση.

Χθες η Πειραιώς βγήκε στις αγορές για άντληση 500 εκατ. ευρώ, με senior preferred ομόλογο, 6ετούς διάρκειας. Το βιβλίο προσφορών που υπερκαλύφθηκε τρεις φορές, συγκεντρώνοντας πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, άνοιξε το πρωί με αρχικό επιτόκιο στο 7,125% αλλά με το κλείσιμο της διαδικασίας υποχώρησε στο 6,875%.

Το ποσό της έκδοσης θα  διοχετευθεί για την  ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) και για την την χρηματοδότηση των αναγκών του 2024.

Στις αρχές του μήνα η Πειραιώς ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου, με καθαρά κέρδη τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν στα 721 εκατ. ευρώ (από 331 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα). Και ο Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, δήλωσε χαρακτηριστικά πως  «η τράπεζα αποτελεί ελκυστική ευκαιρία για τους επενδυτές» συμπληρώνοντας: «Είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε ή θα υπερβούμε τους στόχους μας για το 2023, δεδομένης της θετικής δυναμικής, η οποία αναμένουμε να συνεχιστεί και το 2024».

Η τράπεζα  πέτυχε στο 9μηνο καθαρή πιστωτική επέκταση 830 εκατ. ευρώ, με δυναμική απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 5,5%, από 8,8% ένα χρόνο πριν. Ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 12,8% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17,4%, τον Σεπτέμβριο 2023. Και στόχος είναι η διανομή μερίσματος 10% επί των κερδών, το 2024.

Ποια είναι η Intesa Sanpaolo

Η Intesa Sanpaolo S.p.A. είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, με ενεργητικό 44,9 δισ. ευρώ (Οκτώβριος 2023), ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη και η  27η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο.

Μάλιστα προ ημερών ο CEO της ιταλικής τράπεζας  Carlo Messina δήλωσε  χαρακτηριστικά στο CNBC πως: θα πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, εάν η Ευρώπη  θέλει να αντέξει τον ανταγωνισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Όμως χωρίς τραπεζική ένωση, οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις δεν έχουν νόημα.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας προέκυψε από μακρά διαδρομή συγχωνεύσεων, με τελευταία αυτήν του 2007, που ενώθηκαν η Banca Intesa και η Sanpaolo IMI. Ωστόσο η  ιστορία της μετράει 5,5 αιώνες καθώς ξεκίνησε ως ως Istituto Bancario San Paolo di Torino το 1583.

Σήμερα η  Intesa Sanpaolo πρωταγωνιστεί στην Ιταλία τόσο στην λιανική και εταιρική τραπεζική, όσο και στη διαχείριση περιουσίας.

Ο Όμιλος προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 13,6 εκατ πελάτες μέσω ενός δικτύου άνω των 3.300 καταστημάτων. Παράλληλα η Intesa Sanpaolo έχει στρατηγική διεθνή παρουσία, με πάνω από 900 υποκαταστήματα και 7,2 εκατ πελάτες, μέσω των θυγατρικών της  που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορικής τραπεζικής σε 12 χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στη   Μέση Ανατολή, στη  Βόρεια Αφρική.

Τι είπαν οι CEOs των ελληνικών τραπεζών στο Λονδίνο

Τις εντυπώσεις κέρδισαν χθες οι Έλληνες CEOs μιλώντας στο πάνελ για τα τραπεζικά θέματα στο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Κέρδισαν επίσης και το ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είχε περισσότερες από 40 συναντήσεις με επενδυτές.

Οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου –Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας –Eurobank, Βασίλης Ψάλτης- Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς- Εθνική Τράπεζα, αναφέρθηκαν στην κερδοφορία, τη διανομή μερίσματος, την πιστωτική επέκταση, την  ψηφιακή μετάβαση, την  αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι ο επιταχυντής για τον μετασχηματισμό εν γένει  της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον  CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, η πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκε σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, κυρίως λόγω των αυξημένων αποπληρωμών που προκάλεσαν τα υψηλά επιτόκια.

Όπως είπε στο 9μηνο  του 2023, οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες διέθεσαν περίπου 25 δισ. ευρώ για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τα 24 δις ευρώ,  αφήνοντας στην αγορά μόνο μια μικρή καθαρή πιστωτική επέκταση.

Ενώ λόγω των υψηλών επιτοκίων καταγράφεται κάμψη  στη ζήτηση στεγαστικών δανείων.

Αναφορά έκανε και στη σημαντική ροή ευρωπαϊκών κεφαλαίων καθώς από  διάφορα προγράμματα, όπως το RRF, το RePowerEU, το EΣΠΑ, θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα έως το 2027 περισσότερα από  60 δισ. ευρώ. «Ως χώρα έχουμε πετύχει τη μέγιστη κατανομή κεφαλαίων από το RRF και μετά την πρόσφατη έγκριση του τροποποιημένου Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα συνολικά κεφάλαιά του για την Ελλάδα ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ συνολικά», επισήμανε ο κ. Μεγάλου. Kαι συμπλήρωσε πως η Ελλάδα έχει επιτύχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης κεφαλαίων RRF στη ζώνη του ευρώ μέχρι στιγμής, έχοντας λάβει 12,8 δισ. ευρώ, 60% σε επιχορηγήσεις και 40% σε δάνεια.

Διαβάστε επίσης:

Πειραιώς: Πάνω από 1,6 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο – 500 εκατ. αντλεί η τράπεζα [update]

Χρήστος Μεγάλου: Είναι εφικτό να πωληθεί το 27% της Πειραιώς

Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές στόχους των τραπεζών – Τα θετικά μηνύματα από τα placements