ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν προλαβαίνουν να διαβάζουν τα σχόλια στο Υπουργείο Οικονομικών στη δημόσια διαβούλευση, για την επίμαχη διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, έχοντας… 988 σχόλια.
Η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορά επαγγελματίες που παραθέτουν την περίπτωση του δικού τους κλάδου, αλλά και τα… παράλογα που θεωρούν πως περιέχει η συγκεκριμένη διάταξη, όπως ο τρόπος υπολογισμού του τεκμηρίου και κυρίως τη διασύνδεση του εισοδήματος με τον τζίρο ή το προσωπικό.
Και η σημαντική αλλαγή έγινε καθώς θα προβλέπεται ότι κάθε επαγγελματίας που θεωρεί ότι αδικείται με το νέο σύστημα θα μπορεί να προσφύγει στην ΑΑΔΕ και να ζητά έλεγχο της επιχείρησης και των εισοδημάτων του, προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό.
Ο έλεγχος θα μπορεί να εκτείνεται σε στοιχεία τζίρου, εσόδων κλπ και εφόσον ο έλεγχος αποδείξει ότι τα εισοδήματα του αυτοαπασχολούμενου είναι πράγματι μικρότερα από το τεκμαρτό, τότε ο επαγγελματίας θα φορολογείται για το πραγματικό του εισόδημα. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μαχητότητα του τεκμηρίου αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται ή έχουν υποστεί πλήγμα από φυσικές καταστροφές κ.α. Ο επαγγελματίας καλείται δηλαδή να αποδείξει στον έλεγχο με συγκεκριμένα παραστατικά και δικαιολογητικά για να γλιτώσει το τεκμαρτό.
Δουλεύουν λίγους μήνες το χρόνο
Στα σχόλια μπορεί να εντοπίσει κανείς, περιπτώσεις, που η φύση του επαγγέλματός τους, αφορά εργασία λίγους μήνες το χρόνο. Όπως ισχυρίζονται, η μειωμένη δραστηριότητα δεν αποτελεί για το νέο νόμο πεδίο αμφισβήτησης, δηλαδή δεν αναγνωρίζονται συγκεκριμένοι κλάδοι ότι δεν μπορούν να έχουν τα εισοδήματα που απαιτεί ο νόμος.
Για παράδειγμα:
“Οι καθηγητές ξένων γλωσσών που παραδίδουμε μόνο ιδιαίτερα μαθήματα εργαζόμαστε 8 μήνες τον χρόνο. Οι καλοκαιρινοί μήνες, οι 15ήμερες διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς και όλες οι σχολικές αργίες είναι νεκρή περίοδος. Επιπλέον το μηνιαίο εισόδημα δεν είναι σταθερό, εφόσον το ιδιαίτερο μάθημα παρέχει την ευελιξία και γι’ αυτό το προτιμούν κάποιοι, να το ακυρώνεις σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού ή εάν άλλες υποχρεώσεις συμπέσουν την ημέρα του μαθήματος και να μην το πληρώνεις”, αναφέρει επαγγελματίας.
Αντίστοιχα σχόλια υπάρχουν και από επαγγελματίες που έχουν κυλικεία σε σχολεία. Όμως, υπάρχουν αρκετά σχόλια και από μητέρες που συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αλλά με μειωμένους ρυθμούς για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
” Η δικηγόρος – νέα μητέρα που εργάζεται με μειωμένους ρυθμούς γιατί δίνει το βάρος στην ανατροφή των παιδιών της, πρέπει να τιμωρηθεί φορολογικά γι’ αυτό;”, αναρωτιέται μια επαγγελματίας, όπως και αρκετές ακόμα μητέρες – ελεύθεροι επαγγελματίες, που άφησαν το δικό τους σχόλιο στη δημόσια διαβούλευση.
