Στον Άρειο Πάγο πρόκειται να συζητηθεί την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου συλλογική αγωγή 1.100 δανειοληπτών ελβετικού φράγκου που έχουν δανειοδοτηθεί από την Εθνική Τράπεζα, με κορυφαίο αίτημα  το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας να στείλει προδικαστικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μείζον ζήτημα της υπόθεσης έχει να κάνει με την ισοτιμία βάσει της οποίας εκτοκίστηκαν τα δάνεια, με δεδομένο ότι  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απατώντας σε προδικαστικά ερωτήματα χωρών –μελών της ΕΕ έχει κρίνει ως καταχρηστική τη ρήτρα ισοτιμίας καθώς επιβαρύνονται οι δανειολήπτες και έχει διαπιστώσει έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών, ό,τι δηλαδή η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται ακολουθώντας την ισοτιμία ελβετικού φράγκου/ ευρώ. Να σημειωθεί ότι η διαφοροποιήσεις της ισοτιμίας αύξησαν μέχρι 70% τις δόσεις και το κεφάλαιο απ’ όσα είχαν αρχικώς δανειστεί.

1

Αν και οι πρώτες συλλογικές αγωγές συζητήθηκαν πριν από 8 χρόνια, το 2015, η υπόθεση παραμένει εκκρεμής καθώς ο Άρειος Πάγος, που με βάση το ελληνικό δίκαιο, είναι το μόνο δικαστήριο που υποχρεούται να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν το έπραξε. Συγκεκριμένα δικάζοντας το 2020 συλλογική αγωγή 4.500 δανειοληπτών ελβετικού φράγκου κατά της Eurobank, απέρριψε την αγωγή χωρίς να στείλει το προδικαστικό ερώτημα.

Για την ιστορία αναφέρουμε  ότι τα πρωτόδικα δικαστήρια έκαναν δεκτές τις αγωγές κατά της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank και απέρριψαν την συλλογική αγωγή κατά της Τράπεζας Πειραιώς. Στο Εφετείο οι συλλογικές αγωγές απορρίφθηκαν. Απορριπτική ήταν και η απόφαση του Αρείου Πάγου για την  συλλογική αγωγή κατά της Eurobank.

Στις αρχές του νέου έτους στις 12 Ιανουαρίου 2024, πρόκειται να συζητηθεί στον ΑΠ η συλλογική αγωγή 350 δανειοληπτών ελβετικού φράγκου κατά της Alpha Bank και στις 19 Απριλίου αγωγή 1.600 δανειοληπτών κατά της Τράπεζας Πειραιώς.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Ελλάδος, για παραβίαση του άρθρου 267 Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου:

«Τα  προδικαστικά ερωτήματα που έχει αιτηθεί η συλλογική αγωγή (ν.2251/94) τόσο στη δίκη που προηγήθηκε κατά της Eurobank και τα οποία δεν προωθήθηκαν,  όσο και σε αυτές που έπονται για διαφορετικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha) είναι αυτά που έλυσαν το ζήτημα σε όλη την Ευρώπη, ανακουφίζοντας τους δανειολήπτες που έπρεπε να καταβάλλουν έως 70% επιπλέον δόσης και κεφαλαίου απ’ όσα είχαν αρχικώς δανειστεί.

»Δυστυχώς έως σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουν αποσταλεί από το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας (σ.σ με βάση το ελληνικό δίκαιο, είναι το μόνο που υποχρεούται να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ, αντίθετα, τα χαμηλότερης βαθμίδας δικαστήρια έχουν τη δυνατότητα, αλλά όχι την υποχρέωση αποστολής προδικαστικού ερωτήματος), τα αιτούμενα και ορθά προδικαστικά, αυτά δηλαδή που έδωσαν την κατεύθυνση επίλυσης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για το κοινό ζήτημα των δανείων με την κοινή -καταχρηστική- (όπως κρίθηκε σε όλη την Ευρώπη) ρήτρα δανείων σε ελβετικό φράγκο (σ.σ από τις 546 προδικαστικές παραπομπές που καταγράφηκαν το 2022 μόνο 4 προήλθαν από τα ελληνικά δικαστήρια).

Και ακόμα ο Σύλλογος υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι:

-Σημειωτέον στη Γερμανία όπου χιλιάδες πολίτες της που έλαβαν τα ίδια δάνεια, η κοινή ρήτρα δανείων σε ελβετικό φράγκο κρίθηκε -μεταξύ άλλων- καταχρηστική και πλέον οι Γερμανοί ήδη αποπληρώνουν τα εν λόγω δάνεια χωρίς να καταβάλλουν τα ως άνω υπέρογκα ποσά.

-Αντίστοιχα, στη Γαλλία κρίθηκε ότι τα δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου είναι δάνεια με λογιστικό δανεισμό και προκαλούν ως αποτέλεσμα την άνευ ορίων μετακύλιση του συναλλαγματικού κινδύνου στον δανειολήπτη- καταναλωτή και αυτό κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος που έστειλε ως όφειλε το Ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας. Ομοίως σε ανάλογο πνεύμα αποφάνθηκε η  Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία (αποφάσεις κατά Barclays κ.α).

Διαβάστε επίσης

Σύλλογος δανειοληπτών ελβετικού φράγκου: Συνάντηση με Γεραπετρίτη και Μπούγα στη Βουλή

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Οι τράπεζες κέρδισαν τη μάχη με τους δανειολήπτες – Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Νέο νομοσχέδιο υπ. Οικονομικών: Τι αλλάζει σε Εξωδικαστικό, Πτωχευτικό, servicers, σχέδιο «Ηρακλής» και Φορέα Ακινήτων