Περιοχές της επαρχίας με πληθυσμό πάνω από 3.000
Ένα ακόμα πεδίο αποτελεί η δραστηριότητα επαγγελματιών σε περιοχές που έχουν πληθυσμό πάνω από 3.000 άτομα που ορίζει η διάταξη. Όπως λένε, υπάρχουν επαγγελματίες (στην επαρχία) που λόγω της ερήμωσης της επαρχίας και της μειωμένης κατανάλωσης (αναφέρονται στην ακρίβεια) τα κέρδη τους μπορεί για έναν χρόνο να μην φτάσουν το ελάχιστο τεκμήριο. Ωστόσο, αυτά δεν αποτελούν λόγο (με βάση τη νέα διάταξη) για το “μαχητό τεκμήριο”, δηλαδή να δεχθεί η εφορία ότι πράγματι δεν είχαν τα εισοδήματα που θεωρεί ο νέος νόμος.
Ο υπολογισμός του ελάχιστου τεκμηρίου
Από την πρώτη στιγμή, πολλοί επαγγελματίες είχαν σημειώσει τον τρόπο που διαμορφώνεται – κατά το κράτος – το ελάχιστο τεκμηρίο. Όπως λένε στα σχόλια χαρακτηριστικά:
«Το ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα των 10.920€ έχει προκύψει από αναγωγή του Κατώτατου μισθού σε 14 και όχι 12 μισθούς, κάτι το οποίο είναι λάθος, καθώς Αυτοαπασχολούμενοι και Εργοδότες δεν λαμβάνουν 2 επιπρόσθετους μισθούς, όπως οι Ιδιωτικοί υπάλληλοι. Επίσης, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που ειναι το φορολογητέο εισόδημα, έχει υπολογιστεί βάσει των μεικτών και όχι των καθαρών – όπως θα έπρεπε – αποδοχών του Κατώτατου μισθού».
Επίσης, πολλά σχόλια αφορούν τον τρόπο υπολογισμού του τεκμηρίου, δηλαδή με τα έτη δραστηριότητας, το ύψος του τζίρου και το προσωπικό που απασχολεί.
Οι διορθώσεις που έρχονται
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν νέες αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο, με το οικονομικό επιτελείο να διαμηνύει πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει η φύση του νομοσχεδίου, αλλά θα γίνουν επιμέρους διορθωτικές κινήσεις.
Μάλιστα, φαίνεται πως πρόκειται για δυο σημεία που έχουν θίξει εδώ και αρκετές εβδομάδες οι επαγγελματίες, που αφορούν τα έτη δραστηριότητας και τον τζίρο.
Οι πρώτες αλλαγές
Πριν καν κατατεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε ένα αρχικό “λίφτινγκ”.
Α) Τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Για παράδειγμα αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ (12.000-5.000).
Ωστόσο, η διάταξη δεν προβλέπει έσοδα από ενοίκια που τυχόν θα έχει ένας επαγγελματίες και αυτά δεν συμψηφίζονται για την κάλυψη του ελάχιστο εισοδήματός του.
Β) Μπαίνει “μπλόκο” σε όσους αλλάξουν φύση της εταιρίας. Για την αντιμετώπιση καταχρηστικών ενεργειών ορίζεται ότι φορολογούμενος που διακόπτει το ελεύθερο επάγγελμα και συμμετέχει ως μοναδικός μέτοχος ή εταίρος σε μονοπρόσωπη εταιρεία που ασκεί την ίδια επιχειρηματική δραστηριότητα , μπορεί να φορολογείται με το τεκμήριο αν από τη σύγκριση των φόρων στις δυο περιπτώσεις προκύπτει μικρότερη φορολογική επιβάρυνση.
Γ) Προβλέπεται ότι η προσαύξηση λόγω ΚΑΔ δεν ισχύει όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ή όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους 30. Διευκρινίζεται επίσης ότι για τον υπολογισμό του μέσου όρου του κύκλου εργασιών δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό τζίρο.
Δ) Διευρύνθηκε η λίστα για το “μαχητό” τεκμήριο. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο στις περιπτώσεις ιδίως που:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος οφείλει να προσκομίσει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του.
Διαβάστε επίσης
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι 4+1 αλλαγές που έρχονται από την Πρωτοχρονιά
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ανατροπή για τις πληρωμές που θα γίνονται από την 1η Ιανουαρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση